Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Řeky Litava Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_Povodí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Řeky Litava Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_Povodí."— Transkript prezentace:

1 Řeky Litava Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_Povodí řeky Litavy Děti se učí číst v mapě Daniela Zezulová

2 Anotace Pro žáky 5. třídy Do hodin vlastivědy
Žáci zopakují pojmy o řece Přečtou si příběh kamarádek a snaží se pomocí mapy plnit jejich úkoly Hlavním úkolem je naučit se číst v mapě Na konci jsou přidány úkoly pro bystré hlavičky s odpovědi.

3 Opakování – zkus přiřadit správně všechny pojmy
Pramen Ústí Horní-střední-dolní tok Pravý a levý břeh Přítok Soutok

4 Justýna a Celestýn Justýna a Celestýna jsou dvě kamarádky. Bydlí v Nesovicích. Jednou tak seděly u kavárny, dívaly se na říčku Litavu a povídaly si. Najednou Justýnu napadlo, že si udělají dobrodružnou výpravu. Ale kam jít? Už to ví. Vypátrají vše o říčce Litavě.

5 Pomůžeme Justýny a Celestýně
Zjisti pomocí mapy : 1.Kde mají holky začít svoji cestu? Kde pramení řeka Litava? 2. Jaké přítoky má Litava? 3. Kterými městy řeka Litava protéká? 4. V kterém městě ústí řeka Litava? 5. Kolik kilometrů holky zdolají, když půjdou od pramene k ústí.

6 Odpovědi 1. Řeka Litava pramení v Chřibech, asi 3km do kopce od obce Zástřizlý. 2. Největší přitoky: Litavka, Milešovický potok, Hranečnický potok, Litenčický potok, Hvězdlička, Žlebový potok, Rakovec, Říčka, Dunávka

7 Odpovědi 3. Litava protéká městy – Brankovice, Nesovice, Bučovice, Slavkov u Brna, Újezd u Brna, Blučina 4. Litava ústí do řeky Svratky u Židlochocic 5. Délka řeky Litavy je asi 58 km

8 Pro bystré hlavičky Justýna a Celestýna stojí u soutoku řek Litavy a Svratky. Najednou je napadlo, co kdyby vhodily láhev se vzkazem do řeky. Do kterého moře láhev dopluje?

9 Úkoly od Celestýny a Justýny
Láhev do vody holky samozřejmě nevhodí, nechtějí znečistit řeku. Ale mají pro tebe úkoly. Pomocí mapy zjisti: Jak by láhev plula dál? Najdi řeky, kudy by putovala. Napiš státy, kterými by proplula. Do kterého moře by doplula.

10 Odpovědi 1. Láhev by plula řekou Litavou, Svratkou, Dyjí, Moravou, Dunajem 2. Procestovala by státy Českou republiku, Slovensko, Madársko, Chorvatsko, Srbsko, Bulharsko, Rumunsko, Ukrajina Řeka ústi do Černého moře

11 Bibliografické citace
Klipart:


Stáhnout ppt "Řeky Litava Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_Povodí."

Podobné prezentace


Reklamy Google