Psychomotorický vývoj kojence

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vertikalizace pacienta sed, stoj, chůze
Advertisements

JAK PODPOŘIT SPRÁVNÝ VÝVOJ NOVOROZENCE A DÍTĚTE - PŘÍPADNÁ TERAPIE VOJTOVOU METODOU (Mgr. Janetzky Vanda)
POLOHOVÁNÍ RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Léčebné polohy.
Fyzioterapie u SMA zásady cvičení osob s SMA poznatky z praxe
Normální psychomotorický vývoj dítěte do 1. roku života
Nitroděložní vývoj Prenatální období (před narozením) od oplodnění vajíčka do narození – 10 lunárních měsíců tj. 280 dní Prenatální pohyby plodu:
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: MGR. JINDRA BENEŠOVÁ, 2011 – 10 – 31 NÁZEV: VY_12_INOVACE_27_ LIDSKÉ TĚLO TÉMA:
VY_32_INOVACE_TMM24860BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
ROZDĚLENÍ MOTORIKY Volní pohyby - komplexní, cílené a účelné pohyby
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
8. měsíc V poloze na zádech je během dne již zcela minimálně, většinou pouze ve spánku. Ze zad se okamžitě přetáčí na břicho, kde se plazí,umí se dostat.
Strečink Je možné provádět denně před i okamžitě po tréninku nejméně však 3x týdně nejlépe 2-3 hodiny po posledním tréninku dne (svaly již nejsou tak zakyselené.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Základy Posilování popis
Následná a akutní rehabilitace po CMP
Charakteristika lidského pohybu
Fetální období.
Kojenec – senzomotorika
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
Vývoj dětské kresby Kresba lidské postavy.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Psychomotorický vývoj dítěte do jednoho roku
Kostra.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Komunikační dovednosti
VY_32_INOVACE_TMM24460BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE KOJENECKÉ OBDOBÍ
Možnosti léčebné tělesné výchovy u pacientů s dědičnou neuropatií
VY_32_INOVACE_TMM25260BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výchovné zaměstnání v období kojeneckém
Centrální nervový systém
Periodizace lidského věku Nitroděložní vývoj Dětství Dospívání
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychomotorický vývoj a jeho poruchy Kurz Pediatrie
Vlastní focení Bohumil Bareš. Velikosti záběru Záběry na sebe musí navazovat a to jak tematicky, tak i velikostně. Univerzálním měřítkem pro velikost.
Vývojová psychologie I Prezentace z přednášky 3 v JS 2008
ONTOGENEZE LIDSKÉ MOTORIKY V 1. ROCE ŽIVOTA
DMO Olga Bürgerová.
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Vojtova metoda Diagnostika a terapie.
Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
POSTAVA ( z boku).
Vybrané cviky. Obecně Výběr cviků je volen tak, aby poukázal na oblasti, které je důležité posílit či protáhnout Cviky jsou voleny individuálně, pokračujte.
Motorické schopnosti.
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
Ontogeneze motoriky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Motorika Pohybový vývoj a diagnostika. Motorika  Je souhrnné označení pro pohyb  Je ukazatelem psychomotorického vývoje dítěte  Je oblastí diagnostiky.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Ruční manipulace s pacienty je součástí pracovní náplně většiny zdravotnických zaměstnanců. Odstraňování této fyzicky namáhavé práce je nutné zejména.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Šátkování nošení dětí v šátku
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
TECHNIKA PRSA – ČINNOST HORNÍCH KONČETIN DÝCHÁNÍ
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Antropomotorika PhDr.Radek Vobr, Ph.D.
Kojenecké období (do jednoho roku života)
ANTROPOMOTORIKA.
Popis mrtvoly.
TECHNIKA KRAUL – rotace, dýchání Lekce č. 7
Transkript prezentace:

Psychomotorický vývoj kojence Zpracoval R.Sedlinský II. Dětská interní klinika FDN JGM Brno

Jednotlivé aspekty PMV Hrubá motorika visuálně motorické chování/řešení problémů řeč sociálně adaptivní chování

Jednotlivá vývojová období 1. roku života (Vojta) Období holokinetické (0-6 týdnů) Období počátku cílené motoriky (7.-13. týden) Příprava lokomoce (4.-8. měsíc) Vertikalisace (9.-14. měsíc)

Období holokinetické (0-6 týdnů) Výskyt primitivních vývojových reflexů tonické šíjové reflexy Moro reflexní stoj/chůze Pohyby celými končetinami

Období počátku cílené motoriky (7.-13. týden) Mizí tonické reflexy, chůzový automatismus, tonická fáze Moroova reflexu Uvolnění hypertonu flexorů dolních končetin Sledování okolí, Cílené selektivní pohyby končetinami

Příprava lokomoce (4.-8. měsíc) Mizí reflexní úchop na horních končetinách, vyvíjí se uchopovací funkce končetin oko - ruka ruka - noha - ústa otáčení na břicho v poloze na břiše natahování po hračce

Vertikalisace (9.-14. měsíc) Objevení prostoru nad horizontálou Vzpěrná funkce ruky - nohy vytažení na nohy Lokomoce - lezení, chůze Volný sed trup zpříma natažené dolní končetiny stabilní

Hodnocení PMV dle Vlacha

2 měsíce 3 měsíce 4 měsíce 5 měsíců 6 měsíců 1 měsíc I. Poloha na zádech II. Trakce III. Poloha na bříšku Facies sym. Refl. úchop Tonické šíjové reflexy Sledování očima Úsměv Brouká Reakce na zvuk Obrací se za zvukem Hraje si s rukama Sahá po hračce Dá hračku do úst Najde zdroj zvuku očima Převrátí se na bříško „Pase koně“ Uvolní si obličej

IV. Závěs pod bříškem Závěs v podpaží V. Stoj VI. Úleky 1 měsíc Moro I., II. Fáze symetrie Moro I. fáze nepřítomen Reflexní stoj Neudrží váhu těla Udrží váhu těla (podpaždí) Střemhlavý reflex 1 měsíc 2 měsíce 3 měsíce 4 měsíce 5 měsíců 6 měsíců

I. Poloha na zádech Řeč II. Posazování III. Poloha na bříšku Hraje si s nohama Opakuje slabiky Zdvojuje slabiky 2 slova 7 měsíců 8 měsíců 9 měsíců 10 měsíců 11 měsíců 12 měsíců Samo se posadí Sebere drobek Na výzvu provede paci-paci, pá pá.. Úchop opozicí palce a ukazováku Pivotuje Plazí se Leze po 4 Vyleze na schod Vyslovuje slabiky Řeč

IV. Závěs pod bříškem V. Stoj 8 měsíců 9 měsíců 10 měsíců 11 měsíců 12 měsíců 7 měsíců Plachtí Přistává Opora za ruce Drží se ohrádky Samo se postaví u nábytku Kvadrupe-dální chůze Tripedální chůze Postaví se bez držení

Nejdůležitější vývojové reflexy