Recyklace elektroodpadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Interaktivní cesta Moravským krasem přes Pálavu a Brno,
Advertisements

ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
AUTOVRAK - ZDROJ SUROVIN Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Odpadové hospodářství
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Ekologie, nakládání s odpady a šetření energií.
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Recyklace odpadu v ČR.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
KAM S NÍM ? prezentace nového soutěžního systému
Úspora elektrické energie
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Nerostné bohatství na zemi
Digitální učební materiál
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Těžba podle lokality 1. Těžba v dolech- Zahrnuje těžbu a dopravu vytěženého nerostu z dolu. Těží se v porubech, chodbách. 2. Těžba v lomech- Doprava vytěženého.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Stříbro.
Označování výrobků šetrných k životnímu prostředí
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Mezinárodní konference „Zpětný odběr 2015“ Letošní, již pátá mezinárodní konference, se bude zabývat těmito tématy:  hodnocením současného stavu zpětného.
Pracovní skupina pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Informace pro VH CBCSD 24. červen Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel EMPRESS, o.p.s.
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
Nebezpečný odpad. Mezi nebezpečný odpad patří: Syntetické barvy, laky Syntetická ředidla Mořidla Elektrické baterie Autobaterie Oleje, tuky minerální.
Inf Počítač a životní prostředí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Výrobní program BRIKLIS, spol. s r.o. Malšice, je výrobce briketovací technologie pro řešení odpadového hospodářství v průmyslu dřevozpracujícím papírenském.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Elektroodpad… Je vysloužilé elektrozařízení, kterého se chceme zbavit… Jedná se o všechna zařízení, která fungují na elektrický proud nebo na baterky…
REMOBIL NEZISKOVÝ PROJEKT SBĚRU POUŽITÝCH MOBILNÍCH TELEFONŮ.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad nakládání s odpady a recyklace jednotlivých.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Pozice elektroodpadu v rámci průmyslu druhotných surovin
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Recyklace elektroodpadu

Co je to elektroodpad? Mezi elektroodpad patří veškerá elektrozařízení, která jsou pro spotřebitele nepotřebná a rozhodne se jich zbavit, přičemž zákon o odpadech rozlišuje mezi elektroodpadem z domácnosti (jako pračky, myčky nádobí, chladničky, vysavače, žehličky,…) a jiným než elektroodpadem z domácností, který pochází z různých firem a společností (elektrické a elektronické nástroje, lékařské přístroje,…). Dnes je často jen jednou ze složek komunálního odpadu, který končí na skládkách. Vidíme ho bohužel i v příkopech a lesích. Přitom obsahuje látky nebezpečné, které by měly být ověřeným způsobem zlikvidovány, ale i látky dobře využitelné.

Jak likvidovat? První, ale z hlediska životního prostředí nejméně vhodnou variantou je uložení starých elektrozařízení na skládku. Druhou možností je energetické využití materiálů, kdy jsou vyřazená elektrozařízení využita k výrobě energie nebo tepla ve spalovnách odpadů. Pro životní prostředí nejpříznivější variantou je opětovné použití nebo materiálové využití vyřazených elektrozařízení. Díky tomu se zabrání plýtvání cennými přírodními zdroji, které jsou spotře-bovávány při výrobě nových zařízení.

Grafické znázornění

Recyklace Recyklací odpadů se šetří životní prostředí a přírodní zdroje. Není třeba těžit nové suroviny a zachovají se primární zdroje našim potomkům. Zmírní se poškozování vodních zdrojů a krajiny těžbou. Recyklace přispívá k velkému snížení spotřeby energií a počtu jízd kamionů při převážení polotovarů oproti procesu primární výroby. Recyklace je i podnětem pro rozvoj nových technologií. Díky nim se neustále zvyšuje podíl odpadu, který můžeme využít a nyní dosahuje až 95 %. Zprostředkovaně tak podporujeme i výzkum a vědu. Příkladem je oddělení vzácného europia z luminoforu v televizích, které vynalezli vědci Ústavu chemických procesů Akademie věd České republiky. Pochopitelně, recyklaci odpadu má i dopady sociální, přináší nová pracovní místa, zejména v místech, kde je velká nezaměstnanost. - animace

Kde recyklovat? V ČR existuje několik společností, které se likvidací elektroodpadů zabývají. Mezi největší patří REMA Systém, orientující se převážně na oblast IT a mobilních telefonů a dále společnost Elektrowin, která se zaobírá likvidací větších spotřebičů a bílé techniky. Od srpna roku 2005 platí novela zákona o odpadech, která dává nové povinnosti ve vztahu k nakládání s vyřazenými elektro-spotřebiči. Ve chvíli kdy se elektrozařízení stane nepotřebným nebo nevyužitelným, je několik možností jak s ním dále naložit. Pokud Váš elektrospotřebič již dosloužil, není nic jednoduššího, než ho odevzdat na recyklaci. Tím, že v ceně výrobku platíme recyklační poplatky, máme právo spotřebiče zdarma odevzdat na sběrná místa, kde je již postaráno o odvoz k ekologické likvidaci.

Recyklace počítačů Počítače, které odevzdáte na některém se sběrných míst jsou odvezeny na zpracování do specializovaných společností. Zde jsou z elektrozařízení nejprve odděleny části, které si vyžadují speciální nakládání. Může se jednat o nebezpečné složky nebo naopak o hodnotné součásti, které jsou pak zpracovávány odděleně. Zbylé části jsou na speciální lince nejprve rozdrceny na drobné části a ty jsou s využitím fyzikálních zákonů tříděny na jednotlivé materiály. Tato metoda umožňuje získat ze starých počítačů různé materiály, které mohou opět využity při zpracování nových výrobků. Ta část, kterou není možné využít materiálově je odvezena do spalovny, kde je využito teplo získané jejich spálením.

Materiály v počítači Elektroodpad obsahuje řadu nebezpečných látek jako: Rtuť (Hg) Olovo (Pb) Kadmium (Cd) Polychlorované bifenyly (PBB) Polybromovaný difenylether (PBDE) Azbest Látky znovu dobře využitelné: Hliník (Al) Křemík (Si) Železo (Fe) Cín (Sn) Cenné kovy: Měď (Cu), Zlato (Au), Stříbro (Ag)

Statistiky V Evropské unii se ročně prodá 28 milionů počítačů a 23 milionů notebooků. David Beneš, výkonný ředitel firmy REMA Systém, která se zabývá recyklací elektroodpadu, odhaduje, že toto množství obsahuje 51 tun stříbra, více než 10 tun zlata, 4 tuny palladia a 25000 tun mědi. Dle odhadů se v roce 2007 prodalo ve světě až 251 milionů počítačů.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_recycling http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_waste http://en.wikipedia.org/wiki/Recycling http://www.maxcomputer.cz/elektroodpad http://www.bestpricenetcz.com/cz/elektroodpad/ http://ceho.vuv.cz/CeHO/CeHO/Elektroodpad/CeHO_Elektroodpad_Resime.html http://www.remasystem.cz/ http://www.cityshop.cz/recyklace.html