EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Česká společnost se učí podnikat
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
Starověká Čína 1.A.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
Průmyslová revoluce v 18. století
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Život na počátku 19. století
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Lenka Venclová 7.třída.
Všeználek vypravuje o středověku.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE 1. pol. 19. století.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
Průmyslová revoluce Viktorie Blahová, I.A.
Západní Evropa v 16. století
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ
CESTA ŽELEZA A DRUHY KOVŮ Pč_086_Práce s kovy_Cesta železa a druhy kovů Autor: Mgr. Radomír Válek Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště,
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
ČÍNA.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Společnost na počátku 19. století
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Průmyslová revoluce Číslo vzdělávacího materiálu: ICT2-8 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Téma: Průmyslová revoluce v Anglii Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-L
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_36_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Střídavé hospodářství.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
REMINGTON VY_32_INOVACE_F09
DOBA BRONZOVÁ Zpočátku lidé zacházeli s mědí jako s lepším druhem nerostu. Hmota se dala kováním tvarovat, roztepávat na pláty, vytahovat do délky. Poté.
Průmyslová revoluce V Anglii.
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
Průmyslová revoluce.
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Novověk – průmyslová revoluce
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
EU peníze středním školám
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
VĚDECKÝ A TECHNICKÝ POKROK
FINANČNÍ GRAMOTNOST Ten dělá to a ten zas tohle
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
zpracovaný v rámci projektu
MEZI VÍDEŇSKÝM KONGRESEM A REVOLUCÍ 1848
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_02
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
STŘEDNÍ EVROPA V DOBĚ ŽELEZNÉ
Dopady zámořských plaveb
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Průmyslová revoluce.
Společnost na počátku 19. století
Železniční doprava 19. stol.
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_24_19._století_století_páry_vynálezy_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH POKROKY VE VÝROBĚ A OBCHODU

velký pokrok v zemědělství i řemeslné výrobě kvalitnější nástroje ze železa využití vodní (vodní kola, hamry) a větrné (větrné mlýny) energie růst výroby látek  zdokonalení tkalcovského stavu díky střelnému prachu výroba nových zbraní (muškety)

Vodní hamr v Dobřívě (zpracování kovů pomocí vodního kola)

Využití nového typu energie - Větrný mlýn

Nový typ zbraní (palné, střelné) např. Mušketa

vznik manufaktur v Anglii a Nizozemí = ruční výroba ve velkém, předchůdce továrny V MANUFAKTURÁCH BYLA práce rozdělena mezi několik lidí  řemeslník vyráběl vše sám ve své dílně dělník byl osobně svobodný a dostával mzdu --- vznikAl KAPITALISTICKÝ SYSTÉM hlavně v západní Evropě!!!! pokrok západní Evropy oproti střední a východní (zde upřednostňována stále práce poddaných)

Manufaktura na výrobu papíru z r. 1596

Vyhledej v učebnici a dopiš – str Vyhledej v učebnici a dopiš – str. 16 – 19 POKROKY VE VÝROBĚ A V OBCHODU K nejžádanějším surovinám patřily _________ .Kovy se zpracovávaly v __________ .V dolech se zdokoalily stroje. Používalo se např. vodní _______, čerpadla., důlní vozíky na _______ kolejích. Vodní kolo umožnilo lepší využívání __________ __________ . Vodní kolo pohánělo _______ hornin a dmýchací měchy v _________ a ________ . Vytěžené kovy se zpracovávaly v ____________. V evropských zemích se v 16. století většina lidí živila na _________. Jejich práce ale již přinášela více. V mnoha oblastech začala šlechta __________ .Ve střední Evropě šlechta zakládala _________ pro chov ryb, stavěla _______ a mlýny. V řemeslnických dílnách využívali nové technické _________ . Při výrobě látek se zdokonalil _________ stav. Díky tom use zpracovávalo více vlněné ___ pro výrobu suken a plátna. Po látkách byla velká poptávka. Obchodníci dali bavlnu ke zpracování drobným řemeslníkům a tkalcům a ti ji za peníze zpracovali. Podnikavější obchodníci nebo šlechtici založili malou __________, ve které pracoval určitý počet zaměstnanců. Těmto dílnám se říká ______________.zde byli řemeslníci rozděleni podle typu práce. Na rozdíl od řemeslníka, který vyrobil celý výrobek sám, v manufakturách byla práce na výrobku __________. Objev knihtisku v polovině ______. Století zvýšil poptávku po papíru. Vzniklo mnoho ________, které využívaly síly vody a větru. Objev střelného prachu rozpohyboval poptávku po výrobě nových _________ . Vojsko potřebovalo více a více ________ a ručních ________ zbraní (muškety) Vznikal nový vztah ve společnosti – kapitalistický: dělník pracoval za _________. Feudál už nenutil své poddané, aby pracovali jen pro něj, ale nemajetný dělník pracoval za mzdu. Kapitalismus se nejvíce šířil ve Flandrech, _____________, ____________ ___________ a v severní ____________ .Vznikl velký rozdíl mezi Evropou západní a _____________ ve vývoji společnosti.

K nejžádanějším surovinám patřily _KOVY_ K nejžádanějším surovinám patřily _KOVY_ .Kovy se zpracovávaly v __HUTÍCH_ .V dolech se zdokoalily stroje. Používalo se např. vodní _KOLO_, čerpadla., důlní vozíky na _DŘEVĚNÝCH_ kolejích. Vodní kolo umožnilo lepší využívání _VODNÍ_ _ENERGIE_ . Vodní kolo pohánělo _DRTIČE_ hornin a dmýchací měchy v _HUTÍCH_ a __HAMRECH_ . V evropských zemích se v 16. století většina lidí živila na _VENKOVĚ_. Jejich práce ale již přinášela více. V mnoha oblastech začala šlechta _PODNIKAT_ .Ve střední Evropě šlechta zakládala _RYBNÍKY_ pro chov ryb, stavěla _PIVOVARY_ a mlýny. V řemeslnických dílnách využívali nové technické _VYNÁLEZY_ . Při výrobě látek se zdokonalil _TKALCOVSKÝ_ stav. Díky tom use zpracovávalo více vlněné _PŘÍZE pro výrobu suken a plátna. Po látkách byla velká poptávka. Obchodníci dali bavlnu ke zpracování drobným řemeslníkům a tkalcům a ti ji za peníze zpracovali. Podnikavější obchodníci nebo šlechtici založili malou _DÍLNU__, ve které pracoval určitý počet zaměstnanců. Těmto dílnám se říká _MANUFAKTURY___.zde byli řemeslníci rozděleni podle typu práce. Na rozdíl od řemeslníka, který vyrobil celý výrobek sám, v manufakturách byla práce na výrobku _ROZDĚLENA. Objev knihtisku v polovině _15_. Století zvýšil poptávku po papíru. Vzniklo mnoho _PAPÍREN_, které využívaly síly vody a větru. Objev střelného prachu rozpohyboval poptávku po výrobě nových __ZBRANÍ_ . Vojsko potřebovalo více a více _DĚL_ a ručních _STŘELNÝCH_ zbraní (muškety) Vznikal nový vztah ve společnosti – kapitalistický: dělník pracoval za _MZDU_. Feudál už nenutil své poddané, aby pracovali jen pro něj, ale nemajetný dělník pracoval za mzdu. Kapitalismus se nejvíce šířil ve Flandrech, __V NIZOZEMÍ_, _ANGLII_ a v severní _ITÁLII_ .Vznikl velký rozdíl mezi Evropou západní a __VÝCHODNÍ__ ve vývoji společnosti.