Diagnostika staveb a zkušebnictví 1. přednáška, ak. rok 2012/2013 Doc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Obecné požadavky na výstavbu
Využití pryžového granulátu z ojetých pneumatik v silničním stavitelství Ministerstvo dopravy Mgr. Václav Mráz.
s dopravní infrastrukturou
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
Aktivní domy a inteligentní regiony
Zvukově izolační vlastnosti obvodových plášťů
Řízení jakosti ve stavebnictví
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Dokumentace k zajištění BOZP
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Diagnostika staveb a zkušebnictví 2. přednáška v ak. roce 2012/13, V
Diagnostika a zkušebnictví
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 6. přednáška,ak
Diagnostika staveb a zkušebnictví 3.přednáška ak.rok 2012/13, V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební metody.
Diagnostika a zkušebnictví 5.B. přednáška,ak.rok.2012/13, V.Mencl Diagnostika staveb Stavebně technický průzkum Kritické materiály, dílce a konstrukce.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Práce s certifikáty (prohlášeními o vlastnostech/shodě) při projektování a realizaci staveb Rostislav DROCHYTKA stavební fakulta Vysokého učení technického.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
FRVŠ 1400/2010/F1a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Úvod do zkušebnictví a řízení jakosti I.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
PŘEDPJATÝ VLÁKNOBETONOVÝ SLOUPEK PROTIHLUKOVÉ STĚNY
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Úspory energie a regenerace
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Systémy hospodaření s dopravní infrastrukturou Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta stavební, VŠB-TU Ostrava.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Dokumentace k zajištění BOZP
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Zkoušení potrubí pro odvod kouře a tepla z pohledu výrobce Ing. Vilém Stanke.
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
Účel a přehled přestaveb budov
Posuzování shody stavebních výrobků
Průzkumy území a staveb
Nový zákon o ochraně ovzduší
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Speciální izolace BJ13.
Defektoskopie a zkušebnictví
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Defektoskopie a zkušebnictví
Recyklace vozovek za horka
Transkript prezentace:

Diagnostika staveb a zkušebnictví 1. přednáška, ak. rok 2012/2013 Doc Diagnostika staveb a zkušebnictví 1.přednáška, ak.rok 2012/2013 Doc.Ing.Vojtěch Mencl,CSc. , Katedra stavebních hmot a hornického stavitelství, Fakulta stavební , VŠB-TU Ostrava Vývoj požadavků na stavby a funkční díly staveb Kvalita a spolehlivost Regulované požadavky na stavby Kritické materiály, díly a konstrukce

Zákon č.183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu STAVBA Veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií bez zřetele na stavebně technické provedení použité stavební materiály a konstrukce na účel využití a dobu trvání Dočasná stavba – předem omezená doba trvání stavebním úřadem Stavba pro reklamu – plocha větší než 8m²

Směrnice EU o stavebních výrobcích Stavbou se rozumí vše co bylo postaveno nebo vzniklo ve stavebním procesu a je pevně spojeno se zemí. Termín zahrnuje pozemní a inženýrské stavby. Stavební výrobek je vyroben a uveden na trh za účelem trvalého zabudování do stavby. Jeho vlastnosti ovlivňují základní požadavky na stavby. Směrnice Rady 89/106/EHS nahrazena nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU)č.305/2011 ze dne 9.března 2011

Současné požadavky na výrobky a stavby KVALITA – plnění požadované funkce SPOLEHLIVOST plnění požadované funkce ve stanovených podmínkách a čase Kriteria pro stavební konstrukce dle ČSN EN 1990ed.2 :2011 POUŽITELNOST ÚNOSNOST ( bezpečnost) TRVANLIVOST ROBUSTNOST

Trvanlivost Konstrukce musí být navržena tak, aby degradační procesy během její návrhové životnosti nenarušily její provozuschopnost Předpokladem je náležitá údržba stavby.

Robustnost Schopnost konstrukce odolat účinkům mimnořádných návrhových situací aniž by nastalo porušení nepřiměřené původní příčině ( ČSN EN1991-1-7). Jde o případy výbuchu, nárazu,požáru, důsledkům neúmyslné lidské chyby.

Funkční díly stavby průkaz spolehlivosti ●Stavební díly – použitelnost,bezpečnost. trvanlivost ●Strojní díly - bezpečnost, pohotovost, skladovatelnost, životnost ●Elektrotechnické díly – bezporuchovost, udržovatelnost, zajištěnost údržby

Podmínky výstavby a provozu staveb Skutečné nebo předpokládané podmínky ( návrhové situace) trvalé – běžné podmínky dočasné - např. opravy mimořádné podmínky seizmické situace ● Nepředvídatelné podmínky

Vize novodobých staveb Vysilač Ještěd – 1969 Graz – společenské středisko – 2003 Brno – Tuřany letiště - 2006

Brno – Tuřany letiště 2006

Návrhová životnost konstrukcí Kategorie návrhové životnosti konstrukcí doporučená EN národní přílohou dočasné 10 10 roků technologické 15-30 25-50 běžné stavby 50 50 mosty, 100 100 tunely,přehrady 120 120

Závazné požadavky na stavby Pro zajištění bezpečnosti občanů jsou rozhodující vlastnosti staveb závazně předepsány směrnicí Rady EHS z roku 1989. V rámci komunitárního práva povinné zavedení do právního systému ČR v roce 1997. Stavební materiály a výrobky musí vyhovovat závazným požadavkům na stavby v předepsaném čase a při dodržení stanovených podmínek. Je stanoveno celkem 7 základních požadavků ● Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č.305/2011 z 8.března 2011, kterým se stanoví harmonizované podmínky pro uvádění stavebních výrobků na trh. Účinnost od 1.července 2013

Mechanická odolnost a stabilita Stavba musí být navržena a postavena tak, aby působící zatížení nevyvolalo A) zřícení celé stavby nebo její části, B) větší stupeň nepřípustné deformace, C) poškození jiných částí stavby následkem deformace nosné konstrukce D) poškození událostí v rozsahu neúměrném původní příčině

Kritické materiály Beton z hlinitanového cementu v konstrukcích z let 1930- 1960 Svářkové železo, litina vždy v konstrukcích postavených do 31.12.1894, přechodné období do 31.12.1905. Po 31.12.1905 se předpokládá ocel, popř. litina

Požární bezpečnost Stavba musí v případě požáru zabezpečit A) po určitou dobu zachovat nosnost a stabilitu B) omezit šíření požáru a kouře C) omezit šíření požáru na sousední objekty D) umožnit opuštění budovy E) bezpečnost záchranných jednotek

Hygiena ,ochrana zdraví a životního prostředí Stavba nesmí ohrožovat uživatele a životní prostředí uvolňováním toxických plynů nebo nebezpečných částic emisí nebezpečného záření zamořením vody nebo půdy tuhými nebo kapalnými odpady výskytem vlhkosti v částech stavby nebo na površích

Hodnocení vlhkosti konstrukcí Zděné konstrukce Nízká vlhkost w < 4% Zvýšená vlhkost 4 % < w < 7,5 % Vysoká 7.5 % < w < 10 % Velmi vysoká 10 % < w Betonové konstrukce Přirozeně vlhký 0,5 až 1,5% Nasáklý vodou nad 4,5 % Dřevěné konstrukce rel.vlh. vzduchu 65-85% vlhkost 12- 20%

Bezpečnost při užívání Během provozu stavby nemá vzniknout nepřijatelné nebezpečí úrazu např. uklouznutím, pádem, popálením,el. proudem, výbuchem nebo nebezpečí vloupání ● Zabezpečit přístupnost pro osoby se zdravotním postižením

Ochrana proti hluku Hluk vnímaný obyvateli nebo osobami poblíž stavby má být udržován na úrovni,která neohrozí jejich zdraví a dovolí jim spát, odpočívat a pracovat v uspokojivých podmínkách

Úspora energie a ochrana tepla Stavba a její zařízení pro vytápění, chlazení a větrání musí být navrženy a postaveny takovým způsobem, aby spotřeba energie při provozu byla nízká s ohledem na klimatické podmínky místa a požadavky uživatelů ● Stavby mají být v životním cyklu energeticky účinné ( Směrnice EU č.2010/31/EU z 19.5.2010 o energetické náročnosti staveb)

Udržitelné využívání přírodních zdrojů Stavba musí být navržena,provedena a odstraněna takovým způsobem,aby bylo zajištěno udržitelné použití přírodních zdrojů a zejména : recyklovatelnost materiálů,dílců a konstr. životnost staveb použití surovin a druhotných materiálů šetrných k životnímu prostředí při stavbě

Přírodní suroviny Dostupnost dle technické vyspělosti Technologie zpracování nehomogenní suroviny na homogenní materiál Vhodnost pro zamýšlený účel – výběr surovin a modifikace materiálů ● Recyklace materiálů- druhotné suroviny definovaných vlastností Stanovení podmínek pro vstup do stavebně technologických procesů Kontrolní a zkušební plán procesu, regulační diagramy, metrologie.

Ropný asfalt získaný destilací ASFALTOBETON - USA 1876, Evropa 1895 modifikovaný ropný asfalt - pojivo hrubé kamenivo - frakce do 22 mm drobné kamenivo - frakce do 4mm jemné kamenivo - frakce do 0,063 mm ( filer ) ● RECYKLACE frézování vozovek a složka nové směsi 50 – 70%

Stavební zkušebnictví Prevence zajištění spolehlivosti ● studijní zkoušky ● průkazní zkoušky ● kontrolní zkoušky ● přejímací zkoušky ● prohlídky při provozu ● stavebně technický průzkum ● demoliční postupy, recyklace mat.