Český jazyk (sloh) – 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
…žiji podle Božích přikázání? …daruji peníze pro misii…?
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Statistické šetření.
Kolja 5. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol? RL8 nová slova.
Číslo v digitálním archivu školy
Komunikace – telefonování
Český jazyk ( sloh) - 8. ročník
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Slova Květiny.
VEDLEJŠÍ VĚTY.
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
SLOVNÍ ZÁSOBA – ČEŠTINA SPISOVNÁ A NESPISOVNÁ
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( ČESKÝ JAZYK - 8. ROČNÍK )
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
VY_52_INOVACE_PRV.3.36_Chráníme si zdraví_pracovní list
Život.
Důležitá telefonní čísla
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_SKV_20 Sada DUMSlohová a komunikační výchova Předmět Český jazyk Název materiálu Rozhovor, omluva, vzkaz.
VY_32_INOVACE_428, 22. sada, Prvouka
Ježíši, s námi zůstávej 1. Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Ref.: Ježíši s námi zůstávej,
Konverzace Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pamatujete si, jak jsme si v loňském školním roce hráli na pošťáky? Každé slovo byl dopis s adresou, který jsme museli správně doručit. Teď si všechny.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Č íslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ochrana za vzniku mimořádné události
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
M a y a A n g e l a a j e j í m o u d r á s l o v a K l i k e j.
Princip, na jakém pracuje tento p ř ísun financí je jednoduchý. Každý den sa na této stránce objevují reklamy. Po jejich p ř e č tení se registrovaným.
Číslo v digitálním archivu školy
V životě lidí mohou nastat neočekávané situace
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Koncovky sloves.
Číslo v digitálním archivu školy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Ježíši, s námi zůstávej 1. 1/2 Zůstávej s námi Ježíši, ať stále o tom vím, že ruka má je v ruce tvé a život můj je darem tvým. Refr.: Ježíši s námi zůstávej,
Čím chci být Zpracovala: Mgr
OSTROV CUKROVÍ Vytvořila: Marie Anna Kurková START.
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
Mobilní komunikace je jedním ze způsobů komunikace na dálku. Její éra byla odstartována v roce 1950, když došlo k vynálezu tzv. „pevné linky“ MOBILNÍ KOMUNIKACE.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Zájmena 4 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
DUM II. / 17. tísňová volání Bc. Zdeněk Klíma. Tísňová volání Telefonní čísla, kterými zavoláme pomoc.
Prostě sdělovací styl Prostě sdělovací stylOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A03Prv2_Tísňová volání.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_13 TÉMA: VYNÁLEZY.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Člověk a jeho svět Dopravní nehoda. Anotace:  Materiál slouží k nácviku jednání při zátěžové situaci, např. pokud se dítě stane účastníkem či svědkem.
Název školy: Základní škola Městec Králové
TELEFONNÍ KOMUNIKACE Mgr. Michal Oblouk.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření únor 2012 Ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Zdeňka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Mluvíme, sjednáváme po telefonu (mobilu…)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Dobrý den, prosím a děkuji
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Maya Angela a její moudrá slova
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Transkript prezentace:

Český jazyk (sloh) – 8. ročník TELEFONOVÁNÍ Český jazyk (sloh) – 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Trocha zajímavostí z historie: Vynález telefonu bývá přisuzován těmto pánům: Antonio Meucci Alexander Graham Bell Alexander Graham Bell mluví do telefonu, Itálie 1849 USA - 1874

Život bez telefonu si už dnes nedovedeme představit, ale i telefonní přístroj se vyvíjel a zdokonaloval. 5 6 1 3 7 2 4 8 Který telefonní přístroj se ti nejvíc líbí a proč?

Přečti si pozorně následující telefonní rozhovor: „Haló, kdo tam?“ „Ahoj, Péťo, tady je Jirka.“ „Ahoj Jirko, nešel bys se mnou od pěti do kina na Harryho Pottera?“ „Šel bych rád, ale naši nejsou doma!“ „Tak jim třeba napiš vzkaz.“ „To je nápad! Tak se sejdeme v 16.45 před kinem Sněžník.“ „Výborně, budu tam!“ „Ahoj.“ Udělal některý z chlapců chybu? Jaký bys napsal(a) vzkaz rodičům?

Občas dej najevo, že jsi ještě u telefonu a posloucháš! Správně –je neslušné hlásit se slovem HALÓ, měli bychom se představit jménem! Další zásady: Zdvořile! Zřetelně! Ne moc rychle! Stručně a k věci! Občas dej najevo, že jsi ještě u telefonu a posloucháš! Kde se můžeš setkat s touto značkou?

I v telefonu je třeba být zdvořilý ( Japonci se do telefonu dokonce uklánějí )!  Se ti ohlásí volaný účastník? Co řekneš, když:  Se ohlásí ústředna?  Se po několikáté na správném čísle ozve někdo úplně jiný?  Jste všechno dohodli a chcete ukončit hovor?  Na návštěvě v bytě u babičky musíš zvednout telefon místo ní?  Potřebuješ skončit hovor, ale ten druhý by vykládal stále dál?

hasiči Znáš důležitá čísla? policie záchranná lékařská služba 150 hasiči 112 155 policie 158 záchranná lékařská služba Jednotné evropské číslo tísňového volání

hasiči Řešení: policie záchranná lékařská služba 150 hasiči 158 policie 155 záchranná lékařská služba Jednotné evropské číslo tísňového volání 112

Víš, k čemu slouží ZLATÉ STRÁNKY ? Kam zavoláš, když:  se stane dopravní nehoda?  na ulici omdlí pán?  se ve vaší zahradě potuluje cizí pes?  nevíš, co máte za domácí úkol?  uvidíš, že někde hoří? Víš, k čemu slouží ZLATÉ STRÁNKY ?

Telefon dobře slouží tomu, kdo si dokáže pořádně rozmyslet, co bude vyřizovat. Je dobré mít po ruce papír a tužku a důležité věci si zapsat!  A nakonec práce do sešitu – opiš věty, správně je doplň. Dokonči rozhovor podle osnovy: pozdrav, oslovení domluva návštěvy ( den, čas, místo) rozloučení Z__ta vzala do ruk__ telefonní sluchátko a usl__šela oznamovac__ tón. V__točila č__slo tety L__dy z Ruz__ně. Oz__val se v__zváněcí tón a brz__ i tetin hlas: „V__koukalová, prosím.“

A jak je to správně? Zita vzala do ruky telefonní sluchátko a uslyšela oznamovací tón. Vytočila číslo tety Lídy z Ruzyně. Ozýval se vyzváněcí tón a brzy i tetin hlas: „Vykoukalová, prosím.“  Přečti, jaký vedla podle tebe Zita s tetou rozhovor? Ohodnoť svoji práci:   

Prameny: http://cs.wikipedia.org/ http://sberatelstvi-ostatni.sbazar.cz http://www.obrazky.cz V. Bičíková – Český jazyk pro 8. ročník (Tobiáš 2002) O. Hausenblas – Čítanka pro učně (Fortuna 1993)