Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."— Transkript prezentace:

1 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0292 Číslo materiálu: VY_22_INOVACE_NEJ-GRAMATIKA-16 Tematický celek (sada): Německý jazyk - gramatika Téma (název) materiálu: Slovesa – perfektum Předmět: Německý jazyk Ročník / Obor studia: 1. – 4. ročník / všechny obory studia Autor / datum vytvoření: Alena Šulgánová, 1.1. 2012 Anotace: Časování sloves v minulém čase - perfektu Metodický pokyn: Prezentace v powerpointu určena k promítaní na interaktivní tabuli

2

3  Perfektum je tvořeno pomocí pomocného slovesa v přítomném čase a příčestí minulého.  Pomocným slovesem je sloveso haben (mít) – používá se ve většině případů.  nebo sein (být). – toto sloveso se používá u sloves, která vyjadřují pohyb nebo změnu stavu. Významové sloveso v příčestí minulém se umisťuje na konec věty.

4 Ich male das Bild. Ich habe das Bild gemalt. POMOCNÉ SLOVESO PŘÍČESTÍ MINULÉ

5 Příčestí minulé se tvoří pomocí předpony ge- a přípony -t nebo - et (u sloves končících na -t nebo -d): machen (dělat) – gemacht. Slovesa, která mají odlučitelnou předponu, vkládají ge- mezi předponu a kmen slovesa: aufpassen (dávat pozor) – aufgepasst. Předpona ge- se nepřidává k slovesům: -s neodlučitelnou předponou: begleiten (doprovázet) - begleitet, -se dvěma předponami: vorbereiten (připravit) - vorbereitet, -končících na -ieren: studieren (studovat) - studiert.

6 Perfektum silných sloves se tvoří podobně jako u sloves slabých, rozdíl je pouze v jiné koncovce, která je -en. U některých sloves je změna kmenové samohlasky - fahren (jet) – gefahren - schreiben (psát) – geschrieben - trinken (pít) – getrunken Příklad: - Sie hat mir nicht geschrieben. – Ona mi nenapsala. - Wir sind nach Hause gefahren. – Jeli jsme domů.

7 Existuje mnoho seznamů a soupisů nepravidelných sloves, jsou vždy i součástí slovníků a učebnic. Zde hypertextový odkaz na jeden z mnoha seznamů http://www.nemeckagramatika.wz.cz/silnaanepravidelnaslovesa.htm

8 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoli další využití podléhá autorskému zákonu. Česko – německý, německo – český slovník, Nakladatelství Olomouc, kolektiv autorů, vydáno v roce 1997, ISBN 80-7182-008-3


Stáhnout ppt "Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google