Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POHYB - se za měřením na rozvoj úpolových dovedností
Advertisements

Beach rugby
Hry třetího tisíciletí
Senzomotorika prevence proti zranění, návrat po zranění, rozvoj koordinace, posilovací cvičení … Zásady: chodidlo (a) stojné musí být vždy mírně nakloněné.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
THROW to 2nd Base. Dovednosti Catchera Catcher Leader týmu  Vedení týmu  Vztah s UMP a P Catcher Hardest worker  Blokování  Postavení na HP  Hry.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
PYRAMIDA Práce a energie
Zpracoval: Mgr. Aladár Dančo
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
Základní Pravidla Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
BASKETBAL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla hry Základní informace  Hřiště je lepší oplocené, s jasným vyznačením půlící čáry  Počet hráčů: 2, 4, maximálně 6  Typ hřiště: malé - např.:
Systematika fotbalu.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RINGO 1.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Lunick Destin Ondongo 1ITb
Basketbalová pravidla
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
PYRAMIDA Celá čísla.
Basketbalová pravidla
Aktivizační hodina TV: horolezectví
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Drobné hry na rozehřátí Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 27.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
Zásady práce u počítače  Práce s počítačem může být zábavná, ale přináší i různá rizika.  Nevhodné prostředí a chování u počítače může přivodit i některé.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Šestá lekce – přihrávání a uvolňování bez míče (základy součinnosti v útoku) (90 minut – interpretace.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
I. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Pro 2. st. ZŠ, SŠ Jitka Králíková. Sem-tam – 3 min  Přemístění z jedné strany tělocvičny na druhou s různými obměnami: ◦ Skoky po 2 nohách, po 1 noze.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Korfbal.
Pravidla sportovní hry, interpretace tzv. základních pravidel
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce
Basketbalová pravidla
Hodina pohybu navíc - Ragby
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
jedna z nejstarších her
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Základy součinnosti v útoku s využitím herních činností jednotlivce
LETNÍ PŘÍPRAVA KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Možné oblasti použití a potenciál…
Transkript prezentace:

Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem Sportovní hry Doplňkové aktivita s úpolovým charakterem

Ragbíčko Zařazeno pro zpestření sportovních her povinných v osnovách / ŠVP Pravidelně velmi oblíbená hra zařaditelná do všech ročníků na 2.stupni či střední škole Rozvíjí orientaci, obratnost, rychlost, taktické myšlení i silové schopnosti Zvýšená náročnost na bezpečnost žáků – velmi kontaktní hra (oblečení, pravidla) Energeticky poměrně náročná (pauzy, povolit žákům doplnit tekutiny) Hodí se i při větším počtu žáků ve skupině

Rušná část Na třetího Pomůcky : žádné Organizace a průběh hry : žáci se rozdělí do trojic (může vzniknout i čtveřice) a rozdají si čísla od jedné do tří (čtyř). Od této chvíle hrají pouze ve své trojici a to následujícím způsobem. Na vymezeném prostoru ( celá tělocvična, půlka) nejprve honí jednička dvojku – po předání baby honí dvojka trojku a trojka posléze opět hledá jedničku. Můžeme určit časový limit a tomu, komu zůstane baba určit nějaký trestík nebo odměnu v podobě rozcvičky Kritická místa : Těsně před zahájením necháme žáky rozptýlit po tělocvičně a jedničky si necháme u sebe (tak, ať mají dvojky šanci). Při menším prostoru upozornit žáky na riziko srážky (proplétají se mezi sebou a hledají své spoluhráče). Ten, kdo není zrovna chytaný má čas na vydýchání, nikam se neschovává.

Rušná část 2) Chodící honička (na zklidnění a vydýchání) Pomůcky : žádné Organizace a průběh hry : klasická honička s předávkou – místo běhu žáci chodí.

Rozcvičení /podle fantazie-hlavně důkladné / Rozcvičení s míčem Pomůcky : každý žák má míč (jakýkoliv – basketbalový, fotbalový, volejbalový, gymnastický, tenisák…) Ve stoji začínáme míč kruhy kolem těla „omotávat“ od hlavy k patě a od paty zpět Ve stoji rozkročném provádíme bočné kruhy střídavě pravou a levou rukou ( vpřed i vzad) Stoj rozkročný, míč vložíme mezi dlaně a ve výši prsou ho 10x stlačujeme (každý podle svých možností a možností míče) Ve stoji si položíme míč na dlaň natažené paže a rychlým pohybem ruky (nikoliv nadhozením) se ho snažíme dostat na hřbet ruky. Opakujeme několikrát tam i zpět, ruce vyměníme Stoj rozkročný, míč uchopíme oběma rukama v zapažení, provádíme hluboký ohnutý předklon s výdrží (míč nesmí spadnout) Stoj, míč v držíme v zapažení a nadhozením zezadu dopředu se ho snažíme chytit před tělem ( to samé můžeme zkusit na zpět – zepředu dozadu ) Stoj rozkročný – vzpažíme s míčem, úklony střídavě na jednu a druhou stranu. Přecházíme v kruhy celým trupem (menší rozsah) Podřep rozkročný – mezi nohama kroužíme (basketbalovou) osmičku / v hlubokém ohnutém předklonu osmičku kroužíme po zemi, nekrčíme nohy v kolenou Stoj , míč si podáváme střídavě pod jednou a druhou nohou / zvednutím nohy a odbitím míče o zem Stoj, míč si pouštíme na pravé stehno/koleno a po odrazu jej chytáme do obou rukou ( nohy střídáme) Na míč ležící na zemi položíme chodidlo nohy a odvíjíme míč ze špičky na patu a zpět aniž bychom nohu sundali z míče (nohy prostřídáme) Stoj rozkročný – míč je umístěn mezi chodidly. Drobným poskakováním si posíláme míč od jednoho chodila k druhému

Hlavní část - hra Pomůcky : starý otrhaný míč – může být i upuštěný ( nejlépe volejbalový), dvě žíněnky umístěné 2-3 m od koncové čáry / konce tělocvičny ( stačí kužely na vyznačení brankoviště), rozlišovací dresy Hřiště : na menším hřišti je hra výrazně kontaktní ( je proto potřeba promyslet s ohledem na bezpečnost a počet žáků)

Hra Organizace a průběh : žáci se rozdělí do družstev ( podle jejich počtu, velikosti hřiště, silové a váhové vyspělosti) a každý tým zabere svoje brankoviště ( žíněnku), na kterou se posadí. Takto se hra buď zahajuje nebo začíná po každém uznaném bodu. Míč je umístěn na středové čáře a po signálu rozhodčího pro něj hráči z obou týmů vybíhají (Kritické místo č.1). Cílem hry je položení míče na soupeřovu žíněnku (míč tam nesmí připlachtit) Patovou situaci současného držení míče oběma protihráči řešíme buď „stříháním“ o míč nebo rychlejší variantou – rozskokem na místě situace. Ostatní hráči stojí ve vzdálenosti alespoň dva metry.

Hra Co je povoleno : běh s míčem v ruce, přihrávky, bránění soupeře tělem, držení a objímání soupeře, zvedání soupeře a jeho přenesení ( i s míčem), jemné zalehnutí Co je přísně zakázáno : kopání do míče, podrážení nohou, naskakování na běžícího hráče, škrábání, kousání, lechtání, dloubání, tahání za oděv, tahání soupeře po zemi, držení soupeře kolem krku, záměrné zalehávání a jiné formy hrubého nebo ohrožujícího chování

Hra Různé : pokud je skupina smíšená, povolujeme obranu pouze CH-CH nebo D-D ( pokud máme ohleduplné a duchaplné žáky, můžeme děvčatům povolit bránit chlapce – ovšem se všemi dopady, které z toho vyplývají →tzn. i zvýšení nároku na citlivost rozhodování vyučujícího) Kritická místa : č.1 vybíhání pro míč na středovou čáru – vysoké riziko srážky hráčů ( neustále žáky na toto riziko upozorňovat) nebo zvolit variantu vyhození míče soupeři ze svého brankoviště (jako u frisbee)