EVROPSKÁ UNIE VZNIK INSTITUCE PRÁVNÍ PŘEDPISY ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRINCIPY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
EU a Česká republika Instituce EU
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropská unie.
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Evropské instituce Pavla Hormandlová. Evropské instituce Pavla Hormandlová VIII.B, 2008.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
VY_32_INOVACE_08/3/7 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Historie EU Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Tři hlavní orgány Evropský parlament - hlas občanů Hans-Gert Pöttering
Struktura a principy Evropského práva
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Instituce a právo ES/EU Přednáška ke kurzu „Právní aspekty evropské integrace“
Instituce a právo ES/EU - Rozhodování v EU Michal Částek Veřejná správa EU1.
Evropské environmentální právo
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ UNIE.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Sociální zabezpečení v EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Ekologická politika EU
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Přehled orgánů Evropské unie
Digitální učební materiál
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Evropské hospodářství
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE VZNIK INSTITUCE PRÁVNÍ PŘEDPISY ZÁKLADNÍ PRÁVNÍ PRINCIPY ZÁSADY PRÁVA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Zvláštní charakter EU Mezinárodní organizace, 15 členských států Založena na mezinárodních smlouvách Zavazuje svými akty jak členské státy tak subjekty žijící v členských státech Státy se vzdaly části své suverenity ve prospěch Společenství Sdružuje tři různá společenství EU není subjektem mezinárodního práva

Témata přednášky Historie - vznik a vývoj EU Instituce EU Právo ES, tři pilíře na nichž stojí EU Základní právní principy Politika EU v oblasti ŽP Dohoda o přidružení Přehled odkazů na webové stránky s informacemi o EU

Vznik a vývoj EU 1952 vznik ESUO, Paříž Německo, Francie, Itálie a Benelux Mělo být pojistkou proti nově zbrojenému Německu a mělo řešit nadprodukci oceli Vysoký úřad Vlastní zdroje příjmů Mohl závazná rozhodnutí nejen pro čl. státy ale i jednotlivé subjekty – ocelářské podniky Rada ministrů – koordinace mezi čl. státy a výborem, Výbor může jednat jen s jejím svolením Soudní dvůr – vykládá smlouvu, kontroluje Výbor Valné shromáždění – zástupci parlamentů, poradní a kontrolní fce

Vznik a vývoj EU 1957 vznik EHS, Euratom, Římské smlouvy EHS – řeší ekonomické problémy Vytvoření společného trhu Celní unie, zákaz omezení dovozu či vývozu mezi členskými státy, stejné clo navenek Volný pohyb zboží, služeb, pracovních sil a kapitálu Mělo přinést soběstačnost a efektivní využívání zdrojů Euratom –vytváří společný trh s jadernou energií Podpora výzkumu, podpora investic Bezpečnostní standart Snaha o zvýšení životní úrovně

Vznik a vývoj EU Orgány dle Římských smluv Rada ministrů, Komise, ESD, Valné shromáždění 1965 Slučovací smlouvy, Evropská společenství Lucemburský kompromis a kvalif. většina 1973 vstup VB, Irska, Dánska (Norsko refer.-ne) 1981 vstup Řecka 1986 Jednotný evropský akt – rozšiřuje hlasování kvalif. většinou, dává EP právo veto , zavádí nové politiky, např. politiku životního prostředí 1986 vstup Španělska, Portugalska

Vznik a vývoj EU 1993 Maastricht- zaveden pojem EU, občanství EU, 3 pilíře I. právo ES - zásada subsidiarity, pokuty pro ESD II. Společná zahraniční a bezpečnostní politika III. Justice a vnitřní věci 1995 vstup Rakouska , Finska a Švédska 1997 Amsterodamská smlouva posílila ochranu lidských práv a zavedla větší důraz na ochranu životního prostředí 2001 Smlouva z Nice – připravuje EU na rozšíření o státy východního bloku

Instituce Evropské Unie Evropský parlament Evropská komise Rada EU Evropská rada (ER) Evropský soudní dvůr Evropský účetní dvůr Výbor regionů Hospodářský a sociální výbor Evropský ombudsman Evropská ústřední banka Evropská investiční banka

Evropský parlament 626 poslanců, Štrasburk, min 1x ročně přímé volby - národní právo 5 let Parlamentní strany a uskupení PES - strana evropských socialistů EPP - evropská strana lidová UFE - Unie za svobodu mezinárodní smlouvy ELDR – Evropská liberální, demokratická a reformní strana EUL/NGL – Evropská sjednocená levice/Nordická zelená levice GGEP – Skupina zelených v EP ERA – Evropská radikální aliance IEN - Nezávislá Evropa národů Nezařazení

Evropský parlament Základní nástroje EP Konzultace – nezávazná, povinná pro Radu než schválí návrh Komise Spolupráce – možnost doplňovat návrh Komise a stanovisko Rady, které k tomu návrhu zaujme Spolurozhodování - EP se na přijímání legislativy podílí rovným dílem s Radou. K jednání o nalezení kompromisních stanovisek existuje dohadovací výbor stejnoměrně složený z členů obou institucí. Nedojde-li k dohodě může EP návrh odmítnout Souhlas – vyžaduje se pro důležité mezinárodní smlouvy a pro některá důležitá rozhodnutí v rámci ES Rozpočet – ke schválení je třeba souhlas EP,jehož se dosahuje podle zvláštní procedury

Evropská komise 20 členů President – Romano Prodi Rozšíření – Gunter Verheugen Životní prostředí – Margot Wallstrom protiváha Rady EU hájí zájmy EU Iniciátor zákonodárství – rozpracovává návrhy legislativy Kontrolní orgán - bdí nad plněním smluv a opatření institucí EU Správce rozpočtu EU Vykonatel politik EU

Rada EU Reprezentuje členské státy, Brusel 16 členů Předsednictví Rady se po 6 měsících střídá Předseda určuje agendu a priority Zákonodárné a výkonné pravomoci Rada pro všeobecné záležitosti, jinak dle téma Rada zajišťuje koordinaci hlavních linií hospodářské politiky členských států Zodpovídá za mezivládní spolupráci v oblastech zahraniční a bezpečnostní politiky a v oblastech vnitřní bezpečnosti a justice Pravomoc vydávat akty, které jsou sekundárními prameny práva EU

Rada EU- Hlasování Vážené hlasy pro jednotlivé členské státy Celkový počet všech hlasů je 87 Druhy hlasování: Prostou většinou Kvalifikovanou většinou (62 z 87) Jednomyslným hlasováním Kvalifikovaná menšina 26 hlasů

Rada EU Profesionální zajištění funkcí Rady COREPER, tzv. Výbor stálých zástupců Generální sekretariát COREPER projednává a připravuje návrhy asi 2OO pracovních skupin, projednávají technické a legislativní detaily legisl.návrhů Zajišťuje zasedání Rady po technické a administrativní stránce

Evropská rada (ER) Summit Ustavena 1974 v Paříži Orgán pro politickou spolupráci Schází se 2x až 3x ročně, dle potřeby Hlavy státu, případně předsedové vlád, za účasti úřadujícího předsedy EK Není ustavena v zakládacích smlouvách Rozhodnutí legalizováno na základě následného rozhodnutí Rady EU Určuje základní nasměrování polity EU

Evropský soudní dvůr Soudní orgán EU se sídlem v Lucemburku 15 soudců a 9 generálních advokátů Zabezpečuje dodržování práva při výkladu a aplikaci smluv EU Kontroluje, zda orgány EU nepřekračují pravomoci jim svěřené Řešením předběžných otázek zabezpečují jednotný výklad a aplikaci práva Es ve všech členských státech. Projednává případy, které vyvstanou mezi orgány Společenství a členskými státy a orgány ES mezi sebou Soud první instance – lze se proti jeho rozhodnutí odvolat k ESD Seznam žalob, které projednávají

Legislativa ES Prameny práva Primární – zakladatelské smlouvy ES a smlouvy, které je doplňují (JEA, SEU, Amsterodamská a Nice) Sekundární Nařízení – obecnou platnost, závazné a bezprostředně platné ve všech čl. státech Směrnice – stanoví cíl, volba formy a prostředku je na čl. státech. Implementace má stanoven časový limit Rozhodnutí – je závazné pouze pro adresáta Doporučení a stanoviska – právně nezávazná

Základní principy práva ES ESD Princip subsidiarity- ES může být činné jen tam, kde kde cílů nemůže být uspokojivě dosaženo na úrovni členských států Princip přiměřenosti – ES zasahuje jen do nutné míry, např. tam kde stačí vydat směrnici nebude vydávat nařízení Bezprostřední použitelnost není třeba transformace Přímý účinek – čl. státy nesmí do pr. aktů zasahovat, pro subjekty pr. odvolat se na ně u národních soudů – primární právo i horizontálně a sekundární jen vertikálně Přednost před národním právem -aplikovatelnost

EU a ochrana životního prostředí Instituce EU Rada, Evropský parlament, Komise (Generální ředitelství XXI.), ESD Ekologická politika Společenství do roku 1987 Společné standardy na ochranu spotřebitelů a k úpravě soutěžního práva Jen některé druhy výrobků – emisní limity u aut, prací prostředky… 1973 I. akční program-stanovil první zásady a priority, na 5 let Použit čl. 100 o sbližování za účelem zajištění bezbariérového trhu II. akční program přehodnocení prům. politiky s ohledem na ŽP, územní plánování

10 zásad ekologické politiky Prevence je účinnější než léčba Dopady na ŽP je třeba brát na ně ohled v co nejranější fázi Nezbytnost vyhnout se takovému užívání přírody, které má za následek vážné porušení ekologické rovnováhy Vědecké poznání je třeba zdokonalit Zásada platí znečišťovatel- náklady prevence a náhrady škody Aktivity čl. státu nesmí poškozovat ŽP jiného Ochrana ŽP je povinností každého – výchova Podpora mezinárodní ochrany ŽP Princip subsidiarity vhodná úroveň Dlouhodobá koncepce a harmonizace politiky na ochranu ŽP

EU a ochrana životního prostředí III. Akční program 1982 podtrhl princip prevence a posuzování vlivů požadavek integrace politiky ŽP do řízení ostatních oblastí pokus o stabilizaci úrovně ŽP ve čl státech JEA Zavádí kapitolu ŽP – právní základ úprav ochrany ŽP v ES články 130r-130s Úkoly: zachovávat, chránit a zlepšovat kvalitu ŽP Přispívat k ochraně lidského zdraví Šetrně hospodařit s přírodními zdroji Potvrzuje principy akčních programů a zavádí princip likvidace škod přímo u zdroje znečištění a princip vysoké úrovně ochrany

EU a ochrana životního prostředí IV. Akční program 1987 Účinná implementace platného práva společenství Regulace všech vlivů látek a zdrojů znečišťování Zkvalitnění přístupu veřejnosti k informacím Maastricht Princip předběžné opatrnosti Zavádí pojem trvale udržitelný růst Rozhoduje Rada kvalifikovanou většinou Důraz na řešení globálních problémů – klima, kyselé deště, ochrana biodiverzity

EU a ochrana životního prostředí V. Akční program 1992 Revoluční, vychází důsledně z principu trvale udržitelného rozvoje Soustředí se tématicky na 5 sektorů Průmysl Doprava Energetika Zemědělství Turismus Globální problémy v ŽP vidí ve špatném přístupu regulace, ale ve vzorech lidského chování a spotřeby.

EU a ochrana životního prostředí Změny jsou nutné v těchto oblastech Hospodaření s přírodními zdroji Integrovaná ochrana ŽP a předcházení vzniku odpadů Snižování spotřeby energie z neobnovitelných zdrojů Zkvalitnění obalových technologií Nové nástroje k zajištění ochrany ŽP-tržní nástroje a podpůrné –horizontální, např.vědecký výzkum Důraz na dělbu odpovědnosti DO BUDOUCNA:V průmyslu snaha snížit co nejvíce spotřebu materiálů a energií, zajistit minimální vznik odpadů či výrobky, s prodlouženou životností

EU a ČR Evropská dohoda o přidružení ČR k Evropské Unii Vstoupila v platnost 1.2. 1995 Závazek harmonizovat právo ČR s právem ES Čl. 69 ekonomické zapojení Čl. 7O výčet úseků pr. řádu, včetně ŽP Zřízena Rada pro přidružení Implementace- transformace, aplikace vynucení

Kde získat další informace http://www.euroskop.cz - EUROskop, oficiální projekt MZV ČR, integrace http://europa.eu.int/ - EUROPA projekt EU politické a právní informace http://www.evropska-unie.cz/ stránky delegace EK v ČR a Inform. centra EU http://europa.eu.int/eur-lex/ European Union law, Official Journal – Sbírka (všechny jazykyEU) http://www.cordis.lu/ - Cordis, Informace o EU http://www.vláda.cz/ Výbor vlády ČR pro Evropskou integraci http://www.psp.cz/kps/knih/ Centrum pro právo EU při PSP ČR