Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová"— Transkript prezentace:

1 Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová
VY_32_INOVACE_04_Světové strany Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Světový strany Orientace v krajině
1/Jak si myslíš, že můžeme určit světové strany? 2/ Jak se nazývá pomůcka k určování světových stran? K určování světových stran slouží kompas. Střelka kompasu ukazuje vždy na sever. Světové strany dělíme na hlavní a vedlejší. Hlavní světové strany: Sever – S Jih - J Východ – V Západ – Z Vedlejší světové strany: Severovýchod – SV Severozápad –SZ Jihovýchod – JV Jihozápad - JZ

3 Určování světových stran v přírodě
Podle letokruhů Letokruhy na pařezech stromů jsou zpravidla na severní straně hustší než na jižní. Lišejníky na kmenech osamělých stromů rostou obvykle na severní straně.

4 2.Podle mraveniště Strmější strana mraveniště směřuje na sever.

5 3. Podle slunečního stínu
Když si v pravé poledne, kdy je slunce na jihu, stoupneme zády ke slunci, náš stín směřuje na sever.

6 4. Podle větví stromů 5.Podle úlu
Od severu je chladno, fouká vítr, větve na stromech jsou krátké. 5.Podle úlu Aby včeličkám bylo teplo, směřuje jejich vchod (česno) do úlu, na jih.

7 Zdroje textů a obrázků Text vlastní.

8 Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka na Základní škole Mladá Boleslav,17.listopadu 1325, příspěvková organizace pro třetí ročník základní školy. Materiál slouží k doplnění učiva o světových stranách a jejich určování. Materiál doporučuji prezentovat pomocí interaktivní tabule. Materiál byl vytvořen a pilotován v I. pololetí školního roku 2011/2012


Stáhnout ppt "Světové strany Autor: Mgr. Iveta Váňová"

Podobné prezentace


Reklamy Google