Olov ě né st ř ely – zdravotní riziko pro konzumenty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
Celiakie Zuzana Chaloupková.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Josef Sklenář 2007 Biofarma Sasov. Vývoj ekochovů prasat v ČR Nevyvíjejí se, stagnují Z max. 25 farem jen 2-3 produkují pro trh V současnosti chováno.
stravovací režim školáků
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Co znamená, že máte revma?
Žena a sport.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Cukrovka Diabetes mellitus
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
ZDRAVOTNÍ POŠKOZENÍ Z HLUKU
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Antioxidanty z ovoce, zeleniny a spotřební koš
VITAMÍNY A MINERÁLY.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Ing.Miroslava Rýparová
Endemická struma Hejmalová Michaela.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Farmakologická léčba závažného periporodního krvácení Daniel Nalos OIM Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vliv výživy a návyků matky na plod
VYSOCE NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY (VNMK)
DIABETES MELLITUS A SPORT ILUSTRACE K PŘEDNÁŠCE Jan Novotný
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Škodlivé faktory v těhotenství III.část Anotace: Prezentace je závěrečnou částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Poukazuje na fyzikální a psychosociální.
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Vliv výživy na produktivitu prasat
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Návykové látky Kouření
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
Endemická struma.
Vliv radiace na člověka
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Olov ě né st ř ely – zdravotní riziko pro konzumenty

Vitruvius napsal v dobách panování císa ř e Augusta: „Voda, vedená hliněným potrubím je mnohem zdravější než ta, která vytéká z olověné trubky“ Motto:

Zdravotní problémy, způsobované intoxikací olovem Konzumace olova může způsobit vážné zdravotní problémy, v extrémních případech koma či úmrtí. Většinou však tyto intoxikace probíhají subklinicky a jsou velmi nesnadno diagnostikovatelné. Provedené studie dokládají, že gravidní ženy a a malé děti jsou zvláště citliví na expozici olovem, především z důvodů zvýšené absorbce tohoto kovu z potravy. Zvláště významný je negativní účinek olova na mozek malých dětí, který se v této době ještě stáje vyvíjí. Pro děti mladší 6 let je jakákoliv expozice olovem považována za toxickou. U malých dětí může olovo způsobovat: Nízké IQ Poruchy učenlivosti. Zaostávání v růstu Poruchy funkce ledvin. Poruchy pozornosti (ADD) a poruchy pozornosti spojené s hyperaktivitou (ADHD).

U gravidních žen může expozice olovem způsobit: Nízkou porodní váhu dítěte. Předčasný porod. Potrat. Narození mrtvého plodu. Olovo je však toxické i pro dospělé, kteří jsou méně citliví vzhledem ke snížené absorbci olova z potravy. U dospělých dochází, dle výše obsahu olova v krvi a tkáních, k rozsáhlému spektru zdravotních poruch, zahrnujících také: Vysoký krevní tlak. Poruchy sluchu až hluchotu. Poruchy plodnosti.

BISMARCK(2007) – Lidé, kteří konzumují zvěřinu ulovenou olověnými střelami vykazují vyšší hladiny olova v krvi oproti těm, kteří zvěřinu vůbec nekonzumují – dokládá výzkum a následné studie provedené North Dakota Department of Health and the U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Testy provedené CDC ukazují, že konzumace zvěřiny, ulovené olověnými střelami, může zvyšovat obsah olova v lidském těle až o 50%. Cornatzer (2008) rentgenoval 100 balení zvěřiny, dodané lovci do spotřební sítě - 58 procent balení obsahovalo fragmenty olověných střel, přestože je tradičním zvykem lovců odstraňovat tkáně v okolí zásahu

Na základě výsledků studií CDC a obdobných výsledků z Minnesoty, týkajících se hladin olova v krvi po konzumaci zvěřiny s obsahem olověných fragmentů, North Dakota Department of Health vypracoval následující doporučení k minimalizaci rizika otrav u lidí, způsobených olovem z fragmentů střel: Gravidní ženy a děti mladší 6 let nemají konzumovat zvěřinu, ulovenou olověnými střelami, ani v omezeném množství Starší děti a dospělí mají zvážit konzumaci zvěřiny, ulovené olověnými střelami a sami rozhodnout o prevenci, resp. minimalizaci rizika možné intoxikace olovem, které může obsahovat zvěřina, ulovená olověnými střelami. Nejjistějším způsobem odstranění fragmentů olověných střel ze zvěřiny je používání střel, které olovo neobsahují. Zpracovatelé a prodejci zvěřiny by měli dodržovat následující doporučení: o Uloveno olověnou střelou – Používat pouze dělenou zvěřiny ( s dostatečnou eliminací oblasti zásahu). o Uloveno lukem či střelou bez olova – Lze vykupovat a využívat celý, nedělený kus Lovci a zpracovatelé zvěřiny by měli akceptovat doporučení, týkající se zvěřiny ulovené olověnými střelami, vypracovaná North Dakota Department of Agriculture.

Figure 2. Průměrné koncentrace olova v krvi prasat v průběhu experimentálního krmného pokusu Mean (± SE) blood lead concentrations (μg/dL) in four pigs fed venison containing radiographically dense fragments (Fragments) compared with four control pigs fed venison without visible fragments (No Fragments) on days 0 and 1. Asterisks indicate days when means differed significantly between test and control groups.

Venison Donation Program uznává pouze zvěřinu ulovenou lukem či bezolovnatými střelami Sportsmen Against Hunger je celostátní program zaměřený na dodávání zvěřiny jako pomoc nizkopříjmovým skupinám obyvatel při zajišťování jejich základních potravinových potřeb North Dakota’s Sportsmen Against Hunger program akceptuje od roku 2008 pro výživu lidí pouze zvěřinu, která byla ulovena lukem či bezolovnatými střelami SAH od roku 2008 kontaktuje pro zajištění dodávek zvěřiny lovce, kteří loví lukem. Hlavním důvodem je přítomnost fragmentů olova ve zvěřině, ulovené olověnými střelami, jejichž 100% odstranění není možné. Z důvodu obsahu olověných fragmentů loveckých střel bylo v roce 2007 ve sledované oblasti (North Dakota) asanováno 4000 kg zvěřiny

Otrava olovem může způsobovat anemie (nízký počet erytrocytů), gastrointestinální symptomy (zvracení,průjem) a poruchy nervového systému (záchvaty). Olovo prochází placentární barierou do plodů a je také vylučované mlékem. Touto cestou dochází k ohrožení plodů či poruchám vývoje během laktace. Jaké jsou příznaky otravy olovem u psů Ztráta apetitu - Bolesti břicha Zvracení - Průjem Bázlivost - Agresivní chování Svalový třes - Inkoordinace Slabost, únava - Záchvaty Slepota - Hluchota Poruchy chování - Otupělost (ne v afektu) Zvýšená žíznivost a urinace - Dušnost Neochota ke cvičení

Forejtek, Paulsen, Irschik 2011

Děkuji za pozornost.