INFSO-RI-508833 Enabling Grids for E-sciencE www.eu-egee.org Použití farmy SKURUT v roce 2004 Jiří Chudoba, Lukáš Fiala, Miloš Lokajíček, Jiří Kosina,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Advertisements

Martin Pavlis Microsoft MVP.
MIGRACE SYSTÉMU ALEPH A IMPLEMENTACE PRIMO V KNIHOVNĚ ANTONÍNA ŠVEHLY Setkání uživatelů Aleph, Brno Veronika Synková (ÚZEI KAŠ), Martin.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Regionální výpočetní centrum pro fyziku částic Farma Goliáš
Status farmy Goliáš Jan Švec, Farma goliáš nyní ● LP1000r 2xPIII-1.13 GHz 512k 1GB RAM 18GB SCSI HDD (34 ks) ● 10TB (1 + 9) diskové kapacity.
Zpracování dat – superpočítačové výkony na běžných procesorech Fyzikální ústav AV ČR.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Využití EGEE infrastruktury pro zpracování dat ve fyzice vysokých energií.
Historie a princip INTERNET.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE VOCE Status Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Aktuální způsob využití EGEE zdrojů Jan Kmuníček Pokročilý seminář EGEE, 16. prosince 2004.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Project EGEE-II / VOCE Jan Kmuníček CESNET.
MS EXCEL 2007 Tabulkový procesor. Máte před sebou nejnovější verzi aplikace Excel. Při jejím otevření uvidíte známé listy, na něž jste zvyklí, ale horní.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Lukáš Fiala FZÚ AV ČR. Dnešní stav seminář CESNETu - Sezimovo Ústí2 střed hvězdy je Cisco C6503 na CESNETu vyhrazená GN2 lambda pro spoj do.
Status farmy Goliáš Jan Švec, Farma goliáš nyní ● LP1000r 2xPIII-1.13 GHz 512k 1GB RAM 18GB SCSI HDD (34 ks) ● 10TB (1 + 9) diskové kapacity.
MetaCentrum1 MetaCentrum a projekty FR CESNET Náročné výpočty a zpracování dat Jiří Sitera.
Informační podpora managementu
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Proxy certifikáty, jazyk JDL, správa úloh a portál GENIUS Jan Švec, Fyzikální Ústav AV ČR.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Úvod do použití Gridů Jan Kmuníček CESNET, Česká republika.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
, 14 hod.,FZÚ m Diskuze o stavu a rozvoji výpočetních služeb sekce 1 –Změny v roce 1997 M.Lokajíček 5’ –Status služby HP J. Krásová 20’
1 Přehled novinek v serveru Exchange 2007 Marian Henč Technology Specialist – AD & Messaging
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
Meta.cesnet.cz METACentrum – Český národní gridový projekt Projekt METACentrum Jan Kmuníček ÚVT MU & CESNET.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Webová aplikace: Publikační systém. Členové týmu Jan Suchan Štěpán Hašek Jakub Hušek Petr Horský Bc. Petr Salač (SI2)
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Charon Extension Layer (CEL) Jan Kmuníček CESNET.
ATLAS Computing Jiří Chudoba Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
e-GOVERNMENT DRMS Forum
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Práce s daty ve VO Auger Jiří Chudoba Auger tutoriál, , Praha.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Úvod do síťového operačního systému Novell Netware.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
Představení nové verze OPSI Kamil Malinka Martin Lebeda PROJEKT financovaný z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZVYŠOVÁNÍ IT GRAMOTNOSTI.
Spolupráce ČR - Slovinsko v aplikované výpočetní geometrii v rámci projektů Kontakt v l Řešitelé : Doc.dr.ing.Ivana Kolingerová, Západočeská univerzita,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Bezpečnost v Gridech Daniel Kouřil EGEE kurz.
David Šupita, Adam Řešetka, Petr Horák
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Distribuce dat experimentu ATLAS Jiří Chudoba.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Vývoj výpočetního modelu
Tier2 centrum v Praze Jiří Chudoba Fyzikální ústav AV ČR, v.v.i.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE GENIUS/GILDA Tutorial, Zasílání a správa úloh pomocí příkazové řádky Lukáš Fiala.
Systém PBS na farmě goliáš Jan Švec Systém PBS (1) ● Portable batch system – e.pdf ●
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
1 iMUNIS Portálové řešení pro obce Mgr. Jan Brychta Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
LCG2 LCG2 software Jiří Kosina. LCG2 – přehled ●... některé slajdy budou podobné loňským... ● ● GRID, který bude sloužit ke zpracování.
INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Data Management Jiří Kosina CESNET.
Windows 7 & Internet Explorer 8 vývoj aplikací a kompatibilita Štěpán Bechynský, Ondřej Štrba Developer Evangelists
Základy operačních systémů
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Univerzitní informační systém VIII., Karlov 2009 Fulltextové vyhledávání v UIS Miroslav Prachař.
Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešní přednášce.
Experimentální metody oboru – Virtuální instrumentace Virtuální instrumentace © doc. Ing. Zdeněk Folta, Ph.D.
Konference Informatika XVI./2005, Svratka Studijní systém z pohledu systémového integrátora Ing. Jitka Šedá
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Tato prezentace byla vytvořena
Operační systémy - úvod
Distribuovaná Analýza ATLAS dat
iMUNIS Portálové řešení pro obce
Má lithium těžit stát? 1 Obecné problémy průzkumu a těžby surovin
Transkript prezentace:

INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE Použití farmy SKURUT v roce 2004 Jiří Chudoba, Lukáš Fiala, Miloš Lokajíček, Jiří Kosina, Jan Švec

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Dostupný HW 16 uzlů (skurut17 – skurut32) k dispozici pro EGEE od dubna 2004 v říjnu 2004 instalován LCG2 mw i na uzly skurut1 – skurut16 vše jsou relativně pomalejší stroje (PIII 700 MHz, 1 GB RAM, 8 GB disk), ale hw je spolehlivý pro nově podporované služby (VOCE, GILDA,...) je zapotřebí vyhrazených strojů - postupně ubývá výpočetních uzlů současné rozvržení je v následující tabulce

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Použití uzlů skurut skurut1 CE for GILDA (submits jobs to skurut17) skurut2 RB for GILDA skurut3 RB for VOCE skurut4 CE and UI for VOCE skurut5 WN, with GILDA sw installed and GILDA property set skurut6-9 WNs, with GILDA sw installed, GILDA property not set skurut10-15 WNs skurut16 CE for ROC tests skurut17 CE, OpenPBS server, registered in TestZone and ATLAS BDII skurut18 SE skurut19-32 WNs viz

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI GILDA Instalace proběhla v říjnu 2004 během našeho pobytu v Catanii (poděkování Robertu Barberovi a členům jeho týmu za pomoc) Pro lepší využití WNs jsme neinstalovali GILDA WNs na vyhrazené stroje. GILDA CE přeposílá úlohy na OpenPBS server instalovaný na LCG2 CE (skurut17) a ten je může přidělovat na LCG2 WNs. GILDA demo aplikace ale vyžadují specifický sw instalovaný na každém WN. Ten byl instalován na skurut3 – skurut9 a těmto uzlům byla přiřazena vlastnost gilda. Mimo GILDA výukové semináře je vytíženost WN malá, proto je změnou vlastnosti v pbs využíváme i pro jiné= fronty

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI GILDA a LCG2 WN se sdílejí WN GILDA CE RB WN GILDA WN GILDA SKURUT FARM LCG2 CESEWN PBS, UI WN

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI GILDA RB Na skurut2 je funkční GILDA RB – jediný RB pro GILDA mimo Catanii. Slouží jako záložní RB Zatím není příliš vytížen, musíme ho více propagovat. Na skurut se za 3 měsíce (říjen – prosinec) zpracovalo 355 úloh ve frontě gilda

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI ATLAS DC ATLAS DC probíhala od července 2004 do prosince 2004 Stejný systém (s evolučními změnami) je nyní používán pro další produkci simulací ATLAS Pro připravovanou ATLAS konferenci v Římě v červnu 2005 je třeba nasimulovat přibližně stejný počet případů jako během DC2 úlohy se posílají do front long a infinite současný mw nedokáže odlišit oficiální produkční úlohy od „soukromých“ úloh atlas uživatelů (těch je ale zatím velmi málo)

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI ATLAS DC Ve frontách long a infinite se spočítalo úloh, ale jen úloh spotřebovalo více jak 100s CPU času. úlohy s malým spotřebovaným CPU časem byly buď testovací nebo měly problémy s replikací vstupních souborů ze vzdálených SE skurut má 2% podíl na všech úspěšných úlohách ATLAS DC2

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI ATLAS DC2

Enabling Grids for E-sciencE INFSO-RI Shrnutí Skurut je vhodná farma pro hromadné spouštění dlouhých úloh, například v rámci DC, kde relativně menší výkonnost CPU a tím pozdější získání výsledků nehraje velkou roli. Stabilita HW je velkou předností této farmy. Chybí disková kapacita pro SE, je použito diskové pole z FZU. Uživatel s několika krátkými úlohami, který potřebuje výsledek co nejrychleji, by dnes asi dal přednost rychlému desktopu. Pro zvýšení motivace uživatelů využívat EGEE grid by bylo vhodné zapojit do VOCE několik rychlých strojů, ať již v rámci farmy skurut nebo na jiných farmách CE federace.