4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2.1 Místo, kde žijeme - DOMOV
Advertisements

Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Elektronická učebnice - I
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
4.1 Přímka (modelování, rýsování)
PROJEKT ZACHRÁNÍME PLANETU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
8.1 Lidé kolem nás – POSTAVENÍ DĚTÍ VE TŘÍDĚ, VZTAHY
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Elektronická učebnice - I
Buzola.
41.1 Karlovarský kraj – poznáš jeho dominanty?
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
46.1 Olomoucký kraj – poznáš jeho dominanty?
38.1 Středočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
62.1 Rovnováha v přírodě, potravní řetězec
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
49.1 Zlínský kraj – poznáš jeho dominanty?
19.1 Kružnice, kruh (průsečíky) - konstrukční úlohy
Elektronická učebnice - I
78.1 Procvičení a příklady: Sčítání v oboru 1 – 4. Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace.
29.1 Úsečky- grafický součet, rozdíl a násobek
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
Práce s plánem obce 3. ročník
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
1.1 Prostorová orientace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana.
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN
34.1 Souřadnice bodů, osy souřadnic x, y
3.1 Bod, úsečka (modelování, rýsování, měření)
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
18.1 Pravý úhel, pravoúhlý trojúhelník
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
47.1 Pardubický kraj – poznáš jeho dominanty?
Elektronická učebnice - I
43.1 Jihočeský kraj – poznáš jeho dominanty?
44.1 Kraj Vysočina – poznáš jeho dominanty?
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Elektronická učebnice - I
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
Elektronická učebnice - I
Elektronická učebnice - I
29.1 Kompas a světové strany
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
ORIENTACE V KRAJINĚ. Světové strany Hlavní světové strany jsou: sever (S) jih (J) východ (V) západ (Z) Pro přesnější určení směru používáme vedlejší světové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Orientace v krajině Vlastivěda – 4. ročník
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
ORIENTACE V KRAJINĚ ANOTACE
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
URČOVÁNÍ SVĚTOVÝCH STRAN V PŘÍRODĚ
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_12_ORIENTACE_V_KRAJINE Název materiálu:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
VY_32_INOVACE_18_Orientace v krajině
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 4.1 Místo, kde žijeme – SVĚTOVÉ STRANY, MAPA, KRAJINA Poloha naší obce v krajině Kolem obce bývají pole, louky, lesy, někde je rybník, jinde teče řeka nebo potok. Krajinou vede dálnice a různě široké silnice a železniční tratě. Krajina je někdy téměř rovná, jindy je zvlněná nebo hornatá. Nejen obce, jejich části a ulice, ale i části přírody – les, řeka, rybník, kopec – mají většinou svá jména. Jména velkých měst, vysokých pohoří, dlouhých řek nebo velkých rybníků zná mnoho lidí. Jména malých obcí, potůčků, rybníčků znají jen ti, kdo bydlí blízko. Polohu obce v krajině můžeme nejlépe pozorovat z vyvýšeného místa – z vrcholu kopce, z rozhledny nebo věže. Víte, kdo způsobuje angínu, chřipku, nebo neštovice? Autor: Mgr. Vladimíra Jaborová

Víš, jak vypadají sluneční hodiny? Popiš je spolužákům. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.2 Co už víš? Když svítí slunce, ukazují se za všemi věcmi stíny. Stín mají zvířata, stromy, domy i lidé. Jistě jste si všimli, že v různou denní dobu je stín různě dlouhý. Ráno jsou stíny dlouhé, v poledne jsou stíny kratší a k večeru se opět prodlužují. Víš, jak vypadají sluneční hodiny? Popiš je spolužákům. V poledne slunce svítí přibližně od jihu a stíny směřují k severu. Když si v poledne stoupneš zády ke slunci a budeš se dívat ve směru svého stínu, budeš mít před sebou sever, za sebou jih. Pokud upažíš, budeš pravou rukou ukazovat k východu a levou rukou k západu.

4.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? V krajině nebo na mapě se orientujeme podle světových stran. Světové strany určíme nejpřesněji podle kompasu, buzoly nebo podle GPS [dží pí es].                                         Kompas – přístroj, který určuje světové strany. Buzola – jednoduchý přístroj, který slouží k orientaci v terénu, určování světových stran a měření azimutu. GPS – elektronický navigační systém, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět klem nás 4.4 Co si řekneme nového? Mapa – zmenšené zakreslení krajiny na Zemi, můžeme ji označit za model reálného světa. Výrazné orientační body v krajině jsou na mapě znázorněny různými mapovými značkami. Podle mapových značek se můžeme snadno zorientovat v krajině. Určení směru cesty s mapou bez kompasu: Určete cílové místo a své výchozí stanoviště. Vyhledejte dva výrazné orientační body, které jsou na mapě zakresleny (např. kostel, kopec). Mapu natočte, aby tyto body směřovaly ke skutečným bodům v krajině. Určete směr cesty. Určení směru cesty s mapou a kompasem: Určete si cíl. Na mapě vyhledejte své stanoviště. Podle kompasu určete sever a mapu natočte horním okrajem k severu. Podle mapy nyní snadno určíte směr cesty.

4.5 Procvičení a příklady 1. Procvič si světové strany. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.5 Procvičení a příklady 1. Procvič si světové strany. http://skolicka6.sweb.cz/KOMPAS/KOMPAS.htm 2. Zkus složit mapu České republiky. http://skolicka6.sweb.cz/MAPA/jigsaw.html 3. Udělejte si se třídou výlet na rozhlednu Sokolí vrch, kde budete mít krásný výhled na celé město Děčín. http://rozhledny.webzdarma.cz/sokolivrch.htm 4. Jaká je krajina v okolí Děčína? Vyprávěj, co se ti v ní nejvíce líbí? 5. Vede Děčínem nebo jejím okolím turistická cesta? Jak je značena? Kam vede? 6. Podle čeho určujeme světové strany? Znáš způsoby určování v přírodě? http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/orientace_v_krajine/svetovestrany.htm

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.6 Turistické trasy V krajině jsou označeny i turistické trasy, které vedou k zajímavým a významným místům. Turistické značky bývají nakresleny na stromech v lese, na kamenech, telegrafních sloupech, na zdech domů... Názvy míst a směr bývají na ukazatelích jako je tomu na obrázku.

4.7 A map, cardinal points, landscape Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.7 A map, cardinal points, landscape map – mapa landscape – krajina compass - kompas orienteering compass – buzola Global Positioning System -elektronický navigační systém cardinal points – světové strany orientation – orientace north – sever south – jih west – západ east – východ

4.8 Test znalostí 1. Podle čeho určujeme světové strany? Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 4.8 Test znalostí 1. Podle čeho určujeme světové strany? a/ podle toho, v jakém jsme městě b/ podle toho, jak mám velký hlad c/ podle kompasu nebo buzoly d/ podle rozvrhu hodin ve škole 3. Jak nazýváme zmenšené zakreslení krajiny na Zemi? a/ mapa b/ turistická značka c/ navigace d/ orientační bod 2. Jaké máme hlavní světové strany? a/ sever, jih, východ, záchod b/ ráno, poledne, odpoledne, večer c/ jaro, léto, podzim, zima d/ sever, jih, východ, západ 4. Z kterého místa můžeš nejlépe pozorovat krajinu? a/ z vyvýšeného (např. z vrcholu kopce) b/ z centra města c/ z domova d/ u televize Správné odpovědi: c d a Test na známku

Elektronická učebnice - I Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.9 Použité zdroje, citace http://skolicka6.sweb.cz/KOMPAS/KOMPAS.htm - slide č. 5 http://skolicka6.sweb.cz/MAPA/jigsaw.html - slide č. 5 http://inenaso.pise.cz/48745-pohled-do-kraje.html - slide č. 6 http://www.sportnanetu.cz/kompas-buzola-king-camp-vojensky/ - slide č. 4 http://skolakov3a.sweb.cz/PRVOUKA/orientace_v_krajine/svetovestrany.htm - slide č. 3, 5 Prvouka pro 3. ročník základní školy, Fortuna – str. 12, 13 – slide č. 1,2 Já a můj svět – prvouka pro 3. ročník, Nová škola – str. 19 – slide č. 4 http://x-endees-x.blog.cz/0906 - slide č. 7 http://www.helpforenglish.cz/slovni-zasoba/c2009052304-svetove-strany-v-anglictine.html - slide č. 7 http://www.medvidata.wbs.cz/Skautska-teorie.html - slide č. 6 Obrázky z databáze klipart

4.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 – 12/2011 Ročník Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Svět kolem nás 4.10 Anotace Autor Mgr. Vladimíra Jaborová Období 07 – 12/2011 Ročník 1. – 3. ročník Klíčová slova Světové strany, mapa, krajina Anotace Prezentace popisující učivo o krajině, světových stranách, orientaci v krajině a na mapě.