K prameni řeky Jihlavy aneb Jihlaváci k Jihlavě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

15. ročník - pěšky nebo na kole Informace a přihlášky na adresách:
XXVIII. ročník dálkového pochodu
KLUB ČESKÝCH TURISTŮ BEDŘICHOV JIHLAVA NONSTOP STŘÍBRNOU STOPOU
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Cíl Start Cíl Start.
VODNÍ NÁDRŽE ČESKÉ REPUBLIKY
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
„BEDŘICHOVSKÁ PADESÁTKA“ „STUDÁNKY kolem Pávova - EURORANDO“
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Jihomoravský kraj.
Jihomoravsky kraj - kraj vína Vypracovali:Lukáš Hrabáček Michal Turek Vypracováno:
území bývalé Velkomoravské říše
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
L A B E LABE ŘECE DALI JMÉNO KELTOVÉ,JEJICH ELB
Cestujeme po jižních Čechách
Vodní nádrže.
KAMENICE Oblastí Jizerských hor prochází hlavní evropské rozvodí. Jihovýchodní část odvodňuje Jizera, jejím největším přítokem je Kamenice. Jejich vody.
Řeka Ostravice. Délka toku 65,1 km Plocha povodí 827,4 km² Řeka vzniká soutokem Černé a Bílé Ostravice u obce Staré Hamry v Moravskoslezských Beskydech.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Vodní toky Jan Dušek.
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Řeky, jezera, rybníky a přehradní nádrže
Klub českých turistů Bedřichov Jihlava pořádá dne studánkovou vycházku Luka nad Jihlavou - Bítovčice. Sraz v Lukách nad Jihlavou na nádraží.
ŘEKA DYJE JIŽNÍ MORAVA.
Krkonoše Robin Plch IX.A
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Kraj Vysočina.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VYSOČINA.
rozsáhlé území v Čechách i na Moravě
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Příroda naší republiky
Rybníky a rybníkářství
Uvedené číselné hodnoty jsou jen přibližné, neboť různé prameny uvádějí různé a mírně odlišné údaje. Zeměpisné rekordy Česka Hudba: Mike Oldfield.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie České republiky Datum.
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Rybníky: -největší rybník-Nesyt -nejstarší dochované rybniční soustavy na Moravě - Lednické rybníky, pocházející už z 15. století. -rybníky, které původně.
MORAVA Délka - 354km Pramen - pod vrcholem Králického Sněžníku Ústí - do Dunaje Pravý přítok- Dyje Haná, Moravská Sázava Levý přítok- Malá Morava, Desná,
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_09_Jihomoravský.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Vodstvo České republiky
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
Strážnické pomoraví.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Opakování - přehrady
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Řeky ČR Člověk a jeho svět – vlastivěda 4.ročník školní rok 2010/11
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Vodstvo ČR Číslo: EU DUM 6_09 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Vodstvo České republiky
Řeky Litava Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_Povodí.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
VY_32_Inovace_4.2.7 Krajina v okolí domova
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

K prameni řeky Jihlavy aneb Jihlaváci k Jihlavě Turistický pochod K prameni řeky Jihlavy aneb Jihlaváci k Jihlavě pořádají odbory KČT z Jihlavy Trasa: 15 km, Eurorando, PĚŠÍ Kdy: 5.6.2011 - neděle Start : 7:33 hod. odjezd vlakem z hlavního nádraží ČD Jihlava do Jihlávky Kontakt : Jiří Fuxa, Gorkého 3, 586 01 Jihlava, tel. 721 686 563, www.webhouse.cz Účast: 56 turistů

Řeka Jihlava Řeka Jihlava pramení na louce nedaleko obce Jihlávka v Jihlavských vrších na Českomoravské vysočině. Jihlava teče v hluboké dolině (až 160m). Protéká Jihlavou, Třebíčí, Pohořelicemi a vlévá se do střední věstonické novomlýnské nádrže. Na jejím toku leží vodní nádrž Dalešice. Jihlava ústí v České republice do Dyje. Čistota vody v řece je výborná, což dokazuje viditelnost přes jeden metr hloubky a také občasná přítomnost raka říčního. Délka toku činí asi 184,5 km. mapa, kde řeka pramení

Pramen řeky JIHLAVY Najdeme jej za obcí Jihlávka při silnici do Počátek. Asi po 1 km od obce po silnici na Počátky, za zatáčkou, nás ukazatel upozorní „Pramen řeky Jihlavy 300 m“. Polní cestou asi po 400 m dojdeme pod kopec Lísek a pramen najdeme po levé straně cesty v olšovém remízu. Nalezení pramene bylo pro nás docela dramatické, neboť je dobře ukryt. Jde o oválnou mísu 10 x 5 m . Výtok vody trubkou, vzápětí je však zatrubněn a další výtok je až v louce nad Jihlávkou. U pramene logo ČS televize zasazené hercem Luďkem Munzarem v  rámci natáčení pořadu o pramenech českých a moravských řek v  roce 2004. Název řeky je podle města na hranicích Čech a Moravy. Jeho přítokem v Jihlavě je říčka Jihlávka. Vody odtékají do Černého moře. Voda průzračná, čirá, vydatnost silná , 750 ml/vt. Dno mísy písčitohlinité, vodní hmyz, v  okolí bujná vegetace (kapradiny). Pramen toku je upraven. Kdo o něj pečuje, není známo. I. díl publikace „Studánky a prameny v okrese Jihlava“ , Karel Holub, © CD 2009

Řeka Jihlava Vodní jáma s tabulí a autogramem Luďka Munzara v remízu skrytá vypouští do koryta tekuté bohatství. Uhání krajem kde pro kalich tekla krev a boží bojovníci padali po desítkách. Zem po krvi je tady ještě vlahá, dlouho se jí drží silnice i železniční dráha. Proběhne městečkem chovatelů, městečkem světových párků, městečkem rybníků přes jezy bez propustí, dá vodu všem, kdo ji potřebují a oni na oplátku vše možné do ní povypustí.   Vodaři rybáři vodáci smlsnou si na ni, někdy se zjara však rozkatí. Tak pozor na ni. Ve slavném městě královském a horním, kterému dala jméno, široká vyspělá zdatná zná svoji hodnotu cennou, sestřičku Jihlávku spolkne. Je přece vodní páteří Vysočiny, její niva zelená niva je nivou domoviny. Přeteče celou Moravu, než s dalšími sestrami chce splynout, kdo s vodou společného něco má, ten nemůže ji opominout. Karel Holub © 2006

foto: Marie Hobzová

foto: Ing. Míla Bradová

foto: archiv

foto: Marie Hobzová

foto: Marie Hobzová

foto: Marie Hobzová

foto: J. Vojtek

foto: Marie Hobzová

foto: Marie Hobzová

foto: Ing. Míla Bradová