Triangulace Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Advertisements

Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
I. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
Albert Einstein.
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Kartografické zobrazení zemí EU
Historický přehled souřadnicových systémů na území ČR
VÝVOJ GEODETICKÝCH ZÁKLADŮ V ČR
GEOMETRICKÉ TVARY v rozsahu učiva 1. stupně ZŠ
Způsoby přesné družicové navigace
Významné osobnosti fyziky a chemie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj matematiky Zuzana Kroupová.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Měřítko mapy a plánu 1 : a na mapě ve skutečnosti na plánu
Několik základních pojmů
Postupný poměr – příklady
Matematika a její využití v geografii
Anders Celsius švédský astronom, geodet a fyzik,matematik.
Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Geometrická podstata map
Měřítko mapy, plánu Matematika – 7. ročník
Christian Andreas Doppler
Sídla.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
TVAR ZEMĚ A JEJÍ NÁHRADNÍ TĚLESA
KŘOVÁKOVO ZOBRAZENÍ Hlávka Miroslav.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
VSTUPTE VY_32_INOVACE_41 Mgr. Jana Dvořáková SLOVNÍ ÚLOHY – SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ Datum vytvoření: Ročník: Vzdělávací oblast: Matematika a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_472_Pamětné násobení a dělení AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
5. Měření a vytyčování úhlů
Vznik map.
Zpracovala: Kateřina Pipeková
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Obsahy základních obrazců
Stavební geodézie K154SGE
Početní operace s celými čísly
MĚŘENÍ DÉLKY - OPAKOVÁNÍ
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Celý Název Čínská lidová republika
Měření fyzikálních veličin
Měříme délku s různou přesností
ZÁKLADY NAVIGACE.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kartografie Láďa Mráz.
18.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Slovní úlohy – procvičování 1. 6) Z odlitku byly zhotoveny tři součástky. Na první byla spotřebována polovina odlitku, na druhou dvě třetiny zbytku a.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_01_TVAR A ROZMĚRY ZEMĚ TEMA:Přírodní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Trigonometrie v praxi. 1) Vánoční strom Naším prvním úkolem bylo, zjistit výšku vánočního stromu v Kozlovicích před místním pivovarem.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Napříč Evropou Matematicko- geografický projekt. Zadání úkolů 1. Podle daných indícií se pokuste zjistit a určit město, ve kterém se nacházíte 1. Podle.
2.10 Goniometrické funkce ostrého úhlu ve slovních úlohách 2 GONIOMETRIE Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové, Komenského 234.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Převod skutečných velikostí do měřítka. Měřítka map a plánů- převod skutečných velikostí do měřítka Autor: Mgr. Ludmila Pecháčková VY_32_INOVACE_50_Meritka_map_a_planu_2.
úvod a kartografická zobrazení
Vlastnosti trojúhelníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jitka Havránková
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Triangulace Aplikace matematiky pro učitele Zdeněk Halas

Tvar Země Na počátku16. stol. otázka po přesném tvaru Země Už nestačilo, že je přibližně kulatá Kdyby to byl elipsoid, mělo by to důsledky pro navigaci v mořeplavbě. Newton předpověděl, že je Země u pólů zploštěná Oproti výpočtům pomocí sférické trigonometrie by docházelo k posunům Z tohoto problému vznikla geodézie

Triangulace Z jednotlivých vzdáleností, které měříme na úrovni malých oblastí, dostaneme trojúhelníkovou síť Proč trojúhelníky: - čtverce: jak by se hlídal čtvrtý bod, tři body definují rovinu - a automaticky propojím naměřené vzdálenosti a dostanu trojúhelníkovou síť

Triangulace počátky triangulace cca 1533 v Holandsku zásadní až triangulace Francie: 1668 Abbé Jean Picard (1620 – 1682) pro větší přesnost měření použil nový typ kvadrantu se zabudovaným teleskopem s nitkovým křížem (místo původních dvou štěrbin) úkol po něm převzal Cassini (zemřel 1712) 1696 vydal ohromnou mapu: 24 stop velká byla to reprodukce mapy, kterou zaznamenával na podlahu ve 3. podlaží pařížské observatoře)

Triangulace synové vypracovali ohromnou mapu: 11 × 11 metrů publikovali na 182 listech měřítko 1: byly tam zámky, vinice, větrné mlýny – a také gilotiny – byl čas revoluce

Triangulace do poloviny 19. stol. zmapovány pomocí triangulace evropské státy na řadě Indie: Great Trigonometrical Survey, 1800 – 1913 ◦ britská kolonie, proto politická záležitost ◦ také příležitost zjistit přesnější tvar Země

Great Trigonometrical Survey, 1800 – – 1823 vedení: kapitán William Lambton teodolit vážil půl tuny – Angličané chtěli dosáhnout do té doby nevídané přesnosti a také chtěli zjistit přesný tvar Země zeměměřiči to neměli snadné – vedro, tygři, obyvatelé si mysleli, že koukají na jejich manželky

Great Trigonometrical Survey, 1800 – – 1843 vedení: sir George Everest (1790 – 1866) Zlepšení podmínek práce: ◦ pracovali v noci – kvůli vedru ◦ triangulační věže (úkryt před zvěří a vedrem) dosažena ještě větší přesnost ohromný smysl pro detail se vyplatil: když se Everest dostal k úpatí Himalájí, tak se po 800 km skutečná poloha oproti vypočtené lišila o necelých 18 cm 1843 odešel do důchodu a za zásluhy byl povýšen do šlechtického stavu

Jedním z výsledků bylo také určení nejvyšší hory světa ◦ příslušný trojúhelník měl strany přes 200 km dlouhé 1852 hlavní výpočtář Radhanath Sikdar – vběhl do kanceláře a zvolal: „Sire, objevil jsem nejvyšší horu světa!“ několik let probíhalo prověřování pojmenována po siru Everestovi (jinak se dodržovalo pravidlo pojmenovávání podle místních názvů) Great Trigonometrical Survey, 1800 – 1913

Proběhla také triangulace hvězdné oblohy provedl ji Friedrich Wilhelm Bessel (1784 – 1846) Triangulace hvězdné oblohy