Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků. Aktuální potřeby učitelů i žáků PC pro přípravu výuky Další cvičení a úlohy Aktuální texty s aktuálními zeměvědnými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Výuka cizích jazyků technických předmětů
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Interaktivní Evropa děti pro děti
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Seite 1 GOETHE-INSTITUT PRAHA PRAHA, Seite 2 ČÍM JE GOETHE-INSTITUT?  KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ INSTITUCÍ  ZÁKLADEM NAŠÍ PRÁCE JE SPOLUPRÁCE.
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Systémový software Aplikační software
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Práce s PC MŠ MŠ Ing. Martin Dosedla.
SLOVNÍKY PO DRÁTĚ? Pavel Kurfürst Ústav cizích jazyků LF UP prosinec 2002.
Příprava odborného textu pro výuku PAVEL KURFÜRST Ústav cizích jazyků LF UP Konference Cizí jazyky na Univerzitě Palackého Olomouc, 20. dubna 2006.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Základy práce s počítačem – lekce V.
VYUŽITÍ ICT PŘI TVORBĚ DUM
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jsme v EU, buďme v obraze. Metodologie výuky a práce s materiály a zdroji Eva Pluskalová.
Interaktivní Evropa děti pro děti Evropa pestrá i společná Jiří Sumbal ZŠ Kopřivnice, Alšova 1123.
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
Další vzdělávání učitelů v oblasti ICT Aktivity Domu zahraniční spolupráce Pavla Šabatková vedoucí odboru primárního vzdělávání DZS.
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
E-Learning Strategie společnosti Microsoft pro podporu vzdělávání
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám Školní rok: 2011/2012 Ročník: Předmět: Téma: Anotace: Autor : Vzdělávací materiál je určen pro bezplatné.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
Výstupy z Úvodního semináře
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
Informatika - prezentace
Mgr. Eva Komínková Využití digitálních učebních materiálů z oblasti elektrotechniky a ICT v anglickém jazyce JAZ.
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
ICT ve výuce chemie pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
ICT ve výuce fyziky pro posluchače Studia k výkonu specializovaných činností (ICV) Mgr. Martin Dojiva.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ Program 4. krajského setkání metodiků Metoda CLIL a výuka odborného cizího jazyka 1.
Jsme v EU, buďme v obraze. Metodologie výuky a práce s materiály a zdroji Eva Pluskalová.
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
ETWINNING & COMENIUS PROJEKTY SPOLUPRÁCE NA DÁLKU.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Naučíme vás komunikovat ?!
Zkušenosti s e-learninem ve výuce cizích jazyků na SŠ Jaroslava Úlovcová, Gymnázium Cheb
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Hypertextové odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain – na
Evropské jazykové portfolio v praxi
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Reedukace SPU s využitím počítačů
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
Marcel Ondráček Martin Kasalý Petr Hanych.  je počítačový program, který slouží k prohlížení World Wide Webu  Program umožňuje komunikaci s HTTP serverem.
Informace pro maturanty ve školním roce 2015/2016
Domácí úkol studia ICT koordinátorů Předmět: IT a cizí jazyky Pavel Roubal © prosinec 2011.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
 program „Začít spolu“ (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích  v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ  pedagogický přístup orientovaný na dítě 
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Internet – pojmy, služby
Využívání Internetu, diskusní skupiny,
INTERNET, POhYB PO WEBU VY_32_INOVACE_14
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Transkript prezentace:

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků

Aktuální potřeby učitelů i žáků PC pro přípravu výuky Další cvičení a úlohy Aktuální texty s aktuálními zeměvědnými informacemi Kontakty s okolním světem – učiteli i žáky

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Hlavní možnosti využití počítače ve VCJ Textové editory Software pro výuku CJ Komunikativní úlohy na internetu Rešerše na internetu Autorské programy (Zarb, LingoFox)

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Microsoft Word Žák: ??? Učitel: ???

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Software pro výuku CJ Doprovodné programy k učebnicím – hlavně procvičování gramatiky a slovní zásoby; Programy k samostudiu – často monotónní, přetěžují žáka; Hry – ve VCJ hlavně puzzle, slovní zásoba, předl. vazby; Mikrowelten – „LingWorlds“ – příběhy, které si ž. sám dotváří – těžko dostupné

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Častá kritika výukových programů nedostatečný feedback; tutorská podpora drahá, u nás se nevyužívá; nízká komunikativnost programů; programy neodpovídají cílové skupině; nekorespondují s RVP; (hodnocení programů)

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Komunikativní úlohy Asynchronní komunikace: (setkání s autentickým jazykem), partnerství tříd „tandem“ Synchronní kom.: chat, ICQ – lze vytisknout, analyzovat, uč. nemůže zcela ovlivnit – výhoda pro žáky; ve výuce se téměř nevyužívá

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků World-wide web rešerše reálií; rozšiřující cvičení; možnost prezentace vlastních stránek; slovníky (často velmi chybné) Nevýhody: stránky nejsou určeny cíleně pro výuku – chyby, není didaktizováno

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Autorské programy (pro učitele) Tvorba cvičení – na papíru nebo digit

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Aktuální texty s aktuálními zeměvědnými informacemi Problémy Výhled, perspektivy Žáci jsou kompetentnější a informovanější než jejich učitelé Učitelé mohou být kompetentnější a informovanější než jejich žáci Výsledky lze obtížněji kontrolovat než při běžné výuce Otevřené úlohy Dostupnost počítačů a technické problémyMotivace žáků Sociální aspekty výukyVýcvik v partnerském řešení problému Vedení výuky je obtížnějšíVyzkoušení nových forem výuky i za cenu dočasné ztráty perfekcionality Příliv informací bez kontroly kvalityRozvoj kompetence zpracování informací v CJ Demotivace – neúměrná jazyková obtížnostVysoké jazykové nároky ve spojení se zajímavými autentickými texty Individualizace procesu učení

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Kontakty s okolním světem – učiteli i žáky ProjektAdresa ové kontakty (GIIN Barcelona) Konkrétní žáci hledají partnery pro korespondenci Eine Klasse stellt sich vor (GIIN Barcelona) Das Bild des anderenhttp:// Odysseehttp:// Europa live erlebenhttp:// Intercultural Classroom Connections - anglicky

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Důležité internetové odkazy On-line materiály k učebnicovým souborům Nakladatelství Informační zdroje pro učitele Hry Německy psané deníky

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Online-materiály k učebnicovým souborům uebungen/ index.asp uebungen/ index.asp

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Nakladatelství

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Nejnovější nepublikovaný odkaz

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Informační zdroje pro učitele cizích jazyků Goethe-Institut Inter Nationes Portál pro učitele Listserver GIIN Interkulturelle Bewusstheit (TU Dresden) Portál pro učitele Internet-Klassenpartnerschaftenhttp:// Servis pro učitelehttp:// Školský webhttp:// Soubor referátů pro němčinuhttp:// Pravidla pravopisu nj. Němčina v ČRhttp:// Jazykové portfoliohttp://

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Hry:

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Německy psané deníky: Frankfurter Allgemeine Süddeutsche Zeitung Die Welt Die Tageszeitung Die Zeit Spiegel Stern Magazin

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Proč učitelé PC ve VCJ nepoužívají? strach chybějící kompetence – obecná + odborná strach ze ztráty autority – žák je lepší nutná předchozí příprava – narušení stereotypu neochota vzdát se řídící role nečekané selhání techniky

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Proč tedy PC ve VCJ využívat? PC je přirozenou součástí života ž.; zvýšení počítačové gramotnosti pro žáky ze sociálně slabých rodin; rozvoj kompetence k učení – někomu práce na PC vyhovuje víc než psaní slovíček do slovníčku; otevřená vrátka k autonomnímu učení a samostatnosti; pestré domácí úkoly.

Počítačem podporovaná výuka cizích jazyků Děkuji za pozornost