Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : 21 536 Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strategie inteligentní specializace Olomouckého kraje Inovace a technologie v rozvoji regionů 24. dubna 2014 Brno.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
Představení komory, akce, projekty
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti a priority MPO pro programové období kohezní politiky 2014.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační strategie Manfred Hellmich Inovace 2006 Praha 5. prosince 2006.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Společná strategie - projektové aktivity JMK a TTSK Seminář pro žadatele z JMK , Hodonín.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Regionální akční plán Olomouckého kraje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Podpora inovací v Olomouckém kraji

Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38 % (k )

Ambice Olomouckého kraje  Zlepšit ekonomickou situaci kraje.  Zvýšit konkurenceschopnost regionu.  Systematicky podporovat inovace. Zpracování Regionální inovační strategie Olomouckého kraje (RIS) a následně založení sdružení OK4Inovace.

Důvody pro vznik RIS  Potřeba vytvořit regionální platformu pro komunikaci a koordinaci aktivit v oblasti inovací.  Posílení V&V základny a inovačního potenciálu OK.  Lepší schopnost reagovat na změny potřeb v regionu prostřednictvím trvalé řídící struktury.  Zlepšení efektivity vynakládání veřejných prostředků pro oblast inovací.

 RIS by měla podpořit místní hospodářství v přechodu ke znalostní ekonomice, tedy konkurenceschopnosti založené na inovacích a využívání unikátních znalostí.  RIS je souborem opatření a aktivit vedoucích k podpoře inovačních procesů v území.  V rámci Řídícího výboru RIS spolupracoval Olomoucký kraj se zástupci UPOL, MVŠO, VŠLG, KHK OK, regionální kanceláří CzechInvest Olomouc, Regionální agenturou pro rozvoj Střední Moravy a statutárním městem Olomouc. Regionální inovační strategie Ol. kraje

Obsah  Analýza současné situace Olomouckého kraje v oblasti inovací (průzkum ve 116 firmách a mezi 31 výzkumnými týmy v kraji)  Definice strategických cílů, opatření a nástrojů (v rámci pracovních skupin složených ze zástupců regionálních firem, akademiků a členů Řídícího výboru)  Akční plán RIS včetně pilotních projektů  Olomoucký kraj schválil na podzim 2011 Regionální inovační strategii včetně Akčního plánu a vytvoření implementační struktury = sdružení OK4Inovace.

Struktura Akčního plánu RIS Globální cíl Podpora zvyšování konkurenceschopnosti místní ekonomiky a tvorby kvalitních pracovních míst prostřednictvím systematického vytváření příznivých podmínek pro rozvoj inovačního podnikání a excelentního výzkumu v kraji B. Regionální systém podpory transferu technologií A. Lidské zdroje pro řízení a implementaci procesů inovací C. Služby a podpora pro inovativní firmy v klíčových oborech / hodnotových řetězcích kraje Strategické cíle Opatření a nástroje podpory prioritní oblasti

OK4Inovace Členové: 1)Olomoucký kraj 2)Statutární město Olomouc 3)Univerzita Palackého v Olomouci 4)Moravská vysoká škola Olomouc o.p.s. 5)Vysoká škola logistiky o.p.s. 6)Krajská hospodářská komora OK 7)Agrární komora Olomouckého kraje 8) Nadační ústav regionální spolupráce, o.p.s. 9) Statutární město Přerov 10) Statutární městě Prostějov

OK4Inovace - rok 2012  Diskuze + snaha o definování několika hlavních směrů, které budou v rámci činnosti sdružení podporovány a rozvíjeny. Výběr bude proveden na základě pečlivého zhodnocení potenciálu, prosperity a historických vazeb v regionu.  Rozvíjení konkrétních inovačních nástrojů spadajících do Akčního plánu č. 1 RIS.  Zajištění finančních prostředků pro realizaci inovačních procesů na úrovni krajské, národní a evropské (spolupráce s OK4EU).

Naplňování Akčního plánu RIS v roce 2012 Nástroje v realizaci: inovační vouchery, rozvoj mezioborových studijních programů, soutěž „V Olomouckém kraji jsem doma. A vždycky budu!“, podpora klastrů, Podnikavá hlava, stáže pro studenty, propagace pozitivních zkušeností, specializovaná stipendia, BusinessPoint aj. Nástroje připravované: koučink, skautink, hub pro podnikatele, seed fond, vzdělávání v oblasti podnikavost aj.

OK4Inovace – nejbližší akce (Olomouc) – seminář pro žadatele o inovační vouchery Leden 2013 – otevření výzvy na inovační vouchery pro podnikatele Leden-červen 2013 – fóra na oblasti: 1.medicína & biomedicína 2.nové materiály & nanotechnologie 3.byznys inovace 4.ekonomika & management v tržním prostředí Více na

Děkuji za pozornost Ing. Jiří Rudolf OK4Inovace Jeremenkova 1211/40b Olomouc