Zúčtovací vztahy I Účtová třída 3.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Účtování o závazcích a pohledávkách
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pohledávky.
Zúčtování s dodavateli a odběrateli Třída 3 – zúčtovací vztahy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mzdy musí být zúčtovány v období, kdy byla: a) vykonaná práce b) za které odměna náleží (např. mzda za svátky)
Daň z přidané hodnoty.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování mezd Označení materiálu:
Daň z přidané hodnoty.
Dodavatelsko-odběratelské vztahy osnova přednášky Radmila Herzánová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Pohledávky a závazky ke společníkům Označení.
Účetnictví.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_259.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Didaktický rozbor učiva na OA DEP 507
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Finanční účty lze rozdělit do těchto skupin: a) aktivní Pokladna Ceniny Bankovní účty Majetkové cenné papíry k obchodování.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování materiálu - část 1 Označení materiálu:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Směnky Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Krátkodobý finanční majetek Pokladna
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Závazky.
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
SMĚRNÁ ÚČTOVÁ OSNOVA A ÚČTOVÝ ROZVRH
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Čtvrtá přednáška z UCPO
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Pohledávky a závazky ke společníkům
ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU A JEJICH ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu.
UC_A1_Základy účetnictví
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Téma: Účtová třída 3 (dokončení)
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.14 RočníkDruhý.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.12 RočníkDruhý.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Zúčtovací vztahy z obchodních styků a zahraniční obchodní operace.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Princip účtování.
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Přijaté a poskytnuté zálohy
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Zúčtovací vztahy I Účtová třída 3

Zúčtovací vztahy Jsou upraveny českým účetním standardem č. 017 – Zúčtovací vztahy 31 Pohledávky 32 Závazky 33 Zúčtování se zaměstnanci a institucemi 34 Zúčtování daní a dotací 35 Pohledávky za společníky, za účastníky sdružení a členy družstva 36 Závazky ke společníkům, k účastníkům sdružení a ke členům družstva 37 Jiné pohledávky a závazky 38 Přechodné účty aktiv a pasiv 39 Opravná položka k zúčtovacím vztahům a vnitřní zúčtování

Obsah přednášky Pohledávky a závazky z obchodních vztahů Zálohy, směnky Zúčtovací vztahy se zaměstnanci Přechodné účty aktiv a pasiv

Pohledávky z obchodních vztahů Účtová skupina 31, aktivní účty Pohledávka = právo věřitele požadovat na dlužníkovi plnění, které vzešlo z určitého smluvního vztahu Krátkodobé pohledávky – splatnost do 1 roku Dlouhodobé pohledávky – splatnost nad 1 rok Jde vždy o zůstatkovou dobu splatnosti pohledávky Důležité pro hodnocení solventnosti a likvidity-ukazatelé finanční analýzy Tento aspekt je třeba rozlišit v analytické evidenci

Pohledávky z obchodních vztahů 311 – Odběratelé 312 – Směnky k inkasu 313 - Pohledávky za eskontovanými cennými papíry 314 – Poskytnuté zálohy 315 – Ostatní pohledávky z obchodních vztahů – účet slouží k zachycení např. reklamací uplatněných vůči dodavatelům, k zachycení pohledávek z leasingu-viz. cvičení

Závazky z obchodních vztahů Účtová skupina 32, pasivní účty - Krátkodobé závazky – splatnost do 1 roku Závazek = povinnost dlužníka poskytnout věřiteli plnění, které vzešlo z určitého smluvního vztahu Dlouhodobé závazky – splatnost nad 1 rok – účtujeme v účtové třídě 4 Opět posuzujeme vždy zůstatkovou dobu splatnosti závazku Důležité pro hodnocení solventnosti a likvidity-ukazatelé finanční analýzy

Krátkodobé závazky z obchodních vztahů 321 Dodavatelé 322 Směnky k úhradě 324 Přijaté zálohy 325 Ostatní závazky-slouží k zachycení vztahů s leasingovou společností, s institucemi, které zajišťují obchody s cennými papíry apod.

Zálohy A) Přijaté zálohy - Mají charakter závazku vůči poskytovateli (vrátit zálohu, či za zálohu poskytnout určité plnění) B) Poskytnuté zálohy - Mají charakter pohledávky vůči příjemci (pohledávka peněz či určitého plnění za peníze)

Zálohy Podle splatnosti Přijaté/poskytnuté do 1 roku –krátkodobé (324, 314) Přijaté/poskytnuté nad 1 rok – dlouhodobé (475) Podle účelu Provozní zálohy (31) Zálohy na dlouhodobý majetek (sk. 05) Zálohy na oběžný majetek – zásoby(sk. 15) - Každé členění je odraženo v samostatných syntetických účtech účtového rozvrhu

Příklad - zálohy poskytnuté 1. VzBÚ – úhrada zálohové faktury(zálohová faktura se sama o sobě neúčtuje) 1200 Kč 2. Daňový doklad – záloha na nákup materiálu: a) Pořizovací cena 1000 Kč b) DPH 200 Kč 3. D-fa nákup materiálu: a) Pořizovací cena 2000 Kč b) DPH 400 Kč 4. VÚD – storno DPH z poskytnuté zálohy 200 Kč 5. VÚD – zúčtování poskytnuté zálohy 1200 Kč 5. VzBÚ – doplatek faktury 1200 Kč

Příklad - zálohy poskytnuté Běžný účet Poskytnuté zálohy DPH 1. 1200 1.1200 2.200 2.200 4.200 6. 1200 4. 200 5.1200 3.400 Dodavatelé Pořízení materiálu 5. 1200 3.2400 3.2000 6.1200

Směnky Směnka = dluhový CP, který zakládá právo věřitele na zaplacení směnečné částky v určitém čase a povinnost dlužníka zaplatit. Směnka může sloužit jako: A) platební prostředek – slouží k uhrazení dluhu, následně může sloužit jako nástroj krytí úvěrových operací (eskontní úvěr, viz. UC2) B) cenný papír určený k obchodování (eviduje se v ú.s. 06 nebo 25, podle splatnosti) C) zajišťovací nástroj – k zajištění smluvené povinnosti (bude proplacena pouze tehdy, když nebude uhrazena smluvní povinnost, např. splátka úvěru, leasingu..)

Směnky I. Vlastní směnky – dlužník se zavazuje, že ve lhůtě splatnosti zaplatí dluh věřiteli, obsahuje sloveso „zaplatím“ II. Cizí směnky – výstavce směnky-dlužník, přikazuje třetí osobě, aby za něj zaplatila věřiteli dlužnou částku ve lhůtě splatnosti, obsahuje příkaz „zaplaťte“ , třístranný vztah, třetí osoba tzv. směnečník s tímto musí souhlasit – akcept směnky

Směnky A) k inkasu(312) – představují pohledávku(aktivum), obdrží jí dodavatel od odběratele místo platby, k den splatnosti má věřitel nárok na zaplacení směnečné sumy (tedy včetně úroků) B) k úhradě(322) – představují závazek(pasivum), vystaví ji odběratel svému dodavateli, místo toho, aby mu zaplatil, v den splatnosti směnky však směnečný dluh dlužník musí uhradit a to včetně úroků

Směnky Podnik A prodal výrobky podniku B. Vystavil mu tedy fakturu na 5000 Kč. Podnik B však závazek neuhradil a místo úhrady vystavil směnku vlastní, s tím že dluh splatí za 6 měsíců, včetně směnečného úroku 100 Kč. Zaúčtujte výše uvedené transakce v podniku A i B.

Směnky Podnik A Odběratelé Tržby Směnky k inkasu Úroky 1.5000 2.a)5000 1.5000 2.5100 3.5100 2.b)100 Běžný účet 3.5100 Vystavená faktura na prodané výrobky 5000 Kč Akceptace směnky:a) pohledávka 5000 Kč b) směnečný úrok 100 Kč (výše směnečné pohledávky = 5100 Kč) 3. VzBÚ – úhrada směnky v den splatnosti 5100 Kč

Směnky Podnik B Dodavatelé Pořízení zboží Směnky k úhradě Úroky 2.a)5000 1.5000 1.5000 3.5100 2.5100 2.b)100 Běžný účet 3.5100 1. Došlá faktura – nákup zboží 5000 Kč 2.Vystavení směnky: a) závazek 5000 Kč b) směnečný úrok 100 Kč (výše směnečného závazku = 5100 Kč) 3. VzBÚ – úhrada směnky v den splatnosti 5100 Kč

Zúčtovací vztahy se zaměstnanci Účtová skupina 33 – aktivní i pasivní účty 331 Zaměstnanci – závazky při zúčtování mezd 333 Ostatní závazky vůči zaměstnancům – např. při vyúčtování záloh 335 Pohledávky za zaměstnanci – při vyúčtování záloh, náhrad manka a škody pod.

Mzdy Splatné za měsíc pozadu, vznik nároku – po odpracování posledního dne v měsíci, výplata – cca v polovině následujícího měsíce, po tuto dobu ú.j. dluží svým zaměstnancům mzdy Mzdy = provozní náklady – ú.s. 52, účet 521 Evidují se na účtě 331 Zaměstnanci, který má primárně závazkový charakter, zúčtování na MD by se však dalo určit jako pohledávkové.

Mzdy MD 331 ZAMĚSTNANCI D Nárok na hrubou mzdu Srážka SP a ZP (11%) Záloha na daň z příjmů Fakultativní odvody Saldo = výplata čisté mzdy z BÚ zaměstnavatele nejčasněji na BÚ zaměstnance ve výplatním termínu SP = sociální pojištění (nemocenské, důchodové, příspěvek na státní politiku zaměstnanosti) – 6,5% z HM ZP = zdravotní pojištění (náklady na léčbu, léky, lékařskou péči ,ošetření) 4,5% z HM Daň z příjmů = FP 15% ze základu daně minus slevy na dani a daňová zvýhodnění Fakultativní odvody = výživné, exekuce, spoření, pojištění apod.

Výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti zaměstnance Hrubá mzda x 1,34 = Superhrubá mzda Koeficient 1,34 = 34% ZP a SP hrazené zaměstnavatelem z objemu hrubých mezd(26% SP a 9% ZP) Základ daně (po zaokrouhlení na stovky Kč nahoru) X 0,15 (15% sazba daně z Př. FO) = Záloha na daň z příjmů - Slevy na dani (na poplatníka, na studium, invaliditu apod. - Daňové zvýhodnění (na vyživované dítě) Výsledná záloha na daň z příjmů Aktuální výše slev a daňových zvýhodnění – Z o DzP v platném znění

Výpočet čisté mzdy Hrubá mzda - Zdravotní pojištění - Sociální zabezpečení - Záloha na daň z příjmů ze závislé činnosti - Ostatní fakultativní srážky + Dávky nemocenského pojištění = čistá mzda (vyplácená ve výpl. termínu)

Účtování mezd 1. ZaVL: Hrubé mzdy zaměstnanců 1000 2. ZaVL: 3. a) srážka Z a SP 110 Kč b) srážka zálohy na daň z příjmů 100 Kč 4. VÚD: předpis S a ZP hrazeného zaměstnavatelem 340 Kč 5. VÚD: nemocenské dávky 200 Kč 6. BV: výplata čisté mzdy 990 Kč

Účtování mezd Zúčtování s institucemi Z a SP Zaměstnanci Hrubé mzdy 4)200 2a)110 2a)110 1)1000 1)1000 3) 340 2b)100 4)200 5) 990 Ostatní přímé daně Zákonné sociální N BÚ 2b)100 3)340 5)990

Přechodné účty aktiv a pasiv Účtová sk. 38 Náklady příštích období Komplexní náklady příštích období Výdaje příštích období Výnosy příštích období Příjmy příštích období Dohadné účty aktivní Dohadné účty pasivní

Dohadné účty aktivní S.Ú. 388 Nahrazují účty pohledávek v případě, kdy účetní jednotka musí zaúčtovat pohledávku, avšak nezná její skutečnou výši (účtuje se ve výši odhadu) Např. pojistná událost, výnosové úroky, odhad inkasa z majetkových práv (dividendy) apod. v rozvaze – krátkodobé či dlouhodobé

Dohadné účty pasivní S.ú. 389 Nahrazují účty závazků v případě, kdy účetní jednotka musí zaúčtovat závazek, avšak nezná jeho skutečnou výši (účtuje ve výši odhadu) Např. nevyfakturované dodávky, nákladové úroky, náhrada za nevybranou dovolenou zaměstnanci apod. V rozvaze-krátkodobé či dlouhodobé

Děkuji za pozornost!!!