BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni 30.10.2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
ICOLC 12 th Fall Meeting – Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Projekt NTK v programu LR Stav prací k Štěpánka Žižková.
Klíčové informační zdroje pro medicínu: zkušenosti a projekty v ČR a SR Vladimír Karen výkonný ředitel Albertina icome Praha s.r.o. a Albertina icome Bratislava.
CPVŠK 2006 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni
Informační zdroje pro výzkum - INFOZ programy LI a 1N projekt NK ČR konsorcia Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Zkušenosti s utvářením konsorcií v České republice Jaroslav Šilhánek VŠCHT Praha.
Bibliotheca academica , Ostrava EIZ na VŠ po roce 2008 – koordinace a spolupráce Barbora Ramajzlová
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
VZ Zajištění elektronických informačních zdrojů pro humanitní a společenské obory Řešitel: Západočeská univerzita v Plzni Univerzitní knihovna PhDr.Miloslava.
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Bibliografická a citační databáze Scopus. Krátce o databázi Scopus Je to světově největší placená abstraktová, citační a referenční databáze. Na vzniku.
Seminář Sledování využívání elektronických informačních zdrojů Ing. Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni Komise pro EIZ – AKVŠ.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Safari Tech Books PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Komise pro elektronické informační zdroje CPVŠK Hradec Králové B. Katolická ZČU v Plzni.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
ICOLC 11 th Fall Meeting – Barbora Katolická Univerzitní knihovna ZČU v Plzni.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
Možnosti vytváření konsorcií Seminář hudebních knihoven Hradec Králové.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Databáze EBSCO. MŠMT ČR – program LI, 1N R – program LI  projekt eIFL Direct  národní licence  obory – společenské vědy, ekonomika, medicína….
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
P RVŠ1 Zhodnocení činnosti Předsednictva RVŠ v r
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
BA-CPVŠK 2008 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická UK ZČU v Plzni
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
6. zasedání sněmu RVŠ. Praha, Financování elektronických informačních zdrojů (EIZ) pro VaVaI na vysokých školách potřeba koncepčního řešení.
EIFL Direct PhDr.Hana Nová Národní knihovna ČR. Co je EIFL Direct EIFL Direct (Electronic Information For Libraries) největší světové informační konsorcium.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Shrnutí poznatků z konference ICOLC
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Zpráva o řešení projektu LR1305 Průběžná oponentura za období Nositel projektu: Západočeská univerzita v Plzni Řešitel projektu: Ing. Barbora.
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Informační zdroje pro STM
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Elektronické informační zdroje na UP v Olomouci
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Základní údaje Projekt INFOZ VZ : Účastníci: Zdroje:
Web of Science – Journal Citation Reports
Transkript prezentace:

BA-CPVŠK 2007 Komise pro EIZ AKVŠ Barbora Katolická – UK ZČU v Plzni

BA-CPVŠK 2007 Obsah Realizace a výsledky průzkumu k problematice zajištění elektronických informačních zdrojů na vysokých školách Informace z konference ICOLC

BA-CPVŠK 2007 Cíl: Analýza současného stavu zajištění veřejných vysokých škol odbornými EIZ z pohledu jejich využívání a financování Sumarizace potřeb VŠ v dostupnosti EIZ pro další období Termíny: 06/2007: příprava metodiky pro realizaci průzkumu 07-08/2007: realizace průzkumu 09/2007: vyhodnocení Účast: 19 VŠ (členové AKVŠ) Univerzita Karlova odmítla účast Průzkum k problematice zajištění EIZ na VŠ

BA-CPVŠK 2007 Obsah: Aktuální stav - analýza současného stavu informačního zajištění vysoké školy e-zdroji dle jednotných ukazatelů Plán - návrh plánovaného stavu v této oblasti dle jednotných ukazatelů Vyhodnocení Forma: Tabulky v Excelu Průzkum k problematice zajištění EIZ na VŠ - metodika

BA-CPVŠK 2007 Pro každý multioborový a *oborově zaměřený EIZ: Počet studentů, doktorandů a přepočtených akademických pracovníků vysoké školy (*fakulty) Statistika využívání konkrétního EIZ (ročně – za roky 2005, 2006) – počet přístupů, počet hledání, počet zobrazených plných textů (záznamů) Finanční krytí – z prostředků programu 1N, z jiných projektů, z prostředků VŠ Dostupnost EIZ a licence – vzdálený přístup, IP adresy, SU Nejčastější požadavky od uživatelů – vzdálený přístup, plné texty Specifická kritéria vysoké školy Průzkum k problematice zajištění EIZ na VŠ - metodika Sledované ukazatele pro analýzu aktuálního stavu

BA-CPVŠK 2007 Pro každý multioborový a *oborově zaměřený EIZ Priorita konkrétního EIZ z pohledu financování (1 – nezbytný, 2 – důležitý, 3 – doplňující) Důvod výběru priority – kvalita, pokrytí oborů (*oboru), typ dtb Plánované finanční krytí – z prostředků programu po 1N, z jiných projektů, z prostředků VŠ Plánovaná dostupnost EIZ a licence – vzdálený přístup, IP adresy, SU Specifická kritéria vysoké školy Vyhodnocení (text) Průzkum k problematice zajištění EIZ na VŠ - metodika Sledované ukazatele pro analýzu plánovaného stavu

BA-CPVŠK 2007 Výsledky průzkumu zpracovány ve třech oblastech: Financování EIZ pro vědu a výzkum v r.2006 Využívání dostupných EIZ Sumarizace potřeb VŠ v dostupnosti EIZ a prioritní informační zdroje pro další období Výsledky průzkumu

BA-CPVŠK 2007 Roční náklady na zajištění EIZ z prostředků VŠ: licence na přístup k oborovým IZ, konsorciální poplatky, finanční spoluúčast k produktům z 1N Roční náklady na zajištění EIZ z MŠMT (z 1N): zjištěno z veřejné databáze CEP, 22 projektů zaměřených na zajištění EIZ, uvedena částka na 5 let  výpočet za 1 rok Roční náklady na zajištění EIZ (MŠMT+VŠ) celkem: Podíl VŠ: Podíl MŠMT: Výsledky průzkumu 1. Financování EIZ pro vědu a výzkum v r tis.Kč ,8 tis.Kč ,8 tis.Kč 28,2 % 71,8 %

BA-CPVŠK 2007 Vstupy: počet přístupů, počet hledání, počet zobrazených záznamů (plných textů). Výstupy: využití daného EIZ na 100 uživatelů (u oborových EIZ zohledněn počet uživatelů pro daný obor). Setřídění EIZ dle využití. Zpracovaná data budou jedním z podkladů při přípravě VŠ na situaci po ukončení 1N. Konkrétní údaje (statistické údaje, financování) nebudou zveřejňovány. Poskytování statistických dat o využívání EIZ z programu 1N se oproti programu LI výrazně zlepšilo a údaje jsou porovnatelné. Výsledky průzkumu 2. Využívání dostupných EIZ

BA-CPVŠK 2007 Nejvyšší priorita Multioborové: WoS (pro hodnocení vědy a výzkumu) Science Direct (plné texty časopisů od Elsevieru) Oborové: souvisí s oborovým zaměřením VŠ – obtížné sumarizovat Návrhy nových EIZ: Multioborové: Scopus Oborové: souvisí s oborovým zaměřením VŠ (JSTOR, IEEE Xplore) Další informace získané vyhodnocením: Preference plnotextových EIZ Důležitost pokrytí oborů Požadavky uživatelů na zajištění vzdáleného přístupu k EIZ po autentizaci Omezení licence na SU v případě snížení ceny za daný EIZ Výsledky průzkumu 3. Sumarizace potřeb VŠ v dostupnosti EIZ a prioritní informační zdroje pro další období

BA-CPVŠK 2007 Výsledky nejsou překvapující – potvrzeny některé skutečnosti, na které se lze odvolávat Pohledy a stanoviska knihovníků, tj.odborných kvalifikovaných pracovníků, na celou problematiku EIZ Knihovníci VŠ by měli iniciovat projednání strategie EIZ na úrovni vedení jednotlivých VŠ Jeden z podkladů pro přípravu programu pro zajištění EIZ pro V a V po r Zdroj informací pro další postup Východisko pro nadcházející koordinaci Koordinace a spolupráce při přípravě na období po 1N je jediná možná cesta Výsledky průzkumu Co dále s výsledky průzkumu?

BA-CPVŠK evropská konference knihovnických konsorcií ICOLC Stockholm Témata konference: 1. Vývoj v licencování elektronických zdrojů 2. E-books 3. Knihovny, konsorcia a vědecká komunikace 4. Změny ve službách knihoven, e-science Program konference: Informace z konference ICOLC

BA-CPVŠK 2007 Zajišťováním licencí k e-zdrojům (informace z University di Roma, z belgické VŠ) : analýzy využívání e-zdrojů oborového pokrytí finanční rozbory jednotlivých e-zdrojů Finské konsorcium FinELib – dotazníkový průzkum týkající se využívání EIZ a spokojenosti s nimi (10 let přístupu k e-zdrojům): FinELib: univerzity, polytechnické školy, vědecké a výzkumné instituce a veřejné knihovny Dotazníky pro jednotlivé typy institucí na www stránkách konsorcia Odpověď od 5500 respondentů (z toho 4000 z univerzit a polyt.škol) Otázky k využívání e-zdrojů, spokojenosti s dostupnými EIZ, návrhem nových e-zdrojů, školení k vyhledávání a práci s e-zdroji Podrobné informace a vyhodnocení průzkumu jsou na Informace z konference ICOLC 1. Vývoj v licencování e-zdrojů

BA-CPVŠK 2007 Shrnutí výsledků průzkumu FinELib: 60% respondentů používá převážně pro svoji práci e-zdroje Nejvíce žádané e-zdroje: Slovníky, encyklopedie, časopisy (všeobecně) Odborné časopisy, učebnice a cvičebnice (v univerzitním prostředí) Tištěná forma: knihy Spokojenost s pokrytím informačních potřeb: Vysoké procento spokojenosti v přírodních vědách Nízké procento spokojenosti v humanitních vědách Požadavky na školení k efektivnímu využívání e-zdrojů: Krátká a přesně cílená informace (pracující) Součást výuky s ohledem na daný ročník studia (studenti) Spokojenost s e-zdroji stoupá, uživatelé potřebují stále více informací z e-zdrojů, více školení k efektivnímu využívání  výzva pro práci knihovníků a informačních specialistů Informace z konference ICOLC 1. Vývoj v licencování e-zdrojů

BA-CPVŠK 2007 JISC (Joint Information Systems Committee) - „The National e-books observatory project“ – Cíl: stimulace trhu s e-book v akademické sféře v UK, jednání o vhodných obchodních a licenčních modelech Současný stav s e-books v akademické sféře v UK: Nerozvíjí se akvizice e-books Důvody: nevhodné cenové a přístupové modely pro akademickou sféru, vysoká cena, malý výběr titulů Vize s e-books: Přístup ke kvalitním e-book, obsahově relevantní pro vzdělávací a výzkumné účely, co nejširší oborové zaměření Flexibilní licenční model podporující odlišnosti v potřebách v akad. sféře Autentizovaný přístup, model současně pracujících uživatelů Ze strany studentů požadavky na e-učebnice Jednání s vydavateli složitá Informace z konference ICOLC 2. E-books

BA-CPVŠK 2007 Vytipováno 36 odborných a relevantních e-books z ekonomie, techniky, medicíny a mediálních studií (finančně zajištěno z JISC na 2 roky) V r.2008 podrobná analýza o jejich využívání, sledování potřeb studentů - podklad pro jednání s vydavateli o vhodných licenčních a cenových modelech přístupů k e-books Podobné zkušenosti s e-books mají i v dalších akademických institucích (Itálie, Holandsko,..) Finanční modely pro nákup e-books by měly respektovat specifika akademických institucí „Balíčky“ e-books příliš drahé Očekáváno vyhodnocení projektu JISC Informace z konference ICOLC 2. E-books

BA-CPVŠK 2007 Projekt DOAJ (Directory of Open Access Journals) Služba podporující otevřený přístup k vědeckým a odborným časopisům, k výsledkům vědy a výzkumu Plnotextové časopisy (celkem 2890 titulů), kontrola kvality 25% Severní Amerika, 21% Jižní Amerika, 38% Evropa, 12% Asie 553 titulů z USA, 272 z UK, 222 z Brazílie, 146 ze Španělska, 112 z Japonska, 95 z Německa,… Jednání s Royal Library of the Netherlands o dlouhodobém uchovávání plných textů z DOAJ časopisů 2007: zahájen Členský program na podporu dalšího rozvoje DOAJ roční příspěvek jednotlivce 100 Euro knihovny, univerzity, výzkumná centra 400 Euro Informace z konference ICOLC 3. Knihovny, konsorcia a vědecká komunikace

BA-CPVŠK 2007 Informace z konference ICOLC 3. Knihovny, konsorcia a vědecká komunikace

BA-CPVŠK 2007 Děkuji za pozornost. Komise pro EIZ AKVŠ