Siločáry elektrického pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

INTENZITA POLE E.
INTENZITA POLE.
Práce při zvedání tělesa kladkami
Elektřina.
Vodič a izolant v elektrickém poli
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Odkud se bere elektřina
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
Elektrostatika I Mgr. Andrea Cahelová Hlučín 2013.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Elektrické vlastnosti I.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Fyzika 7. ročník Síla a její účinky
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické pole Podmínky používání prezentace
Co jsou ekvipotenciální plochy
Fyzika - opakování.
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Elektrické pole Elektrický náboj, Elektrické pole
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Elektrické vlastnosti látek
Síla.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti II.
Gravitační síla. Gravitační pole
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrické vlastnosti.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
ELEKTRICKÉ POLE.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Kde je elektrické pole „silnější“
Fyzika Elektrický náboj.
Skládání sil opačného směru
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Elektrické pole VY_30_INOVACE_ELE_721 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Téma: SILOČÁRY ELEKTRICKÉHO POLE Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Závěr.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_51_GRAVITAČNÍ SÍLA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
GRAVITAČNÍ SÍLA.
Elektrické vlastnosti látek
Siločáry elektrického pole
Elektrování těles při vzájemném dotyku
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Elektrické vlastnosti látek
INTENZITA ELEKTRICKÉHO POLE.
Elektrické vlastnosti látek
V okolí nabitého tělesa se projevují silové účinky tohoto pole.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Elektrické pole.
Transkript prezentace:

Siločáry elektrického pole (Učebnice strana 114 – 115) Na dno misky nalijeme tenkou vrstvu oleje, kterou posypeme krupicí. Na dno misky umístíme kovový kotouč, který vodivě připojíme k jednomu pólu van de Graaffova generátoru. Kotouč se zelektruje, kolem něj je elektrické pole. Zrna krupice se polarizují a uspořádají se do řetězců. Myšlené čáry, které můžeme proložit řetězci zrnek, nazýváme siločáry elektrického pole. Bylo dohodnuto, označovat šipkou na siločárách směr síly, kterou působí elektrické pole na kladně nabitou částici. Podle této dohody je směr siločar od kladně nabitého tělesa k záporně nabitému tělesu. ‒ +

Na dno misky s olejem posypaným krupicí umístíme dva kovové kotouče tak, že jeden připojíme ke kladné a druhý k záporné elektrodě van de Graaffova generátoru. Kotouče se zelektrují, kolem nich je elektrické pole. Zrna krupice se polarizují a uspořádají se do řetězců, které znázorňují siločáry elektrického pole dvou nesouhlasně nabitých těles. + ‒ Siločáry elektrického pole jsou myšlené čáry, kterými zobrazujeme silové působení elektrického pole. Podle dohody je směr siločar od kladně nabitého tělesa k záporně nabitému tělesu.

Na dno misky s olejem posypaným krupicí umístíme dva kovové kotouče tak, že oba připojíme nejdříve ke kladné a potom k záporné elektrodě van de Graaffova generátoru. Kotouče se zelektrují, kolem nich je elektrické pole. Zrna krupice se polarizují a uspořádají se do řetězců, které znázorňují siločáry elektrického pole dvou souhlasně nabitých těles. + + ‒ ‒

Na dno misky s olejem posypaným krupicí umístíme dvě rovnoběžné kovové destičky tak, že jednu připojíme ke kladné a druhou k záporné elektrodě van de Graaffova generátoru. Destičky se zelektrují, kolem nich je elektrické pole. Zrna krupice se polarizují a uspořádají se do řetězců. Řetězce mezi deskami jsou vzájemně rovnoběžné a jsou kolmé na destičky. Aby vznikly přesně rovnoběžné řetězce, museli bychom mít mnohem větší desky. V elektrickém poli mezi dvěma dostatečně velkými rovnoběžnými deskami působí na kladně nabitou částici ve všech místech stejně velká síla směřující od kladně nabité desky k záporně nabité. Takové pole nazýváme stejnorodé elektrické pole. Stejnosměrné elektrické pole vytvoříme mezi dvěma nesouhlasně nabitými rovnoběžnými rovinnými deskami a znázorňujeme ho rovnoběžnými navzájem stejně vzdálenými siločárami kolmými na nabité desky.

Příklad: Ve stejnorodém elektrickém poli mezi dvěma vodorovnými deskami je malá kapka oleje o hmotnosti 0,005 mg, která má záporný elektrický náboj. Kapka je v klidu v rovnovážné poloze. Znázorni sílu, kterou na kapku působí gravitační síla Země. Urči směr a velikost této síly. Znázorni sílu, kterou na kapku působí elektrické pole, je-li kapka v rovnovážné poloze. Urči velikost a směr této síly. Gravitační síla Země působí svisle dolů. Fe Fg = m · g, m = 0,005 mg = 0,000 005 kg Fg = 0,000 005 · 10 ‒ + Fg = 0,000 05 N = 0,05 mN Kladně nabitá deska přitahuje záporně nabitou kapku elektrickou silou směrem nahoru (opačným směrem než gravitační síla). Kapka je v klidu, elektrická síla Fe je tedy stejně velká jako gravitační síla Fg. Fg Fe = Fg = 0,000 05 N = 0,05 mN Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 116 – 117.