Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková Bílkoviny Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_52_inovace_CH_9.62 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_9.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Sacharidy Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 2.3.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: 27.3.2013 Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem bílkovin s jejich stavbou, složením a použitím.
Bílkoviny Makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy C, H, O, ale i P, N, S Jsou základní látkou všech organismů Obsaženy ve svalech, kůži, vlasech, srsti, krvi Asi 19% hmotnosti člověka Organismus bílkoviny nevytváří, příjem potravou
Bílkoviny Bílkoviny zastávají funkci stavební. Potřebujeme je k růstu a obnově všech buněk a tkání, k činnosti svalů, k tvorbě hormonů, enzymů, protilátek.
Bílkoviny Denní potřeba dospělého člověka je asi 0,8 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti těla a den. Potřeba bílkovin se však liší dle věku, pohlaví, a také při zvláštních potřebách organismu. Zvyšuje se např. v dětství, v době těhotenství a kojení, při zvýšené fyzické zátěži, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci. Snížení spotřeby bílkovin se naopak doporučuje u některých ledvinných onemocnění
Zdroj Rostlinná potrava Luštěniny Obiloviny brambory Živočišná potrava Maso Vejce Sýry Mléko
Obsah bílkovin na 100 g výrobku Kuřecí prsa 20g Krůtí prsa 21g Hovězí zadní 30g Vepřové zadní 17g Skopové zadní 13g Telecí zadní 20g Králičí 15g Treska 17g Kapr 17g Kachní prsa 21g Pstruh 10g Tvaroh 18g Olomoucké syrečky 30g Eidam 30g Ementál 28g Hermelín 21g Niva 18g Parmazán 35g Bílý jogurt 13g Mléko 3g Kefír 3g Smetana 3g
Obsah bílkovin ve 100g výrobku Hrách 23g Fazole 8g Čočka 25g Sója 50g Šunka drůbeží 23g Šunka vepřová 16g Vaječný bílek 4,5g Vaječný žloutek 6g Chléb pšeničný 8g Chléb celozrnný 12g Špagety 11g Piškoty 9g Rýže 8g
Bílkoviny v těle člověka Kolagen je jednou z nejdůležitějších a nejhojněji zastoupených bílkovin v lidském organismu. Je základní stavební hmotou všech pojivových tkání. Zajišťuje pružnou pleť bez vrásek, pevné nehty a zdravé vlasy.
Použité zdroje http://www.vseokulturistice.cz/zdroje-bilkovin-v-potravinach_65 http://www.google.cz/search?q=b%C3%ADlkoviny&hl=cs&client=firefox-a&hs=IY3&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gbMxUdOGFa-Q4gS-oYFw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 http://www.zelenahvezda.cz/pacientska-sekce/p-ortopedicke-problemy/kolagen-dulezita-bilkovina-naseho-tela http://www.viscojis.cz/teens/index.php/bilkoviny-ve-vyiv/140-132