Vzorce se slovesy s obecným významem změny Jiří Řezáč VMS, 8. prosince 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Základové větné struktury, slovesná valence a její chápání
Základní syntaktické pojmy
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Větné členy a věty vedlejší podmět a přísudek
Věty vedlejší.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
STAVBA VĚTY A TEXTU POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ
Větné členy, základní větné členy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.16 Anotace: Prezentace uvádí přehled a stručnou definici jednotlivých neohebných slovních druhů. Vzdělávací oblast: český jazyk.
ZS 2013/2014 Božena Bednaříková
Slovní druhy přehled.
Hrátky s češtinou.
Predikace a věta, sekundární predikace Přednáška PedF 4,
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
LINGUA CECA I LM Udine 2013/2014. Přednáška P4 STAVBA ČESKÉ VĚTY Pravovalenční členy větné struktury - komplementy.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SOUČASNÉ GRAMATICKÉ POPISY KBH/SGP ZS 2011/2012 Přednáška č. 5 Božena Bednaříková.
KmKII 3 M. Hádková. Člověk ve světě a v jazyce Hranice mého jazyka jsou hranice mého světa. L. Wittgenstein.
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_16 Tematická.
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
SLOVNÍ DRUHY OHEBNÉ x NEOHEBNÉ
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Markéta Lopatková Karolína Skwarska Václava Kettnerová Eduard Bejček
holé, rozvité, několikanásobné
Mohu říct na ZŠ, že „byl pronásledován“ je přísudek jmenný se sponou?
VY_32_INOVACE_05_01 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_05_01 Zpracovala:Mgr.
Tvarosloví – slovní druhy
UDINE Lingua ceca I LM ZS 2013/2014 Božena Bednaříková.
Přísudek. Přísudek = predikát  základem věty  slovo nebo spojení ve funkci přísudku vyjadřuje  děj (Učitel bedlivě zkoumal výrazy studentů.)  stav.
Dělivý člen. Tvary: Pro mužský rod substantiva: DU (Du sucre, du pain etc.) Pro ženský rod: DE LA (De la soupe, de l’eau) Množné číslo pro oba rody: DES.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Z ÁJMENA Bc. K. Matějková. Z ÁJMENA zastupují podstatná jména a přídavná jména mohou na věci ukazovat ohebný slovní druh přesný význam poznáme vždy z.
Sousloví v tezaurech dle normy ČSN
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
Vy_32_INOVACE_79_Přísudek 7.třída
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
POPIS Mgr. Michal Oblouk.
DRUHY ZÁJMEN Mgr. Michal Oblouk.
Zájmena Bc. K. Matějková.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
VĚTA DVOJČLENNÁ VĚTA JEDNOČLENNÁ VĚTNÉ EKVIVALENTY
Věta dvojčlenná, věta jednočlenná, větný ekvivalent
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_38_ČJ4
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SLOHOVÉ ÚTVARY očekávané pro zadání maturitní písemné práce
Transkript prezentace:

Vzorce se slovesy s obecným významem změny Jiří Řezáč VMS, 8. prosince 2009

Která slovesa jsou zařazena do této skupiny? Slovesa vyjadřující vznik nebo zánik Slovesa vyjadřující vznik nebo zánik –Svět vznikl. Slovesa vyjadřující změnu v nejobecnějším slova smyslu Slovesa vyjadřující změnu v nejobecnějším slova smyslu

Co to je VP a IP? VP - Schopnost sloves poutat na sebe určitý počet jistých tvarů dalších slov. (valenční potenciál) VP - Schopnost sloves poutat na sebe určitý počet jistých tvarů dalších slov. (valenční potenciál) IP - Vlastnost každého predikátu implikovat participanskou roli. IP - Vlastnost každého predikátu implikovat participanskou roli. (intenční potenciál) (intenční potenciál)

Sémantická formule predikátu (SF) Symbolické zápisy těch rysů predikátu, které jsou relevantní z hlediska jejich usouvztažňovací, a potenciálně i větotvorné funkce. Symbolické zápisy těch rysů predikátu, které jsou relevantní z hlediska jejich usouvztažňovací, a potenciálně i větotvorné funkce. Slouží k zachycení úplného IP jakéhokoli predikátu. Slouží k zachycení úplného IP jakéhokoli predikátu.

příklad: Bratr bydlí na venkově. SF: x L y SF: x L y x - agens y - patiens L - relátor - vlastní význam predikátu (lokace)

Užité symboly pro zápis sémantické formule ( SF) predikátu Relátory Relátory –A - relátor ‘být agentem‘ –K - kvalifikace ‘mít vlastnost‘ –T - relátor přechodu mezi výchozí a závěrovou relací –P - zastupuje jakýkoli predikát –y K z – negace Participanty Participanty –x - působitel dějového přechodu –y - nositel vlastnosti –z - vlastnost

složitější příklad: Náš šofér spravuje ústavního moskviče. x A ((y K z) T (y K z)) x - náš šofér y - ústavního moskviče z - je obsaženo ve významu predikátoru

Vzorce se slovesy s obecným významem změny Vzniknout // vznikat vyjádření vstoupení, vstupování do existence vyjádření vstoupení, vstupování do existence vyjádření stavů a společenských jevů vyjádření stavů a společenských jevů objekty objekty –umělé –přírodní vztahy a děje vztahy a děje predikát událostní, nekauzativní predikát událostní, nekauzativní

příklad: Vznikl ničivý požár. (S nom ) - VF (S nom ) - VF (x E) T (x E) (x E) T (x E) S nom =patiens

měnit ¹ // změnit ¹ udělat jiným udělat jiným z něčeho udělat něco jiné z něčeho udělat něco jiné nahradit něčím jiným nahradit něčím jiným provádět vzájemnou výměnu něčeho provádět vzájemnou výměnu něčeho postupovat si navzájem místo postupovat si navzájem místo

příklad pro měnit ¹ // změnit ¹: Věk člověka mění. (S nom ) - VF - S acc x A ((y K b) T (y K c)) S nom = x = agens S acc = y = patiens b, c = ?

člověk změněný věkem:

měnit² // změnit² Mráz mění vodu v led. (S nom ) - VF - S acc - v/ na S acc ; (S nom ) - VF - S acc - v/ na S acc ; x A ((y K b) T (y K b)) x A ((y K b) T (y K b)) S nom (popř. že SENT) = x agens S nom (popř. že SENT) = x agens S acc = y = patiens, S acc = y = patiens, v/na S acc = výsledný stav v/na S acc = výsledný stav

měnit³ // změnit³ Evžen často měnil své bydliště. (S nom ) - VF - S acc ; (S nom ) - VF - S acc ; x A ((x P y 1 ) T (x P y 2 ) T (x P y 3 ) T…)

měnit 4 // změnit 4 Za války jsme měnili cigarety za potraviny. S nom - VF - S acc - za S acc ; x A (((x P w) Λ (y P z)) T ((x P z) Λ (y P w)))

Užité symboly a znaménka pro zápis valenčních vzorců S – substantivum S – substantivum VF – verbum finitum, určitý tvar slovesný VF – verbum finitum, určitý tvar slovesný A – adjektivum A – adjektivum ADV – adverbium ADV – adverbium PRON – zájmeno PRON – zájmeno Q – spojení substantiva s označením množství Q – spojení substantiva s označením množství SENT – věta (větná forma) SENT – věta (větná forma) rel SENT – vedlejší věta vztažná rel SENT – vedlejší věta vztažná mod SENT – vedlejší věta závazně obsahující závazně modální sloveso mod SENT – vedlejší věta závazně obsahující závazně modální sloveso INF – infinitiv INF – infinitiv praep – předložka praep – předložka - spojuje pozice ve vzorci - spojuje pozice ve vzorci ( ) potenciální místo ve vzorci ( ) potenciální místo ve vzorci

literatura: DANEŠ, HLAVSA a kol. Větné vzorce v češtině. Praha : Akademia, s. DANEŠ, HLAVSA a kol. Větné vzorce v češtině. Praha : Akademia, s.