CJBB84 1 GAK CJBB84 4.4. 2010. CJBB84 2 Využití morfologických vlastností českého slovesa při formulaci dotazu při vyhledávání deverbativ od tvaru od.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Název projektu: Moderní škola 2010 Číslo projektu, šablona:
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
CJBB84 1 GAK CJBB CJBB84 2 Která adjektiva se stupňují ? Korpusová sonda Kam patří stupňování adjektiv ? Je komparace gramatickou kategorií.
CJBB75 1 ZPK CJBB CJBB75 2 Je to, co je skryto ve značce „stupeň“, jediné, co je možné se z korpusu dozvědět o stupňování v češtině ? Pozice.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
NA TÉMA: „DÍVÁM SE RŮŽOVÝMI BRÝLEMI“ Katalog vítězných děl jaro ročník výtvarné a keramické otevřené přehlídky „To je hlína!“ Akci podpořili: Dolní.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
PŘÍDAVNÁ JMÉNA Mgr. Michal Oblouk.
III/2 XVII ABC
Morfologie – přednáška 1
Gramatika Přídavná jména II
DRUHY PŘÍDAVNÝCH JMEN Mgr. Michal Oblouk.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
-způsoby, postupy, základní pojmy, náměty-
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše Děčín, příspěvková organizace Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín II Autor: Bc. Eva.
CJBB84 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Мetafora a metonymie v české mluvnici
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Tvorba PF
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Podstatná jména rodu středního
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_42.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Mít rád Fill in the blanks with the appropriate forms of mít rád in both the present and past. Vzor: Radek ____ hudbu. Radek má rád hudbu. Radek měl rád.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_214_POČÍTÁNÍ_GEOMETRICKÝCH_TĚLES Téma:
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
GAK – CJBB84 čt Vyhledávání v korpusu s/bez použití lemmatizace a morfologických značek Základní vyhledávání v korpusu Obsah:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Přídavná jména - úvod pro 5. ročník ZŠ
 U řady jmen s kmenem zakončeným skupinou dvou nebo více souhlásek, např. hra, kresba, látka, astra, ondatra, se v G. pl. do skupiny vkládá e: her, kreseb,...“(Cvrček.
CJBB84 1 GAK – CJBB84 st
Korpusová lingvistika ( 3 ) Jan Radimský FF JU České Budějovice.
Morfologie I - seminář CJA009 (C41/C13) seminář pro I. cyklus studia
CJBB84 1 GAK – CJBB84 st
CJBB CJBB75.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_58.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 středa G
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_60.
Substantiva tvořená ze sloves (BS PV)
Lingvistický software Morfologický analyzátor – AJKA Morfologický analyzátor – AJKA Morfologická databáze – I_PAR Morfologická databáze – I_PAR Desambiguace.
PRAXE V ČESKÉM PROSTŘEDÍ Úvod do korpusové lingvistiky 5.
PŘEDMĚT: ORGANIZACE ZNALOSTÍ PŘEDNÁŠEJÍCÍ: Josef Schwarz Automatická indexace Základní metody a postupy.
MORFOLOGIE 2008 přednáška P11
PLIN033_3 Přegenerovávání a podgenerovávání – dva problémy automatické analýzy přirozeného jazyka, konkrétně slovotvorby.
CJBB75 Základy využití korpusu pro praxi st G13.
Mgr. Michal Oblouk. TVOŘENÍ TVARŮ PŘÍDAVNÝCH JMEN příponou –NÝ, -NÍ – od podstatných jmen s kořenem končícím souhláskou –N den + ní = denní kámen + ný.
Klára Osolsobě, Hana Žižková
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Přídavná jména Bc. K. Matějková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
CJBB CJBB84.
ÚKL CJBB CJBB84.
GAK – CJBB84 čt CJBB84.
Automatická indexace Základní metody a postupy
ZPK CJBB CJBB75.
TVAROSLOVÍ VY_32_INOVACE_XIII-C-06.
Úvod do korpusové lingvistiky 3
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

CJBB84 1 GAK CJBB

CJBB84 2 Využití morfologických vlastností českého slovesa při formulaci dotazu při vyhledávání deverbativ od tvaru od kmene od kořene

CJBB84 3 Možnosti a meze automatické derivace deverbativ na –tel Klímová, J., Štícha, F.: K možnostem a mezím sufixální derivace substantiv, In: Možnosti a meze české gramatiky, Praha : Academia, 2006, s

CJBB84 4 Na základě pozorování dat z korpusů odpovězte na otázky Je každé substantivum na –tel (jehož lemma=.*tel) činitelské jméno (deverbativum na –tel)? Jaké jsou (nutně) formální vlastnosti lemmat, která jsou deverbativy derivovanými sufixem –tel ? Proč nejsou slova jako kostel, postel, kastel,... deverbativy na -tel? Proč nejsou slova jako hotel, botel, motel,... deverbativy na -tel? Proč nejsou slova pytel, strašpytel... deverbativy na -tel? Proč je pitel deverbativum na –tel a jak argumentovat u slova jetel? Od jakého základu (základů) se tvoří deverbativa na –tel? Které komponenty lze formálně popsat při derivaci jmen na –tel ?

CJBB84 5 implicitní atribut lemma dotazovací řádek.*tel konkordance – statistiky – frekvenční distribuce – lemma

CJBB84 6 implicitní atribut tag dotazovací řádek NN[MI].* konkordance – statistiky – frekvenční distribuce – lemma

CJBB84 7 NENÍ datel, Obrtel jetel, betel, kostel, pytel,...

CJBB84 8 Co může předcházet před –tel ? Vokál ? Konsonant ? Pouze některé vokály ? Které ?

CJBB84 9 implicitní atribut lemma dotazovací řádek.*[aeěiíy]tel konkordance – statistiky – frekvenční distribuce – lemma

CJBB84 10 derivace od kmene -a-tel, -ova-tel -e-tel, -ě-tel -i-tel -í-tel

CJBB84 11 Proč nejsou slova jako kostel, postel, kastel,... deverbativy na -tel? Deriváty na –tel se tvoří od kmene (minulého) nebo od otevřeného kořene sloves, která nemají kmenotvornou příponu pro tvoření tvarů od kmene minulého. Před –tel předchází vždy vokál.

CJBB84 12 Proč nejsou slova jako hotel, botel, motel,... deverbativy na -tel? K tomu, co bylo řečeno výše stačí dodat, že : -o- nemůže být kmenový vokál v češtině neexistuje české sloveso III. třídy vzoru krýt, které by mělo -o- v kořeni (anebo vokál, který by v tomto derivačním typu alternoval s –o-).

CJBB84 13 Proč nejsou slova pytel, strašpytel... deverbativy na -tel? neexistuje sloveso III. třídy vzoru krýt.*pýt

CJBB84 14 Proč je pitel deverbativum na –tel a jak argumentovat u slova jetel? pitel je deverbativum od slovesa pít :...co Čech, to dobrý... SYN2006PUB jetel je případ formální homonymie, není deverbativem od slovesa jet. Při formalizovaném popisu by bylo třeba zařadit toto substantivum k výjimkám.