Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Advertisements

Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Památky Unesco Česká republika.
Hornická města.
GOTICKÁ KULTURA.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kutná Hora dříve druhé město Českého království, odkud vytékal ,,stříbrný potok pražských grošů“ město zapsané od r na listinu Světového kulturního.
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY JAGELLONCŮ
Jihlava – Kutná Hora - Příbram
UHERSKÝ BROD.
Kostelec nad Černými lesy
PRAHA-hlavní město ČR.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
Milánský dóm – Duomo di milano
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
PRAHA - hlavní město České republiky.
Historie naší školy Vypracovala: Monika Landerová.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Barokní architektura v českých zemích
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
České země, sochařství, malířství
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Ve znamení gotického slohu
Chrám sv. Bartoloměje Nachází se v Plzni na náměstí Republiky.
MĚSTO VIZOVICE Jana Holá.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
Český Brod.
Olomouc.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Zámek Zásmuky, původní barokní tvrz se vstupním portálem z konce 17
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
PAMÁTKY UHERSKÉHO BRODU Hana Mandincová.  Město Uherský brod je jedno z nejstarších sídel jihovýchodní Moravy.  Jeho bohatá historie utvářela ráz města.
stavba zahájena roku 1060 jako románská bazilika architekti – Petr Parléř a Matyáš z Arrasu ukončena r architektem Kamilem Hilbertem.
EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ. CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Kutná hora Lilit Sahakyan. Kutná hora ● Chrám sv. Barbory ● Starodávná kašna ● Kostel sv. Jakuba ● Valašský dvůr ● Morový sloup.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_28_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Pozdní gotika.
KUTNÁ HORA.  Dříve téže zvána jako České Athény  Je okresní město ve Středočeském kraji  Významná městská památková rezervace, zapsaná na seznamu světového.
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
VY_32_INOVACE_206_Gotika Šablona Identifikátor školy:
Pozdně gotická architektura v Čechách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Metodický list / anotace:
Česká republika - Kutná Hora
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Regionální dějiny Památky Uherského Brodu.
Frenštát pod radhoštěm
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Transkript prezentace:

Hornická města 2009 Kutná Hora

1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny

Chrám svaté Barbory 1388 – Začátek stavby chrámu 1558 – Dokončení stavby 1626 – Předání chrámu jezuitům Jan Parléř a Matyáš Rejsek – stavitelé chrámu

 Barokní stavba z let  Giovanni Domenica Orsi – architekt, podle nějž byla kolej vystavěna  Poblíž koleje jsou vytesány sochy  František Baugaut – autor všech soch

 Vystavěn v průběhu 13. – 14. století  V polovině 20. století zde bylo vybudováno Muzeum stříbra, které je tu dodnes  V muzeu se nachází ukázka ražení grošů a dokonce i prohlídka dolu Osel pod Kutnou Horou

 Výstavba byla zahájena roku 1330 a trvala 90 let  Kostel je vystavěn v gotickém stylu, ale vnitřní zdobení je jak v gotickém, tak i v barokním a renesančním stylu  Původně měl mít chrám dvě stejně velké věže, ale druhá věž nikdy nebyla postavena, kvůli poddolovanému podloží, které nemělo dostatečnou stabilitu

 Byl postaven jako opevn ě ní k ochran ě obchodní stezky  Až pozd ě ji se tu za č ali razit Pražské groše  Mincovna sem byla umíst ě na za vlády Václava II.  Dnes se v této budov ě nachází M ě stský ú ř ad a ob ř adní sí ň

 Barokní stavba z let 1713 – 1715  Byla postavena kvůli morové epidemii na kterou zemřelo více než tisíc lidí  Na vrcholu sloupu se nachází socha Paní Marie Neposkvrněné a po stranách sloupu sochy havířů.

 První zmínky o výzdobě z kostí pocházejí ze 17. století  Definitivní podobu dostal klášter v roce 1870 a od toho roku výzdoba zůstala téměř nezměněna  Počet kostí se odhaduje na pozůstatky z celkem 40 tisíc lidí

 Tomáš Kropáček  Ondřej Moravec  Jiří Bártl  Marián Papoušek