ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Knižní písmo se vyvíjí od doby vynálezu knihtisku
Advertisements

Typografická a estetická pravidla
Grafická a formální úprava písemných projevů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Olomouc, únor 2012.
Základní pravidla pro psaní textů
Úprava písemností zpracovaných textovými editory (typografie)
Základní typografická pravidla
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Tagy neboli příkazy Olga Kasafírková Základy HTML.
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Základní typografická pravidla
HyperText Markup Language
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: dubna 2012
Zpracování textů počítačem
Typografie, psaní textů na počítači
Písmo.
WORD – typografické zásady úpravy textu
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Typografie, rozvržení textu
Typografické zásady Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní typografická pravidla
Modernizace výuky technických a přírodovědných oborů na UJEP se zaměřením na problematiku ochrany životního prostředí Modernizace studijních opor Typografická.
Základní typografické zásady
Word Textový editor.
Lektor : Ing. Milan Hlavín © 2005, Masarykova ZŠ v Krupce, Ing. Milan Hlavín Základy typografie.
Word – Zásady psaní textu
Textový procesor (MS Word)
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základní typografická pravidla
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Formátování textuMgr. Karel Fischer1 Formátování textu Změny písma Typ písma je sada znaků abecedy specifická svým tvarem. Elektronickou formou typu písma.
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Textový procesor (MS Word)
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
ZIHB – DTP dodatek 1 Petr Kratochvíl, KIV ZČU, © 2008.
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Práce s textem a základy počítačové typografie. Seznam nejznámějších programů CWord, WordPerfect,OpenOffice, StarOffice CT602, ChiWriter CVenturaPublishing,
ZÁKLADY TYPOGRAFIE.
Textový editor.
Textový editor. Styl odstavce pojmenování množiny vlastností odstavce výhody: velmi lehce, rychle a stejně formátujeme základní druhy odstavců a vytváříme.
Typografie a zpracování textů
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA Mgr. Petra Toboříková.
Inf Typografická pravidla. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_15.
TYPOGRAFIE Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
Word – textový editor.
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Základní editace textu
Word - základní typografická pravidla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
© 2005 Pavel Hartman ZŠ Česká Lípa, 28. října 2733.
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA ICT Mgr. Milan Šimek

VLASTNOSTI PÍSMA (FONT) Patkové (Times New Roman, Antiqua) Bezpatkové (Arial, Grotesk) Proporcionální (Verdana) Neproporcionální (Courier) Psané Kaligrafické Lomené

VLASTNOSTI PÍSMA (FONT) Řez písma – normal, kurzíva, tučné, podtržené, přeškrtnuté Velikost písma v bodech Barva textu Kapitálky/verzálky Horní a dolní index Speciální vlastnosti – stínování, ryté písmo, obrys a reliéf

Vlastnosti odstavce Zarovnání vlevo Vpravo Na střed Do bloku První řádek odsazen

Volba písma v textu Maximálně dvoubarevný text Odstavce v jedné velikosti (rozlišovat jen řezem písma) Jednotná velikost a font pro různé typy nadpisů Jednotnost vzhledu v celém dokumentu Preferovat patkové písmo (pouze u malého používat bezpatkové)

Vyznačování textu Kurzívou nebo tučně Lepší je nepoužívat podtržené nebo prostrkané písmo V odstavci nepoužívat raději jiný druh písma Nikdy nepoužívat podtržené velké písmo

Pravidla pro odstavce Kontrola osamocených řádků na konci stránky (vdova) Na začátku stránky (sirotek) Svázat řádky (ponechat odstavce vcelku) Svázat s následujícím (nadpis a odstavec dohromady)

Pravidla pro odstavce Vložit konec řádky (kapitola na nové stránce) – CTRL+ENTER V nadpisech nedělit slova

DĚLENÍ SLOV Nevkládat dělící znaménko ručně, ale nechat to na editoru (Nástroje/Jazyk/Dělení slov) Dělením slov nesmí vzniknout slovo nežádoucího významu (kni-hovna, sex-ta) Děleným slovem by nemělo končit několik řádků po sobě Děleným slovem by neměla končit stránka

Předložky a spojky na koncích řádek Na konci řádků nemají zůstat jednopísmenné předložky a spojky Tvrdá mezera (ruční přechod na další řádek) SHIFT+CTRL+MEZERNÍK Datum, čísla a jednotky spolu musí zůstat na stejném řádku

Psaní znaků Uvozovky dole – kód – ALT+ 0132 Uvozovky nahoře – kód 0147 – píší se těsně u slova Palec – nachází se nad klávesou“ú“ Pomlčka – je delší než spojovník (kód 0150)

Psaní znaků Závorky – neoddělují se od textu Hranaté závorky – kód 0091, 0093 Paragraf – odděluje se nezlomitelnou mezerou, kód 0167 - § Procenta – odděluji se nezlomitelnou mezerou Výjimka: 10% = desetiprocentní

Psaní znaků Jednotky míry – oddělují se tvrdou mezerou Datum – píše se s mezerami Telefonní čísla – se píšou ve dvojicích nebo trojicích

Psaní znaků Tečka – nepíše se za nadpisy. Pokud věta končí zkratkou, dvě tečky se za sebou nepíšou. Tečka se píše až za závorku. Interpunkční znaménka – píšeme hned za slovem, následuje mezera