Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
TUKY (LIPIDY).
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_12_INOVACE_ČJL1.41 VY_12_INOVACE_ČJL1.41
Oddělování složek směsí
Škrob v potravinách VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Kdo chce být milionářem ?
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.4.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
VY_52_INOVACE_ZE.8.70 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
„EU peníze středním školám“
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VY_52_INOVACE_ZE.8.61 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Opakování ionty Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VY_52_inovace_PRV.5.24 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
VY_52_INOVACE_ZBP1_4764VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
VY_52_inovace_PRV.5.15 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.15 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.63 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Sacharidy Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.55 Název školy: Základní škola a Mateřská škola.
BÍLKOVINY Proteiny.
VY_52_inovace_PRV.5.26 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.26 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název.
VY_52_inovace_PRV.5.13 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_PRV.5.22 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
CZ.1.07/1.1.10/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_24_ Bílkoviny
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková Bílkoviny Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

VY_52_inovace_CH_9.62 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_9.62 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1994 Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Sacharidy Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: 2.3.2013 Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: 27.3.2013 Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem bílkovin s jejich stavbou, složením a použitím.

Bílkoviny Makromolekulární látky, které obsahují vázané atomy C, H, O, ale i P, N, S Jsou základní látkou všech organismů Obsaženy ve svalech, kůži, vlasech, srsti, krvi Asi 19% hmotnosti člověka Organismus bílkoviny nevytváří, příjem potravou

Bílkoviny Bílkoviny zastávají funkci stavební. Potřebujeme je k růstu a obnově všech buněk a tkání, k činnosti svalů, k tvorbě hormonů, enzymů, protilátek.

Bílkoviny Denní potřeba dospělého člověka je asi 0,8 gramu bílkovin na kilogram hmotnosti těla a den. Potřeba bílkovin se však liší dle věku, pohlaví, a také při zvláštních potřebách organismu. Zvyšuje se např. v dětství, v době těhotenství a kojení, při zvýšené fyzické zátěži, v rekonvalescenci po nemoci nebo operaci. Snížení spotřeby bílkovin se naopak doporučuje u některých ledvinných onemocnění

Zdroj Rostlinná potrava Luštěniny Obiloviny brambory Živočišná potrava Maso Vejce Sýry Mléko

Obsah bílkovin na 100 g výrobku Kuřecí prsa 20g Krůtí prsa 21g Hovězí zadní 30g Vepřové zadní 17g Skopové zadní 13g Telecí zadní 20g Králičí 15g Treska 17g Kapr 17g Kachní prsa 21g Pstruh 10g Tvaroh 18g Olomoucké syrečky 30g Eidam 30g Ementál 28g Hermelín 21g Niva 18g Parmazán 35g Bílý jogurt 13g Mléko 3g Kefír 3g Smetana 3g

Obsah bílkovin ve 100g výrobku Hrách 23g Fazole 8g Čočka 25g Sója 50g Šunka drůbeží 23g Šunka vepřová 16g Vaječný bílek 4,5g Vaječný žloutek 6g Chléb pšeničný 8g Chléb celozrnný 12g Špagety 11g Piškoty 9g Rýže 8g

Bílkoviny v těle člověka Kolagen je jednou z nejdůležitějších a nejhojněji zastoupených bílkovin v lidském organismu. Je základní stavební hmotou všech pojivových tkání. Zajišťuje pružnou pleť bez vrásek, pevné nehty a zdravé vlasy.

Použité zdroje http://www.vseokulturistice.cz/zdroje-bilkovin-v-potravinach_65 http://www.google.cz/search?q=b%C3%ADlkoviny&hl=cs&client=firefox-a&hs=IY3&rls=org.mozilla:cs:official&channel=np&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gbMxUdOGFa-Q4gS-oYFw&ved=0CAoQ_AUoAQ&biw=911&bih=443 http://www.zelenahvezda.cz/pacientska-sekce/p-ortopedicke-problemy/kolagen-dulezita-bilkovina-naseho-tela http://www.viscojis.cz/teens/index.php/bilkoviny-ve-vyiv/140-132