Strategické aliance HOLDING.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská soukromá společnost s r. o
Advertisements

Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Akcie a akciové společnosti
Firma a jejich cíle.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
NĚKTERÉ PRÁVNÍ FORMY SPOLUPRÁCE INVESTORA A DEVELOPERA
Integrace v řízení (fúze, akvizice, holding) Jiří Řezáč.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Právní forma organizace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Ekonomika podniků garant Doc.Ing. Eva Rosochatecká, CSc.
Subjekty obchodního práva
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Mezinárodní zdanění Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Sdružování organizací
NAUKA O PODNIKU I Sdružování podniků.
Obchodní společnosti II.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Přednáška č.4 Vstup na zahraniční trhy při výrobě v zahraničí.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Jitka Čižmáriková Otakar Dokoupil Eva Hronová Luboš Kříž
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Právo společností EU PREZENTACE 2015.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Téma 14: Spojování podniků. Zánik podniků 1. Formy spojení podniku 2. Motivy fúzí a akvizic 3. Strategie podniku a akviziční strategie 4. Ocenění podniku.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Základní pojmy a orientace VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Právo společností EU PREZENTACE 2017.
Sdružování organizací
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Obchodní společnosti I.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Společnost s ručením omezeným
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní právo Základní informace.
Akciová společnost Výuková prezentace.
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Strategické aliance HOLDING

Holding neboli koncern Definice Holding neboli koncern = Kapitálové propojení firem a seskupení obchodních společností, které jsou samostatnými právními subjekty. Subjekty jsou ovládány a kontrolovány přímo či nepřímo jinou společností, a to v důsledku jejího podílu na základním kapitálu ovládaných podniků.

Charakteristiky holdingu jedna obchodní společnost (holdingová neboli mateřská společnost) prostřednictvím vlastnictví rozhodujícího kapitálového podílu (např. nadpoloviční většiny akcií) nebo na základě jiných skutečností ovládá a usměrňuje jednu společnost nebo více společností (dceřiná/é společnost/i) všechny obchodní společnosti, které tvoří holding, jsou právně samostatnými subjekty (holding sám právní subjektivitu nemá, ale je sdružením -konsorciem bez právní subjektivity) společnosti, které spolu tvoří holding, mají v praxi nejčastěji právní formu akciové společnosti

Mateřská společnost Holdingová společnost neboli mateřská společnost je obchodní společnost, která stojí na špici holdingu a ovládá dceřiné společnosti (společnost, která je ovládající osobou jiné obchodní společnosti - dceřiné společnosti). Někdy se pojmu holdingová společnost nepřesně používá i jako synonyma pro holding.

Samostatné firmy holdingu (dceřiné společnosti) ovládané společnosti, jejichž ovládající osobou je jiná obchodní společnost (mateřská společnost), jsou řízeny na základě podílu (hlasovacího práva), nadále jsou to samostatné firmy (mají své vlastní řízení), tj. nelze je řídit úplně přímo, ale většinou se volí pouze vrcholové orgány na valné hromadě akcionářů.

Právní úprava holdingu Holding je v ČR rámcově upraven v § 66a, odst. 7 obchodního zákoníku – „Jestliže jsou jedna nebo více osob podrobeny jednotnému řízení (dále jen "řízená osoba") jinou osobou (dále jen "řídící osoba"), tvoří tyto osoby s řídící osobou koncern (holding) a jejich podniky včetně podniku řídící osoby jsou koncernovými podniky. Není-li prokázán opak, má se za to, že ovládající osoba a osoby jí ovládané tvoří koncern. Jednotnému řízení lze podrobit osoby i smlouvou (dále jen "ovládací smlouva"). Ovládací smlouvu lze uzavřít i ve vztazích mezi ovládající osobou a jí ovládanými osobami. Osoba, jež je řídící osobou na základě ovládací smlouvy, je vždy ovládající osobou; ustanovení odstavce 3 se v tomto případě nepoužije.“ Ze zahraničních právních úprav bývá za nejpropracovanější označována německá úprava holdingu.

Způsoby vzniku holdingu restrukturalizací společnosti a zakládáním dceřiných firem fúzemi a následným založením dceřiných firem nákupem majetkové účasti v jiných firmách

Druhy holdingu Holdingová společnost může být organizována jako čistý (klasický) holding, kdy jediným předmětem činnosti mateřské společnosti je držení a správa majetkových účastí a kontrola dceřiných společností. Možný je i takový typ holdingu, kdy mateřská společnost vykonává pro jednotlivé články tzv. obslužnou činnost, zajišťující společný prodej, odbyt, dopravu, úvěrování apod. Využíván je i kombinovaný holding, v němž si mateřská společnost ponechává část svých výrobních a obchodních aktivit a další část jejího předmětu činnosti pak tvoří správa majetkových účastí = tradiční holding, kdy mateřská firma provozuje vlastní typ podnikání a zároveň drží akcie dceřiných společností (firem).

Typy holdingu Pyramidální typ = vrchol tvoří mateřská firma, která je s ostatními členy holdingu spojena buď přímo či nepřímo (zprostředkovaně) s tím, že většinou tato mateřská firma své dceřiné firmy zakládá

Typy holdingu Radiální typ = mateřská firma drží podíly v několika dalších firmách Cirkulární typ = jedna firma drží podíl (vlastní akcie) v další firmě

Vztah mezi mateřskou a dceřinou firmou správní a obslužný holding – mateřská firma zajišťuje správu administrativy, v případě obslužné mateřské firmy navíc zajišťuje další služby pro dceřiné společnosti (např. dopravu, odbyt,..) finanční holding – mateřská firma zabezpečuje finance, tzn. provádí hlavně operace na kapitálovém trhu strategický holding – mateřská firma se stará o tvorbu strategických cílů, vytváří dílčí strategie (plánuje určitý směr), koordinuje dceřiné společnosti

Výhody holdingu holding spojuje výhody velkých podniků (např. ekonomickou sílu, kapacitní možnosti, významnější postavení na trhu) s výhodami podniků menších jednotek holdingu (např. pružnost) k výhodám holdingového uspořádání zpravidla patří i diverzifikace činnosti uvnitř seskupení; holding má také předpoklady tvořit silnější rezervní fondy umožňuje snadnější vstup zahraničního partnera vytváří se investiční portfolio=rozložení kapitálu do více oborů

Nevýhody holdingu někdy velmi obtížná průhlednost a těžko postřehnutelné změny každé seskupení má velmi složité řízení v důsledku obrovských a složitých vztahů

Výhody a nevýhody holdingu - umožňuje snadnější vstup zahraničního partnera - umožňuje kapitálovou expanzi a větší množství investic - hlasovací právo - vytváří se investiční portfolio - prakticky nulové ručení akcionářů nebo společníků za závazky firmy - relativně snadný převod akcií nebo podílů - proměnlivost a přestavitelnost tohoto systému - někdy velmi obtížná průhlednost a těžko postřehnutelné změny - jelikož vznikají obrovské a složité vztahy, má každé seskupení velmi složité řízení

Použité zdroje Obchodní zákoník Dědina, J., Malý, M. Moderní organizační architektura, 2005 Donnelly, J.H. a kol.: Management. Grada, Praha, 1997