Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Advertisements

Vlastnosti kapalin a plynů
Zpracovala Iva Potáčková
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
MECHANIKA KAPALIN A PLYNŮ
Hydraulické zařízení Hydraulické zařízení je založeno na přenosu tlaku podle Pascalova zákona. Jsou to dvě válcovité nádoby o různých průměrech u dna propojené,
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Digitální učební materiál
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Hydromechanika Archimédův zákon, ponořený objem, ponor 19
Digitální učební materiál
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Vztlaková síla v tekutinách
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanika kapalin a plynů
Tlak.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře Země
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Archimédův zákon.
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Transkript prezentace:

Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče tzn. tekutiny = plyny + kapaliny základní vlastnosti tekutin: kapaliny: mohou měnit svůj tvar, mají stálý objem, jsou velmi špatně stlačitelné (teoreticky nestlačitelné) plyny: mohou měnit svůj tvar, mohou snadno měnit i objem, jsou velmi dobře stlačitelné (teoreticky dokonale stlačitelné) důležité pojmy: ideální plyn ideální kapalina

tlak v tekutinách Pascalův zákon: podobně jako v pevných látkách tlak v tekutině vyjadřuje sílu působící na určitou plochu p … [Pa] … tlak v Pascalech F … [N] … síla v Newtonech S … [m2] … plocha v metrech2 Pascalův zákon: tlak vyvolaný vnější silou, působící na povrch kapaliny, je ve všech místech a ve všech směrech kapalného tělesa stejný - tento zákon lze použít například při výpočtech poměrů u hydraulických a pneumatických zařízení

Př.: hydraulický zvedák F1 prase o hmotnosti m2=150kg sedí na pístu o ploše S2=0,5m2. Jakou silou F1 musíme působit na píst o ploše S1=0,01m2? S1 S2 F2 tíhová síla, kterou prase působí na píst a zároveň na kapalinu: předpokládáme, že tlak je v celém objemu kapaliny stejný:

Hydrostatický tlak hydrostatický tlak je tlak, vyvolaný vlastní tíhou kapaliny v ideální kapalině je závislý jen na hloubce, hustotě kapaliny a gravitačním zrychlení: r … [kg∙m-3] … hustota, g … [m∙s-2] … gravitační zrychlení, h … [m] … hloubka pod hladinou hydrostatická tlaková síla nezávisí na tvaru nádoby a objemu kapaliny v ní = tzv. hydrostatické paradoxon (plochy dna u všech nádob jsou stejné) hydrostatická tlaková síla působící na dno všech nádob je stejná

normální atmosférický tlak: pa = 101325 Pa podobně jako v kapalinách, i v plynech vzniká tlak vlivem vlastní tíhy plynu atmosférický tlak = tlak, kterým působí zemská atmosféra na všechna tělesa na povrchu Země normální atmosférický tlak: pa = 101325 Pa

Archimédův zákon S … plocha tělesa h … výška tělesa V … objem tělesa F1 h2 V h síly působící na spodní a horní plochu: F1 = S∙r∙g∙h1 F2 = S∙r∙g∙h2 F2 výsledná (vztlaková) síla: FVZ = F2 – F1 = S∙r∙g∙h2 - S∙r∙g∙h1 = S∙r∙g∙(h2-h1) = S∙r∙g∙h a protože objem tělesa je V = S∙h , dostáváme: FVZ = r ∙ g ∙ V = Archimédův vztah pro vztlakovou sílu

…tento princip využívají i horkovzdušné a héliové balóny těleso ponořené do tekutiny je nadlehčováno vztlakovou silou, jejíž velikost se rovná tíze tekutiny stejného objemu, jako je objem ponořeného tělesa rT = r G = FVZ rT < r G < FVZ rT > r G > FVZ těleso klesá ke dnu těleso se volně vznáší v tekutině těleso plove na hladině …tento princip využívají i horkovzdušné a héliové balóny

Příklad: Plovák tvaru kvádru, vyrobený ze smrkového dřeva, plove na vodní hladině. Určete, do jaké hloubky je ponořen. h Dáno: hustota smrkového dřeva: rd = 330 kg∙m-3 hustota vody: rd = 1000 kg∙m-3 plocha plováku: S = 0,16m2 hmotnost plováku: md = 10,5kg S Základní úvaha: hmotnost vody, kterou plovák vytlačil je shodná s hmotností plováku objem ponořené části plováku = objem vytlačené vody: VV = S ∙ h hmotnost vytlačené vody: mV = VV ∙ rV mV = md md = VV ∙ rV = S ∙ h ∙ rV