KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Advertisements

Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Senzitivní období Mgr. Václav Kain.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
VYTRVALOST Michl Lehnert.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Michal Botek.
VYTRVALOST Michl Lehnert Michal Botek.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
POHYBLIVOST Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Trénink atletických skoků
Stavba sportovního tréninku
Taktická příprava Michal Lehnert.
Základy sportovního tréninku
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Technická, taktická a psychologická příprava
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Trénink běžeckých disciplín
PERIODIZACE Michal Lehnert.
POHYBLIVOST MICHAL LEHNERT.
Kruhový trénink Michal Lehnert.
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
SÍLA Michal Lehnert.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
FYZIOLOGICKÉ ASPEKTY SPORTOVNÍCH HER: LEDNÍ HOKEJ
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften) Integrace vnitřních vlastností organismu, která podmiňuje splnění určité skupiny pohybových.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Michal Lehnert. 1.Charakteristika kondice a KP. Základní úkoly KP ve sportovním tréninku. 2.Obecná a speciální KP. 3.Metody KP – charakteristika metod.
PLAVÁNÍ V KONDIČNÍCH PROGRAMECH Lekce č. 26 Irena Čechovská Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ 7. Faktory ovlivňující realizaci pohybových aktivit - programů Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA.
jen pro vnitřní potřebu
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
ATLETIKA přednáška.
Pohybové schopnosti a dovednosti
PERIODIZACE Stanovení po sobě následujících tréninkových cyklů, jejichž obsah, velikost zatížení a opakování se podílejí v určitém časovém úseku na zvyšování.
R Y C H L O S T Michal Lehnert.
Fyziologie tělesné zátěže
Základy sportovního tréninku
Kondiční příprava ve sportu
VYTRVALOST Michl Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert

OSNOVA PŘEDNÁŠKY Charakteristika kondice a KP. Základní úkoly KP ve sportovním tréninku. Obecná a speciální KP. Metody KP – charakteristika metod přerušovaného a nepřerušovaného zatížení.

SLOŽKY SPORTOVNÍHO TRÉNINKU Psychologická příprava Taktická příprava Technická příprava Kondiční příprava

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Složka sportovního tréninku zaměřená především na stimulaci kondičních a koordinačních motorických schopností sportovců v souladu s požadavky sportovního výkonu a přípravy na něj.

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA KP - úzké vazby na ostatní složky, především na technickou (technicko-taktickou) přípravu. Obsah dán požadavky sportovního výkonu a realizován v rámci obecné a speciální KP. KP rozvíjí rovněž psychickou odolnost na únavu a stresové podmínky.

KONDICE Energetický, funkční a pohybový potenciál sportovce determinovaný kondičními motorickými schopnostmi, který je nezbytný pro realizaci techniky a taktiky při podávání sportovního výkonu a pro vyrovnání se s požadavky tréninkového a soutěžního zatěžování.

KONDICE Výsledkem systematického tréninku (nejen kondičního), který zohledňuje požadavky sportovního výkonu. Komplex motorických schopností - úroveň a realizace je podmíněna především: -geneticky, -věkem, -dobou provádění tréninku, -koordinací, -osobnostními vlastnostmi…

KONDICE Odlišnost požadavků na kondici ve sportovních disciplínách. Odlišné požadavky na kondici v soutěži a v tréninku. Aktuální úroveň se promítá do dalších součástí (složek) tréninku a do stavby tréninku (ovlivňuje zotavovací procesy, ladění formy).

KONDICE SPECIÁLNÍ OBECNÁ Jednotlivé kondiční schopnosti zastoupeny rovnoměrně Zdůrazněny kondiční schopnosti uplatňující se při SV

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Výsledkem metabolických, fyziologických (funkční systémy) a morfologických adaptačních změn vyvolaných KP je především: 1. Schopnost organizmu sportovce vykonávat činnosti vyšší intenzitou nebo potřebnou intenzitou po delší dobu. 2. Zvýšení zatížitelnosti organismu sportovce (adekvátně reagovat na zvyšující se tréninkové a soutěžní zatěžování při zachování zdraví).

Úkoly KP Všestranný tělesný rozvoj. Stimulace specifických motorických schopností a jejich využití při realizaci techniky. Zvyšování zatížitelnosti (efektivně využívat potřebné velikosti tréninkového zatížení a vyrovnávat se s soutěžním zatížením). Prevence zranění (profylaxe).

Úkoly KP Ad 1) Všestranný tělesný rozvoj všestranně rozvíjející cvičení – gymnastika, atletika, plavání, cyklistika, pohybové a sportovní hry Ad 2) Stimulace specifických motorických schopností příklad hokej: rychlé starty na puk, tlačení spoluhráčů, tlaky proti mantinelu, bruslařská cvičení s závažím, cvičení se změnou směru jízdy, specifická rovnovážná cvičení…

Úkoly KP Ad3) Zvyšování zatížitelnosti vhodný výběr cvičení – „jádro“ těla, vazy, šlachy, postupné zvyšování objemu a intenzity kondičních cvičení → morfologické, funkční, metabolické adaptace (obecné i specifické)… Ad 4) Prevence zranění (profylaxe) speciální posilovací cvičení zaměřená na nejvíce zatížené oblasti a slabiny, svalovou rovnováhu, běhy v terénu, protahovací cvičení, obratnostní cvičení…

Obecná kondiční příprava zaměřena na všestranný tělesný rozvoj - uplatnění všech motorických schopností v nespecifických pohybech (všechny svalové skupiny) upřednostňuje cvičení, která, byť nepřímo, respektují požadavky specializace význam především u mládeže (zařazována rovněž u dospělých)

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA OBECNÁ SPECIÁLNÍ

II. Speciální kondiční příprava zaměřena na ovlivňování specifických motorických schopností v souladu s požadavky sportovního výkonu vychází z přehledu o: -specifických pohybech, -nejexponovanějších svalových skupinách, -polohách, ve kterých se pohyby uskutečňují, -energetickém sycení, -místech nejčastějších zranění…

METODY KP Založené na způsobech střídání zatížení a odpočinku. Podle doby cvičení, intenzity, intervalu a druhu odpočinku se mění charakter tréninkového zatížení a tím i adaptačního podnětu.

I. Metody nepřerušovaného zatížení METODY KP I. Metody nepřerušovaného zatížení 2. Střídavá metoda charakteristika: cvičení probíhá bez přerušení (desítky minut až několik hodin) , intenzita se mění - plynulý přechod z nižší do vyšší a opačně, příklad: běh na 2 km – sportovec střídavě běží 200m na 60% a 200m na 90% kyslíkový deficit je uhrazován při snížení intenzity tréninkový efekt: aerobní vytrvalost

I. Metody nepřerušovaného zatížení METODY KP I. Metody nepřerušovaného zatížení Souvislá (rovnoměrná) metoda charakteristika: cvičení probíhá bez přerušení (desítky minut až několik hodin) stejnou intenzitou příklad: 30 minut jízdy na kole, běh 5 km…) intenzita zatížení střední až submaximální tréninkový efekt: vytrvalost (aerobní kapacita, silová vytrvalost)

II. Metody přerušovaného zatížení METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení Součástí metody je doba a druh intervalu odpočinku mezi jednotlivými sériemi nebo opakováními cvičení.

II. Metody přerušovaného zatížení METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení Rozlišení intervalu odpočinku (IO) podle délky intervalu: Plný IO - relativně plné zotavení (cca 2-5 min) Optimální IO - další cvičení ve stavu neúplného zotavení (kyslíkový deficit není plně uhrazen) Zkrácený IO - umožňuje sportovci jen částečné zotavení (zařazován pouze u vyspělých sportovců)

II. Metody přerušovaného zatížení METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení b) Rozlišení intervalu odpočinku podle pohybového obsahu: Pasivní IO - leh, sed… Aktivní IO - pohyb nízké intenzity (strečink, klus)…

II. Metody přerušovaného zatížení METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení 1) Opakovaná metoda charakteristika: cvičení probíhá krátce a maximální intenzitou, následuje plný interval odpočinku, při nástupu únavy trénink ukončit příklad: sprinty tréninkový efekt: rychlost a síla (maximální, rychlá a výbušná)

ad 1) Opakovaná metoda

II. Metody přerušovaného zatížení METODY KP II. Metody přerušovaného zatížení 2) Intervalová metoda charakteristika: organizmus přivykáme pracovat co nejdéle v podmínkách kyslíkového dluhu (snaha udržet intenzitu cvičení) mezi jednotlivými nástupy optimální nebo zkrácený IO příklad: 90 s běh, 90 s odpočinek tréninkový efekt: vytrvalost (všechny druhy), síla (vytrvalostní)

ad 2) Intervalová metoda

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA - DOPORUČENÍ Uplatňovat v průběhu celého ročního tréninkového cyklu! Uplatňovat funkční trénink (zaměření na pohyb, ne na svaly)! Individualizovat a diferencovat tréninkové zatížení dospělých)! Klást důraz na kvalitu činnosti! Při manipulaci se zatížením vycházet z výsledků diagnostické činnosti!

KONDIČNÍ PŘÍPRAVA - TRENDY Funkční trénink: - cvičení, které učí ovládat tělo ve všech rovinách pohybu - trénink pohybů, ne svalů – vychází se ze specifických pohybů při sportovním výkonu - východiskem kinematické řetězce (skupiny svalů a kloubů spolupracujících na zajištění pohybu) - uzavřené svalové řetězce (chodidla v kontaktu s podložkou)

Funkční trénink (pokračování): - základem zaměření na zlepšení funkce stabilizátorů - klíčové skupiny, které potřebují stabilizační trénink: hluboké břišní (příčný a vnitřní šikmý), abduktory a rotátory kyčle, stabilizátory lopatky - nejdříve zvládnout cv. v základních podmínkách, začít s jednoduchými cv., menšími odpory, končit složitými cv. (na nestabilních plochách).

Rozvoj kondice - řazení mikrocyklů ÚVODNÍ Rozvíjející Rozvíjející Rozvíjející STABILIZAČNÍ Rozvíjející Rozvíjející STABILIZAČNÍ Rozvíjející Rozvíjející STABILIZAČNÍ KONTROLNÍ

KONTROLNÍ OTÁZKY Charakterizujte kondici a KP jako složku sportovního tréninku. Objasněte základní úkoly ve sportovním tréninku, uveďte příklady ve zvoleném sportu. Jaký je rozdíl mezi obecnou a speciální KP? Charakterizujte metody KP, uveďte základní metody ze skupiny metod přerušovaného a nepřerušovaného zatížení.