„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické obvody – základní analýza
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Optimalizace modelováním procesu
Investiční program ČEPS, a.s., do roku 2023
Modernizace a rozvoj přenosové soustavy ČR
Bezpečnost a spolehlivost provozu přenosové soustavy v kontextu MSK
Řídící struktury.
Audit administrativních činností
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
& KDO? PROČ? Studium Co po škole? PRÁCE VŠICHNI CHTĚJÍ PRAXI.
Nové technologie při správě a řízení soustavy ČR
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS.
Zatmění Slunce Bude mít dopad na energetiku? Miroslav Vrba Člen představenstva Dispečerské řízení, ICT, VaV.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
Přenosová soustava ČR a problémy přenosových soustav v Evropě. Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. XVI. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská 17.1 –
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Strategické plánování. Management rozhoduje o: Předmětu podnikání Jeho cíli Způsobu, jak k tomu cíli dospět STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Problémy provozovatelů přenosových soustav v Evropě 10. září 2003 Ing. Ludmila Petráňová.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
ČEPS, spolehlivý a bezpečný přenos energie. ČEPS, a.s., Elektrárenská 774/2, Praha 10, ČR tel.: , fax:
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
Zajištění dodávky elektřiny pro hlavní město Prahu při mimořádných stavech v elektrizační soustavě pro konferenci: BEZPEČNOSTNÍ FÓRUM 2015 PRAHA
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s.. PST v Evropě / ENTSO-E 1700 MVA.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Model struktury strategického managementu
PST v PS ČR Ing Vladimír Tošovský ČEPS, a.s HLHL.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Plánování zakázek ve vybraném výrobním podniku ÚSTAV PODNIKOVÉ STRATEGIE Autorka bakalářské.
Podklady pro zpracování semestrální práce
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích ANALÝZA MARKETINGOVÉHO MIXU VYBRANÉHO SUBJEKTU (Obhajoba bakalářské práce) Autor práce: Libuša.
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ
Transkript prezentace:

„Flow Based“ - alokace přenosových kapacit Dalibor Klajbl ČEPS

Obsah „FBA“ jako cesta vpřed Pozitivní očekávání Trnitá cesta realitou Výhled

Region CEE - 8 TSO

„Flow Based“ Alokace kapacit Základní principy Přiblížení obchodních a fyzikálních toků Matematický model – co nejpodrobnější (uzly, prvky, zdroje celého regionu včetně reprezentativního okolí) Detailní informace Výpočet buď zjednodušený – superpozice simulovaných obchodů nebo sofistikovaný na distribučních koeficientech Optimalizační procedura Maximalizace objemu obchodů Nebo maximalizace welfare Vyšší stupeň koordinace mezi TSO Kromě provozu sítí i zpětná vazba na obchodování

„Flow Based“ Alokace v ČEPS Modifikovaná NTC metodika (ETSO) v ČEPS aplikovaná již od roku 2003 Specifické postavení centrální soustavy ČR Kruhové toky z okolních soustav Paralelní toky mezi sousedními soustavami Přesměrování obchodů do cílových odběrů Omezená koordinace jen mezi profily ČR Simulované soudobé obchody v různých směrech

Rozdíly mezi obchodními a fyzikálními toky

Fyzikální vers. obchodní toky Hodnoty v GWh - Zdroj: Data do kapsy ČEPS 2007

Kruhové a paralelní toky přes PS ČR ???

Proměnlivost toků během týdne

Rezervy na krytí odchylek od modelu Nepřesnost vlastního předpovědního modelu Aplikace modelu na delší období (týden-den) Změny v plánovaných stavech Vlivy ze sousedních soustav obchody, vítr, změny zapojení Paralelní toky mezi sousedními soustavami Přesměrování obchodů do cílových odběrů

Statistika a risk management Parazitní toky So+Ne Po-Pá model

Statistika a risk management mimořádné toky typické toky model

Pozitivní očekávání... Obchodní pohled Koordinace vyhlašovaných kapacit v celém regionu Technický pohled - Zajištění spolehlivosti provozu v každém okamžiku v každé soustavě díky nastavení obchodů při dodatečných změnách v zapojení – krácení kapacit Obchodní pohled maximální obchodovatelné kapacity (R-M-D) Maximální výnosy (celkové před dělením)

Koordinace nejen provozu sítí ! !

... a co realita Obchodní pohled Technický pohled - Zajištění spolehlivosti v každém okamžiku – nepřesné předpovědní modely D-2 v každé soustavě – velký vliv okolních regionů (SLO) díky nastavení obchodů – jen jeden (minoritní) faktor krácení kapacit jako nezbytná součást metodiky. přehodnocení nároků na spolehlivost provozu Obchodní pohled maximální obchodovatelné kapacity komu Maximální výnosy - principy dělení

Trnitá cesta realitou Od hraničních kapacit (BC) k jednotlivému prvku sítě (MF) Jednotný nebo individuální přístup TSO Jednotná metodika stanovení rezerv Transparentnost v jednoduchosti Vliv okolních regionů (SEE, Itálie, Nordel) Hledání kritických scénářů (R, M) Míra zahrnutí výroby ve VtE a její distribuce Různý přístup TSO Společná cenová zóna A+G Vnitřní slabá místa HU,A Dodatečná omezení PL,SLO

Pozice ČEPS Rovný přístup - stejná pravidla pro všechny TSO Splnění všech proklamací – spolehlivost provozu/ maximální otevřenost obchodům Spravedlivé a transparentní dělení zisků Robustnost (bezchybnost) metody a jejího provozování Společný scheduling

Budoucnost FB metody Zpoždění aplikace o další rok! Nenahraditelná koordinace Hledání míry přesnosti Odlišný postup pro R, M, D Rezervy vers. dodatečné krácení kapacit Redukovaný seznam prvků sítě Jiná opatření pro zajištění spolehlivosti provozu Vyhodnocení testování Úpravy metodiky Zpoždění aplikace o další rok!

Závěrečné shrnutí Ukázalo se , že naplnit všechna očekávání nebude vůbec jednoduché. Míra přesnosti metody v nepřesném světě Hledání kompromisu ?

Vedeme elektřinu nejvyššího napětí Dalibor Klajbl Vedoucí odboru Systémová analýza Člen pracovní skupiny FBA – TOP8 klajbl@ceps.cz www.ceps.cz