Pojmy a technologie Roman Danel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokroky v technologiích (2)
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Business intelligence
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Návrh architektury moderních informačních systémů
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
ARCHITEKTURA IS KLASIFIKACE IS: TPS, MIS, EIS
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Průmyslová komunikace
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
Úvod do databází Databáze.
IQ PACK dáváme inteligenci obalům Prezentace projektu Ing. Roman Kortus RFID projektový manažer.
Moderní formy tvorby webových stránek Martin Šebela, 9.A vedoucí práce: Mgr. Jan Kříž.
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Aplikace VT v hospodářské praxi Byznys inteligence
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Aplikovaná informatika Zimní semestr 2013/2014. Ing. Bohuslav Růžička, CSc. tajemník katedry K101 kancelář: 215 tel
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Tomáš Grombíř. Co je to OpenID? Otevřený standard, vznik 2005 Technologie k ověřování identity Unikátní identita OpenID provider 2.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
Databázové modelování
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
SOA = Architektura orientovaná na služby
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Koncepce rozvoje IS kraje Petr Pavlinec odbor informatiky Krajský úřad kraje Vysočina
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Přehled SAS Institute software For 22 Years: “If It Moves, We Can Analyze It”
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Business Inteligence 2. přednáška pro DS
Prezentace diplomové práce
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Systém pro sledování vývoje cen produktů AVT LS 2015 Petr Kalas.
Webové služby Cíl  Popis základního konceptu technologie webových služeb.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Systémové pojetí hospodářské organizace 1 Architektura podnikové informatiky (Zdroj: Gála, Pour, Toman, Podniková informatika. Praha: Grada 2006)
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Univerzitní informační systém Milan Šorm.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Databázové systémy Roman Danel Institut ekonomiky a systémů řízení 2016.
Unix a Internet 9. SQL server
WEBOVÉ INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Informační systémy Business Inteligence
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Web Application Scanning
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Pojmy a technologie Roman Danel INFORMAČNÍ SYSTÉMY Pojmy a technologie Roman Danel

Informace Bit Byte, Word Násobky – KB, MB, GB, TB Entropie informace

Systém Statický – dynamický Lineární - nelineární Analogový - digitální

Řízení Řízení – ovládání Co je to zpětná vazba? Co je to regulace? Analýza, syntéza

Informační systémy – klasifikace dle architektury TPS MIS EIS

End-user computing

Metodiky vývoje SW Klasické Agilní Výhody – nevýhody Pro co je která vhodná Kdy nebudu využívat agilních metodik?

Architektury SW Třívrstvá architektura Klient – server Jiné architektury – MDA, SOA, …

OLTP OLAP

Pořízení IS Vývoj vlastními silami Vývoj na míru externím dodavatelem Zakoupení a parametrizace „krabicového“ produktu outsourcing

Outsourcing Outsourcing ASP SaaS Cloud computing

ASP (Application Service Provider) - každý zákazník používá oddělený software od ostatních a ten je hostován třetí stranou, navíc daný hardware používá jen jeden zákazník. SaaS (Software as a Service) - více nájemníků využívá ten samý kus a tu samou verzi softwaru.

Bezpečnost IS Fault – disaster tolerant systém Analýza hrozeb Phishing, hoax, … Kerberos, OpenID, LiveID, … Biometrie Web: SQL injection, cross site scripting,…

Kerberos je síťový autentizační protokol umožňující komukoli komunikujícímu v nezabezpečené síti prokázat bezpečně svoji identitu někomu dalšímu. Kerberos zabraňuje odposlechnutí nebo zopakování takovéto komunikace a zaručuje integritu dat. Byl vytvořen primárně pro model klient-server a poskytuje vzájemnou autentizaci – klient i server si ověří identitu své protistrany. Kerberos je postavený na symetrické kryptografii a potřebuje proto důvěryhodnou třetí stranu.

OpenID OpenID je otevřený standard popisující decentralizovaný způsob autentizace uživatelů, který odstraňuje potřebu na straně provozovatele služby poskytovat a vyvíjet vlastní systémy pro autentizaci a který rovněž samotným uživatelům služby umožňuje konsolidaci jejich digitálních identit. OpenID má tvar unikátního URL, ke kterému je přiřazeno heslo. Služba, která uživatelům autentizaci pomocí OpenID nabízí, při přihlašování uživatele přesměruje požadavek na ověření identity na správce daného OpenID účtu (tzv. Poskytovatel OpenID). Ten vrátí informaci o povolení či zamítnutí žádosti o autentizaci. Autentizace pomocí OpenID je v současné době poskytována a používána řadou portálů jako AOL, BBC, Google, IBM, MySpace, Orange, PayPal, VeriSign, LiveJournal, Yandex, Ustream and Yahoo!. V České republice mezi přední zástupce patří portál Seznam.cz.

Databáze Atribut, entita, kardinalita PK, FK Transakce – ACID Model: konceptuální – logický - fyzický ERD, DFD (Data Flow Diagram), ST Redundance dat Integrita Normalizace

Databázové systémy Oracle MS SQL Server IBM DB-2 Sybase MySQL Postgre SQL Caché

BI Datový sklad (Data Warehouse) Datová pumpa (ETL) Struktura: hvězda, vločka Faktová tabulka, dimenze Datová pumpa (ETL)

BI OLAP (multidimenzionální analýza dat) ROLAP, MOLAP, HOLAP Data Mining (dolování dat) – hledám neznámé vztahy Prediktivní, deskriptivní

web Nelinearita, bezestavovost HTML, CSS Jaký je rozdíl mezi Javou a Javascriptem? Co je to webový server?

Některé technologie na webu XML JavaScript, Jscript, VBScript, DHTML, ActiveX AJAX (Asynchronní JavaScript aXML) XHTML (eXtensible HTML) Flash Silverlight (Moonlight) SOA (Service Oriented Architecture RIA (Rich Internet Application) Web 2.0 Meshup

XML – obecný značkovací jazyk, použití např. pro výměnu dat JavaScript, Jscript, VBScript, DHTML, ActiveX – skripty na straně klienta AJAX (Asynchronní JavaScript aXML) – soubor technologií, které mění obsah webových stránek bez nutnosti jejich znovunačítání XHTML (eXtensible HTML) – rozšíření HTML, využívá XML Flash – grafický vektorový program pro tvorbu interaktivních animací, prezentací atd., využití formou plug-inu v internetových prohlížečích pro práci s grafikou, animacemi apod. Silverlight (Moonlight) – Microsoft alternativa k technologii Flash SOA (Service Oriented Architecture) - servisně orientovaná architektura, aplikace se skládá ze skupiny služeb, které komunikují mezi sebou. RIA (Rich Internet Application) – řešení internetové aplikace, které odstraňuje nedostatkyhtml protokolu (založeno na modelu žádost-odpověď), využití např. AJAX technologie, Flex, OpenLaszlo apod. Web 2.0 – označení pro aplikace na webu, kde obsah spoluvytvářejí uživatelé (např. YouTube, Facebook,…) Meshup – služba založená na využití existujících služeb (např. využití služby Google Maps v aplikaci pro prezentování pozice konkrétních objektů v mapách) 

GIS Geografický informační systém Rastrová a vektorová data Co je to pixel? Spatial data Vrstvy Projekce Souřadnicový systém

Podnikové IS ERP MES CRM EAM ECM SCM HRM

PLC Co je to PLC? Světoví výrobci – Rockwell, ABB, Siemens,…

Snímače Analogový Binární Inkrementální (čítačový) - pulzy

Rozhraní RS232, RS485 Proudová smyčka Sběrnice FIELDBUS, PROFIBUS, CAN Protokoly – HART, MODBUS OPC (OLE for Process Control)

IS pro výrobní systémy VÝROBA: Kusová Kontinuální Dávková Šarže EAN RFID

SCADA Supervisory control and data acquisition Vizualizace TP, trendy, regulace,… InTouch, Promotic, IGSS, …

SCADA

SCADA