Totalitní režimy projekt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDEOLOGIE A STÁT III. FAŠISMUS A KOMUNISMUS.
Advertisements

Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Mgr. Lenka Zedníková 20. století
NACISMUS A FAŠISMUS Martin Kostelník, V8A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
FAŠISMUS A TŘETÍ ŘÍŠE Počátek fašismu a hlavní aktéři zkázy
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Vytvořil: Michal Mikula
DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: interaktivní VZDĚLÁVACÍ OBLAST:Dějepis
NÁZEV: PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Kdo mohl být nepřítelem nacistů? Proti komu mohli nacisté vystupovat?
Nacismus.
Židovská genocida V letech 1941 – 1945 bylo vyvražděno na židů 2/3 evropského židovského obyvatelstva 15% osob z celkového počtu zemřelo v ghettech.
příprava na 2. světovou válku
Nástup nacismu v NĚMECKU
Totalitní režimy.
Nástup fašismu.
Jak se podařilo Adolfu Hitlerovi dostat k moci?
Socialismus Průmyslová revoluce a převratné změny ve společnosti
Totalitní režimy svět mezi dvěma válkami
Světová hospodářská krize
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Totalita nedemokratická, autoritativní forma vlády ( masivní ideologická propaganda, teror a brutalita) usiluje o „totální“, naprostou moc (zasahuje do.
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Holocaust českých Židů a Romů
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Totalitní ideologie Test. Totalitní ideologie Test.
Hannah Arendtová Politická teorie
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Rasismus.
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI
Fašismus x nacismus Totalitní režimy.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
FAŠISMUS.
VY_32_INOVACE_SVF32460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Nacismus Michal Kolář.
č.1 Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi a soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
FAŠISMUS.
KOMUNISMUS UTOPIE NEBO ZLOČIN?.
NSDAP Hitlerova nacistická strana (nacionalismus + socialismus)
Teorie státu.
Nedemokratické státní režimy OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
NÁSTUP FAŠISMU V NĚMECKU Německo a hospodářská krize nadvýroba => krize Německo 2. nejvíce postižená země krizí (prům.výroba pokles o 41%) krize průmyslu.
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI ZA II.SVĚTOVÉ VÁLKY.  genocida= systematické a cílené vyvražďování celých národů: Romové, Židé, národy Pobaltí(= vraždili je.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.6 Situace v Německu v předvečer nástupu nacistů k moci.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Komunismus a fašismus.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost 6. -9
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Základní škola Čelákovice
FAŠISMUS V ITÁLII.
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Komunizmus.
T o t a l i t a r i s m u s Italský fašismus.
TOTALITNÍ STÁTY; FAŠISMUS
Transkript prezentace:

Totalitní režimy projekt

Totalita vyžaduje aktivní souhlas Nedemokratická, autoritativní forma vlády - projevuje se masivní ideologickou propagandou, terorem a brutalitou Usiluje o „totální“, naprostou moc - zasahuje do všech stránek veřejného života a vylučuje z něho ty, kteří nejsou schopni či ochotni akceptovat jeho ideologizovanou podobu Totalita vyžaduje aktivní souhlas

Politická ideologie Soustava názorů, idejí a postojů, které zastávají určité sociální skupiny usilující o politickou moc.

Demokracie Systém, v němž existuje a svobodně působí více politických stran nebo skupin, které vzájemným střetáváním a relativní rovnováhou tvoří mechanismus politické moci typický pro moderní demokratické zřízení Politický pluralismus: Existence více politických stran a každá strana má šanci převzít nenásilně moc ve státě formou volebního vítězství a to v rámci podmínek daných demokratickou ústavou.

Totalita Totalitní stát plně ovládá ekonomiku potlačuje svobodu slova Totalitární režimy nebo hnutí drží politickou moc skrze ideologii a propagandu šířenou přes státem ovládaná média a kult osobnosti Totalitní stát plně ovládá ekonomiku potlačuje svobodu slova potlačuje kritiku režimu

Totalitní režimy fascis - svazek Fašismus (italsky fascismo) je totalitní ideologie, resp. politické hnutí, antidemokratického a antiliberálního zaměření fascis - svazek První fašistická organizace – Svazky italských spolubojovníků 1919

Charakteristika fašizmu Nadřazuje zájmy celku (národa, státu) nad zájmy jednotlivce Proklamuje snahu o udržení disciplíny a plynulého chodu státu Vše je podřízeno jedinému zájmu: stát musí fungovat „jako hodinky“ (cit. Mussolini) V čele státu požaduje silného vůdce (vůdcovský princip) K potlačení opozice využívá násilí a moderní metody propagandy a cenzury

Nacizmus Nacionální socializmus zkráceným výrazem nacizmus (Nacionální socializmus) Je totalitní ideologie oficiálně uplatňovaná diktaturou v Německu v letech 1933–1945 (tzv. Třetí říše) prostřednictvím Národně socialistické německé dělnické strany (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, NSDAP) vedené Adolfem Hitlerem

Klíčové vlastnosti nacistické ideologie Nacistická ideologie kombinuje prvky socialismu, nacionalismu, pangermanismu , fašismu, rasismu (zvláště antisemitismu) Uplatňuje tzv. rasovou hygienu, což znamená separaci a genocidu / např. konečné řešení židovské otázky / - šoa, holokaust

Klíčové vlastnosti nacistické ideologie Teorie nadřazenosti árijské (germánské, nordické) rasy, teorie nadčlověka (zneužití filosofie F. Nietzscheho). Odstranění politické plurality, demokracie Vůdcovský princip Pro odpůrce režimu – koncentrační tábory březen 1933 - vznik prvního koncentračního tábora v Dachau

ŠOA Biblický výraz šoa (hebrejsky zničení, záhuba, zmar),, je omezen na druhou světovou válku zaměřený na židovské obyvatelstvo.

Holocaust Pronásledování a genocida Židů, Romů a dalších skupin, jež nacisté považovali za méněcenné. Milióny mužů, žen a dětí byly bezcitně zavražděny ve jménu ideologie, jež hlásala nadřazenost tzv. "germánské rasy".

MUŽI ODPOVĚDNÍ ZA HOLOCAUST Heinrich Himmler- říšský vůdce SS, velitel německé policie, tvůrce systému koncentračních táborů

MUŽI ODPOVĚDNÍ ZA HOLOCAUST Adolf Eichmann- vůdce gestapa v Berlíně, řídil transporty do vyhlazovacích táborů Reinhard Heydrich- řídil Einsatzgruppen, konečné řešení židovské otázky - zastupující říšský protektor

Řešení židovské otázky R.Heydrich - 21.9.1939 plán k vytvoření ghett- první krok ke konečnému cíli 2.10.1940 Varšava- 480 000 osob 1941- Lodž, Lvov, Minsk, Terezín 15.10.1941 K.H. Frank- trest smrti pro ty, jež opustí ghetto i pro jejich pomocníky 1933-1939- persekuce, zákazy, povinnost nosit hvězdu od šesti let -industrializace (vše se dál zpracovává) -byrokracie (nikdo není odpovědný) -dehumanizace oběti (pouze čísla) 4 fáze-nazvání oběti, vyvlastnění, koncentrace, vyhlazení 1939-1945- 6 000 000 obětí

Terezín 1780- jako pevnost- 2 části nacházel se na hranicích protektorátu žilo zde 7300 obyvatel- prošlo 155 000 lidí, 35 000 zemřelo První transport - 24.11.1941 Zavazadlo 50 kg Členové rodin žili odděleně Nedostatek hygieny, jídla Mnoho nemocí, hmyzu, epidemie tyfu, Židé z Evropy Židovská samospráva Evakuační transporty

Terezín Významné osobnosti : Arnošt Lustig Helga Weissová- Hošková Petr Ginz Fr. Zelenka K.Poláček Lustig

Komunizmus jako ideologie z latinského communis = „společný“ Je to politická ideologie hlásající společné vlastnictví a odmítající třídní rozdíly mezi lidmi. Označuje: stav společnosti, jehož dosažení komunisté prosazují komunistický režim, tedy politický režim států ovládaných komunistickými stranami. Soukromé vlastnictví mohou vykořisťovaní zrušit jen násilím.

Charakteristika Společné vlastnictví výrobních prostředků Důraz na rodinu Školství podřízené jedné ideologii Propaganda a media je zaměřena na propagaci ideologie Persekuce lidí nesouhlasící s oficiální ideologií - nepotřební a nebezpeční lidé „staré epochy“ jsou vymazáni Existence jediné politické strany – „státostrany“, která má monopol na „pravdu“ a politická rozhodování Rudolf Franz Ferdinand Höss

Cenzura fotografií

Procesy padesátých let Procesy s vysokými funkcionáři KSČ - kdysi vnímány jako vrchol represí komunistického režimu v Československu, ale funkcionáři tvořili velmi malé procento obětí Většinu obětí představovali lidé, kteří neměli s KSČ nic společného, proti režimu se pokoušeli bojovat nebo byli režimem z různých důvodů vnímáni jako potenciální odpůrci či nespolehlivé živly.

Politické procesy Soudy za politickou činnost– často vykonstruované nebo vyprovokované Soudy za hospodářskou činnost – "odhalování viníků" z řad odpůrců režimu a odhalování příčin hospodářských potíží a neúspěchů Soudy za verbální politické činy - "protistátní výroky", "urážky" hlavy státu a spojenců, rozšiřování "nepravdivých" a "poplašných" zpráv či "pobuřování".

Nejznámější politické procesy Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským proces s Miladou Horákovou a spol. proces s generálem Heliodorem Píkou http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10153697395-proces-h/20756226864/

Důležitá data 1948 – komunistický převrat, Vítězný únor  50 léta - Éra stalinismu 1968 – Pražské jaro 1968 – okupace vojsky varšavské smlouvy 70 – 80. léta – období normalizace 1980–1989 - krize, přestavba společnosti / Prerestrojka v SSSR/ 1989 - Sametová revoluce