Historie UML Bc. Lukáš Ščurek. Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY
Advertisements

Software Development Conference 2007 Vztah dodavatele a odběratele Zdeněk Borůvka.
První zkušenosti s modelovacím nástrojem
Stručný úvod do UML.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Úvod do objektového modelování
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
MDA DAY Modelování, MDA a UML Martin Molhanec.
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
Světová ekonomika (SE) Proč se tak radikálně změnil svět od poslední třetiny 19.století? Zásadní změny ve světě -dramatický růst efektivity zemědělství.
Informační systémy a technologie
Přínosy metodik  Větší produktivita a kooperace týmů  Komunikační standard  Specializace projektových týmů  Nezávislost na konkrétních řešitelích 
Tvorba software Konceptuální modely. Konceptuální model (vodopádový) Formulace problému Analýza Programování Testování Užívání.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
A4M33NMS Návrh a modelování softwarových systémů
Objektová analýza a návrh
the Unified Modeling Language
Podniková Informatika Přednáška 2
Projekt empirického výzkumu
Oblast nástrojů Prostředí Popis produktů Kritéria Vyhodnocení.
GORDIC ® + CA = vaše cesta ke zvýšení kvality a efektivity služeb DRMS FORUM Ing. Jakub Fiala vedoucí týmu CA Technologies programátor,
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
11. Trendy ve vývoji aplikací, podporujících podnikové procesy
Tradiční metodiky vývoje softwaru
13AMP 9. přednáška Ing. Martin Molhanec, CSc.. Co jsme se naučili naposled ADA ADA Java Java.
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
TECHNIKY A CASE NÁSTROJE VÝVOJE IS Doc. Ing. B. Miniberger, CSc
N OVINKY V O FFICE 2010 Miroslav Drška. Historie Office pro Windows Word 1.0 pro MS- DOS – první textový editor, který používal myš Uveden.
Požadavky na programy Programové Měřící Systémy Sběr datZpracováníPrezentace systémy – uzavřené (omezená množina funkcí, nelze jednoduchým způsobem rozšiřovat.
IBM Information Technology Services © Copyright IBM Corporation 2006 Zpracování dokumentace a podpora řízení Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
B. Miniberger, BIVŠ Praha 2009
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
Dokumentace objektů a zveřejnění funkcí
ANECT a.s. – představení společnosti
Srovnání standardů CEN, FGDC a ISO pro metadata Ing. Jan Růžička Institut ekonomiky a systémů řízení, odd.GIS VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Moderní byznys Jan Kovařík. ”Zlepší-li se toky informací ve firmě, pak řešení jednotlivých podnikatelských problémů již přijdou sama.” Bill Gates, Byznys.
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Object Modeling Technic Objektový modelovací jazyk
Souběžný návrh hardware a software (Language for Instruction Set Simulator-Oriented Model) MPO ČR, FT-TA3/128, Jazyk a vývojové prostředí pro.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Jan Smolík UML.
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
Zám ě r diplomové práce Aplikace metody benchmarkingu v podnikovém prostředí Petr Ondrejka.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Základní koncepce a prototyp Ing. Břetislav Moc
MoReq2 Ing. Miroslav ŠIRL Hradec Králové.
© Doc. Miniberger, BIVŠ UML modelování Webové služby představují sadu standardů umožňující komunikaci aplikací bez ohledu na platformu, na které jsou provozovány.
1 Řízení implementace IS a SS* Šablony. 2 Vzorové postupy.
UML Jan Zachrla.
David Osička OSI011 UML – přehled, notace VŠB - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a Informatiky Katedra Informatiky.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
YOUR SYSTEM, spol. s r. o. Ing
V Českých Budějovicích, únor 2017
Standardizace odborné zdravotní péče
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Object Modeling Technic Objektový modelovací jazyk
Busines Object Relation Modeling
AdHoc s.r.o., Ivan Petrův, Managing Director
Tradiční metody vývoje softwaru
Ing. Martin Molhanec, CSc. Metodiky – závěr 10. přednáška
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Historie UML Bc. Lukáš Ščurek

Historie UML 70. léta Vznik prvních objektově orientovaných jazyků První objektově orientové metody anylýzy a návrhu Polovina 90. let Prudký nárůst jejich počtu (dle OMG99 v 1994 více než 50) Problémy s orentací v této oblasti Problémy s nalezením vhodného nástroje Období označováno jako „Válka metod“

Historie UML Dochází k částečné redukci Dochází k částečné redukci Vzájemné slučování metod Vzájemné slučování metod Postupný zánik méně perspektivních metod Postupný zánik méně perspektivních metod Začínají se objevovat metody, které zaujímají dominantní postavení Začínají se objevovat metody, které zaujímají dominantní postavení

Historie UML Boochova (Booch’93) Boochova (Booch’93) Jacobsonova (OOSE – Object Oriented Software Engineering) Jacobsonova (OOSE – Object Oriented Software Engineering) Rumbaughova (OMT-2 – Object Modeling Technique) Rumbaughova (OMT-2 – Object Modeling Technique) Ve všech případech ucelené metody objektově orientované analýzy a návrhu Ve všech případech ucelené metody objektově orientované analýzy a návrhu každá měla své silné a slabé stránky. každá měla své silné a slabé stránky.

Historie UML Metoda OOSE - založený na tvorbě případů užití (Use Case), vhodný v úvodních fázích analýzy, především v analýze požadavků na navrhovaný softwarový systém. Metoda OOSE - založený na tvorbě případů užití (Use Case), vhodný v úvodních fázích analýzy, především v analýze požadavků na navrhovaný softwarový systém. OMT-2 - silné stránky v oblasti analýzy softwarových systémů s rozsáhlou datovou základnou OMT-2 - silné stránky v oblasti analýzy softwarových systémů s rozsáhlou datovou základnou Booch’93 - v oblasti vlastního návrhu a realizace. Booch’93 - v oblasti vlastního návrhu a realizace.

Vývoj UML Grady Booch a Jim Rumbaugh pod křídly společnosti Rational Software Corporation Grady Booch a Jim Rumbaugh pod křídly společnosti Rational Software Corporation Rok 1995 jednotná metoda verze 0.8 (Unified Method). Na konferenci OOPSLA`95 (Object-Oriented Programming Systems, Languages and Applications) poprvé představeno široké veřejnosti Rok 1995 jednotná metoda verze 0.8 (Unified Method). Na konferenci OOPSLA`95 (Object-Oriented Programming Systems, Languages and Applications) poprvé představeno široké veřejnosti Připojil se i Ivar Jacobson a jeho společnost Objectory Company a byla zahájena integrace metody OOSE Připojil se i Ivar Jacobson a jeho společnost Objectory Company a byla zahájena integrace metody OOSE Počátkem roku 1996 jednotný modelovací jazyk verze 0.9 a metodika RUP Rational Unified Process) Počátkem roku 1996 jednotný modelovací jazyk verze 0.9 a metodika RUP Rational Unified Process)Rational Unified ProcessRational Unified Process

Vývoj UML Během roku 1996 zpracovávání námětu veřejnosti Během roku 1996 zpracovávání námětu veřejnosti UML Partners Consorcium UML Partners Consorcium Rational Software Corporation Digital Equipment Corp., Hewlett-Packard Company, IBM Corporation, Microsoft Corporation, Oracle Corporation Rational Software Corporation Digital Equipment Corp., Hewlett-Packard Company, IBM Corporation, Microsoft Corporation, Oracle Corporation

Vývoj UML 1997 byla uvedena UML verze byla uvedena UML verze 1.0 Další cesta vývoje ke zpřesnění definice UML, zapracování podnětů, další rozšížení UML (problematika business modelování, jednotný jazyk pro zápis podmínek a omezení, …) Další cesta vývoje ke zpřesnění definice UML, zapracování podnětů, další rozšížení UML (problematika business modelování, jednotný jazyk pro zápis podmínek a omezení, …) 1997 přijetí UML verze 1.1 mezi schválené a podporované technologie organizace OMG (Object Management Group, Inc.) 1997 přijetí UML verze 1.1 mezi schválené a podporované technologie organizace OMG (Object Management Group, Inc.)

Vývoj UML UML 1.2 v roce 1998 UML 1.2 v roce 1998 UML 1.3 polovina roku 1999 (začleněny větší změny) UML 1.3 polovina roku 1999 (začleněny větší změny) UML 1.4 v roce 2001 UML 1.4 v roce 2001 UML 1.5 v roce 2002 UML 1.5 v roce 2002 Od roku 2001 se připravuje verze 2.0 (připraveno k hlasování) Od roku 2001 se připravuje verze 2.0 (připraveno k hlasování) Začala se připravovat revize verze 2.1 Začala se připravovat revize verze 2.1

Reference specifikaci-uml2/ specifikaci-uml2/ /MetodySA-OO.doc /MetodySA-OO.doc odeling_Language

Vše