1 Konstanty a proměnné Konstanta = něco, co se nemění, je konstantní. (constant) Př. konstant: 4, -23, "pepř", "Ať žije král!" Proměnná = něco, co se mění,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

Pro začátek něco lehčího
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Základní typografická pravidla
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
Zásady při pořizování rukopisů. Obecná pravidla  Používat znakové a odstavcové styly.  Zapnout automatickou kontrolu pravopisu.  Vypnout automatické.
Tabulkové procesory (MS Excel)
Seznamy Seznam = očíslovaná posloupnost skalárů Zápis seznamu do kulatých závorek: ("máslo")# jednočlenný seznam (1,2,3)# seznam se 3 členy ("jedna",2,3,"osm",100,$pozdrav)
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
PRÁCE S TEXTEM Kapitola 3.
Programování funkcí v Excelu
Základní typografická pravidla
Základní pojmy v jazyce C
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Algoritmy I Cvičení č. 2. Cíl hodiny Datové typy a přetypování (int, float, double, bool, char, long, short) Konstanty – Celočíselné Desítkové – 15, 0,
Algebraické výrazy – početní operace
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Algoritmy I Cvičení č. 3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Úpravy algebraických výrazů
Základní číselné množiny
Reprezentace dat v počítači
Jazyk vývojových diagramů
Jednoduché datové typy
MATLAB LEKCE 1.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Zlomky – souhrn VY_32_INOVACE_11
Jemný úvod do MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
Datové typy a práce s nimi
Jazyk vývojových diagramů
Informatika I 4. přednáška
Cvičení.
Základní typografická pravidla
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a struktury
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Doporučená literatura
IB111 Práce se soubory Správa paměti. Práce se soubory v Pythonu Soubor musíme „otevřít“ Poté s ním pracujeme –Čteme a/nebo zapisujeme Nakonec musíme.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. VYUŽITÍ JAZYKA Programování dynamických internetových stránek a webových aplikací vytvoření šablony webu kniha návštěv.
PHP Stručný úvod.
Číselné výrazy s proměnnou
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Makra v Excelu syntaxe. Zápis nahraného makra SubEnd Sub O klíčová slova Sub a End Sub – začátek a konec makra O komentáře O text za znakem ', až do konce.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Algoritmizace a programování
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Transkript prezentace:

1 Konstanty a proměnné Konstanta = něco, co se nemění, je konstantní. (constant) Př. konstant: 4, -23, "pepř", "Ať žije král!" Proměnná = něco, co se mění, obsahuje data. (variable) – krabička, jejíž obsah lze měnit – dočasné uchování nějaké hodnoty

2 Název proměnné V Perlu začíná znakem $. Je utvořen z alfanumerických znaků a podtržítka. První znak za $ nesmí být číslice. Maximální délka 251 znaků Záleží na velikosti písmen ! Nesmí obsahovat mezery. Nepoužívat znaky s diakritikou !

3 Název proměnné - příklady Správně $pi $pozdrav $Pozdrav $Pozdrav_z_Prahy $b20 Špatně $10_j $proměnná x $jiná-proměnná $jina-promenna

4 Obsah proměnné Skalární veličina, tedy číslo nebo řetězec $pi = $pozdrav = "Dobrý den" Řetězec je v uvozovkách !

5 Typy čísel Integer (celé číslo) Floating point (racionální číslo) Integer Lze oddělovat tisíce podtržítky (jen pro čitelnost programu): (10 milionů = 10_000_000) Maximální číslo uložitelné v počítači: 32 bitů, tj Pro větší čísla je třeba použít zvl. modul.

6 Typy čísel Floating point (tzv. reálné číslo) čísla s desetinnou čárkou výsledky aritmetických operací s necelým výsledkem odmocniny (  2), další iracionální čísla (  ) Zaokrouhlování !POZOR!

7 Numerické operátory 1.**mocnina 2.unární minusobracení znaménka 3.* / %násobení, dělení, zbytek 4.+ -sčítání, násobení Červená čísla vyjadřují přednosti (precedence). Chceme-li to jinak, použijeme závorky * 4 je něco jiného než (3 + 5) * 4

8 Přiřazovací operátor = Není to rovnítko ! $pi = 3.14;$pozdrav = "Ahoj"; Vícenásobné přiřazení $f = $g = $k = 8; nebo dokonce $a = 5 * ($c = 2); výsledek: a je 10, c je 2 - nehezké $x = 5 * 6; $y = $x - 6; $z = $y / 8;

9 Autoinkrement, autodekrement Autoinkrement ++ –zvětší hodnotu proměnné o 1 Autodekrement -- –zmenší hodnotu proměnné o 1 Využití v cyklech $a++; $b--; ++$a; --$b; $a = 0; $b = $a++ + 5; $c = ++$a + 5; $b je 5, $a je 1 $c je 6, $a je 1

10 Řetězce Řetězec = (libovolně dlouhá) posloupnost libovolných znaků ohraničená z obou stran uvozovacími znaky Př.: "Dobrý den, agente 007" "Dobrý den\n" Uvozovací znaky (delimiters) = většinou uvozovky písmenka, číslice, i řídící znaky

11 Typy uvozovek Dvojité uvozovky ("řetězec")  stejné interpolation: je-li v řetězci proměnná, nahrazuje se svým obsahem interpretují se tzv. "escape sequences", např. \n (konec řádku), \t (tabulátor) Jednoduché uvozovky ('řetězec')  stejné –proměnné se nenahrazují svým obsahem, řetězec se bere doslova - no interpolation

12 Interpolace Chceme-li vytisknout znak těsně za jméno proměnné, užijeme složené závorky: #!/usr/bin/perl use warnings; $pozdrav = "Ahoj"; print "$pozdrav, Pepku !\n"; print '$pozdrav, Pepku !\n'; Ahoj, Pepku !... odskok na nový řádek $pozdrav, Pepku !\n... bez odskoku print "${pozdrav}, Pepku !\n";Ahoj, Pepku ! Tady není mezera

13 Escaping Jak vytisknout znaky \ " ' ? print "\\"; print "'"; print '"'; print "\""; \'""\'"" zpětné lomítko apostrof uvozovky Je třeba rozmyslet, jaké oddělovače použít Lze použít vlastní oddělovače !

14 Vlastní oddělovače Hodí se, když chceme pracovat se složitějším textem, který obsahuje víc znaků Je třeba vybrat takové oddělovače, které se v textu nevyskytují q/totéž jako ' qq/totéž jako " print q/Ahoj, Pepku!/; print qq/${pozdrav}, Pepku/; Místo / lze použít libovolný nealfanumerický znak, tedy např. # | + _, nebo dvojici (), {}, <>,[]

15 Čísla a řetězce Převody mezi čísly a řetězci - automatické Př. $deset="10"... to je řetězec, ale vyskytne-li se mezi čísly, převede se taky na číslo. Automatické převody neplatí pro osmičková ani hexadecimální čísla, ta se musí explicitně převést pomocí funkcí oct a hex.

16 Řetězcové operátory Zřetězení = konkatenace (concatenation) –přilepení jednoho řetězce na konec druhého –je-li třeba, číslo se převede na řetězec print "hrad"."u"; $koncovka = "em"; $kmen = "hrad"; $tvar = $kmen. $koncovka"; print "$tvar\n"; hradu print "Dvakrát pět je ".2*5.".\n";Dvakrát pět je 10.

17 Ještě přiřazování = není rovnítko, takže lze i: $x = $x - 6;$slovo = $slovo." ".$slovo; Další možný zápis: $x -= 6;totéž jako $x = $x - 6; $x += -6;totéž jako $x = $x + (-6); $x *= 6;totéž jako $x = $x * 6; $x /= 6;totéž jako $x = $x / 6; $slovo.= " ";$slovo = $slovo. " ";

18 Globální a lokální proměnná Globální proměnnou (global variable) lze používat (tzn. i měnit) v celém programu Lokální proměnná (local / lexical variable) je definovaná jen pro blok, ve kterém je deklarovaná a v případných podblocích –Je třeba ji deklarovat : –my $promenna; –Zvykneme si deklarovat všechny proměnné

19 Lokální proměnné $w = 8;# globální proměnná print $w;# vytiskne 8 { my $w;# lokální proměnná uvnitř bloku $w = 19; print $w;# vytiskne 19 } print $w;# vytiskne 8 Použití v podprogramech

20 Hlídání proměnných Globální proměnné není třeba deklarovat, ale je to vhodné our $glob_promenna; Kontrola, aby byly všechny proměnné deklarovány - use strict; Při opomenutí – varování při překladu Globální proměnné se používají málo

21 Příklad #!/usr/bin/perl # skládání slov use warnings; use strict; my $kmen, $koncovka; $kmen = ; # uživatel zadá kmen z klávesnice $koncovka = ; # totéž pro koncovku print "Celé slovo je: ".$kmen.$koncovka.".\n";

Vstup a výstup - jen pro začátek Vstup - data, která zadáváme programu, aby je zpracoval diamantový operátor Výstup - data, která program vyprodukuje, výsledky print Standardní vstup - klávesnice Standardní výstup - obrazovka

Standardní vstup Diamantový operátor přečte jednu řádku ze vstupu $vstup = ; v proměnné $vstup je to, co zapíše uživatel na klávesnici, včetně znaku konce řádku Konec řádku: UNIX : "\n"line feed (LF) - chr(10) Windows : "\r\n" carriage return - chr(13) (CR LF) chomp($vstup); odstranění konce řádku z obsahu proměnné

Standardní výstup Soubor lze otevřít i pro výstup, ale to necháme na později Standardní výstup se otevře automaticky vždy print [seznam čísel a/nebo řetězců, oddělených čárkami] print "Dnes je krásně\n"; print "Dnes", " ", "je k", "rásn", "ě\n"; # totéž

Unixová odbočka - přesměrování standardního vstupu a výstupu Standardní vstup / výstup lze přesměrovat ze /do souboru Přesměrování vstupu < Přesměrování výstupu - > vytvoření souboru - >>přidání na konec existujícího souboru./tisk.perl > vystup.txt Výstup programu tisk.perl se zapíše do souboru vystup.txt. Pokud soubor už existoval, přepíše se.

Ještě o číslech 42; # integer ; # floating point number ; # # E-3; # stejné číslo jako na předchozím řádku 23e-100; # zápis velmi malých čísel (23 krát 10 na minus E-99; # stejné číslo jako na předchozím řádku 23e6; # 23 milionů 23_000_000; # stejné číslo jako na předchozím řádku

Formátování výstupu Příkaz print vypíše řetězec přesně tak, jak mu ho zadáme Čísla ale upraví do co nejjednoduššího tvaru print 4.000, ' ', , ' ', 2E-4, ' ', 9.77E-5, " ", 10_181_973, ' ', 9.87E9, " ", 86.7E14, "\n"; Výsledek bude: 4 3.3e e e+15 Můžeme si ho ale naformátovat podle svých představ - funkce printf my $x = ; printf "%.5f\n", $x; # tisk čísla na 5 desetinných míst, tedy