46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Vazebná energie a energie reakce
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Relativistická dynamika
CHEMIE
Atomová a jaderná fyzika
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona III/2VY_32_INOVACE_676.
Alena Cahová Relativistická dynamika. Skládání rychlostí Principu stálé rychlosti světla odporuje klasický vztah u´= u + v Předpokládejme, že raketa letí.
Speciální teorie relativity (STR)
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Dynamika hmotného bodu
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
8. RELATIVISTICKÁ DYNAMIKA
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
1 ÚVOD.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Speciální teorie relativity - Opakování
4.Dynamika.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Atomová hmotnostní jednotka mu (amu)
Jaderná energie.
Elektronická učebnice - II
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderné reakce Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , duben.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_350
Jaderné reakce.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:duben 2012 Určeno:9. ročník ZŠ.
E = m c 2 Aneb životopis jedné rovnice Karel Veselský Dalibor Skoupil.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE. Pronikání do mikrosvěta molekuly se skládají z atomů atomy se skládají z jader a elektronů jádra se skládají z protonů.
Fyzika II, , přednáška 11 FYZIKA II OBSAH 1 INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ SYSTÉMY 2 RELATIVISTICKÉ DYNAMICKÉ VELIČINY V INERCIÁLNÍCH SYSTÉMECH 3 ELEKTROMAGNETICKÉ.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_04 Název materiáluVazebná.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_20_ Jaderné reakce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
49. Jaderná fyzika I.
12. Základní poznatky molekulové fyziky a termodynamiky
Souvislost Lorentzovy transformace a otáčení
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
STR Mgr. Kamil Kučera.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Princip konstantní rychlosti světla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Relativistická dynamika
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Speciální teorie relativity
Seminář z jaderné chemie 1
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
VAZEBNÁ ENERGIE A ENERGIE REAKCE
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Fyzika 4.A 25.hodina 02:22:51.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C

Relativistická hmotnost Na rozdíl od klasické mechaniky, kde je hmotnost neměnná, Einstein dokázal, že při rychlostech blízkých rychlosti světla se hmotnost tělesa s jeho rostoucí rychlostí zvyšuje a to podle vztahu: Pro relativistickou hmotnost platí zákon zachování hmotnosti: Úhrnná relativistická hmotnost izolované soustavy těles zůstává při všech dějích probíhajících v této soustavě konstantní. m… relativistická hmotnost m0… klidová hmotnost

Závislost relativistické hmotnosti tělesa na jeho rychlosti vzhledem k dané inerciální vztažné soustavě

Relativistická hybnost V klasické mechanice: Pro rychlosti mnohem menší než rychlost světla platí zákon zachování hybnosti: Celková hybnost izolované soustavy těles zůstává u všech dějů probíhajících uvnitř soustavy konstantní. V relativistické mechanice je nahrazena klidová hmotnost relativistickou, tudíž platí:

Vztah mezi energií a hmotností Podle klasické mechaniky není mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m0 žádný vztah. Einstein však dokázal, že se při každé změně celkové energie soustavy změní také její hmotnost, a to podle vztahu: Platí také rovnice: Einsteinův vztah mezi energií a hmotností

Vztah je nejvýznamnější výsledek speciální teorie relativity Vztah je nejvýznamnější výsledek speciální teorie relativity. Je využíván při jaderných reakcích a to jak v reaktorech elektráren, tak při vývoji atomových a termonukleárních bomb a při jejich testech i experimentálně ověřen. Pro celkovou energii soustavy platí zákon zachování energie: Celková energie izolované soustavy zůstává při všech dějích probíhajících uvnitř soustavy konstantní.

Hmotnostní úbytek Hmotnostní defekt - rozdíl mezi součtem klidových hmotností volných nukleonů a z nich složeného atomového jádra. Hmotnostní úbytek odpovídá vazebné energii jádra. Největší hmotnostní úbytek na 1 nukleon mají jádra s nukleonovým číslem okolo 60. Z toho vyplývá možnost uvolnění jaderné energie buď při štěpení těžkých jader, nebo při slučování lehkých jader.

Vazební energie přesná měření hmotnosti jader (na hmotnostních spektrografech) nesrovnalosti s vypočtenou hmotností dle počtu nukleonů rozdíl těchto hodnot určuje hmotnostní schodek (defekt) jádra

Hmotnostní schodek kde: hmotnost protonu hmotnost neutronu hmotnost jádra hmotnost atomu daného nuklidu hmotnost atomu vodíku

Hmotnostní schodek vyjádřen pomocí atomové hmotnostní jednotky: kde: jsou relativní atomové hmotnosti vodíku, neutronu a neutrálního atomu s čísly Z a A, a je atomová hmotnostní jednotka:

hodnoty hmotnostního schodku jsou pro všechny nuklidy kladné při vzniku jádra z volných nukleonů působí mezi nimi přitažlivé jaderné síly  konají při přibližování práci, která se projeví úbytkem celkové energie soustavy nukleonů při rozkladu jádra na jednotlivé nukleony dodáváme stejnou energii, jako při syntéze tzv. vazební energie jádra Celková energie jádra je menší o vazebnou energii než celková energie všech jeho nukleonů po uvolnění z jádra dle Einsteinova vztahu:

Závislost průměrné vazební energie na počtu nukleonů

Závislost hmotnostního schodku na počtu nukleonů