MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST – PSYCHICKÉ FAKTORY ZÁSAHU ZZS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

OBEZITA.
Zvládání zátěží v krizových situacích
DĚTI NA CESTĚ Zdravotní, psychické a sociální důsledky náhradní péče
Vliv náhradních forem péče na vývoj a život dítěte
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Imaginace.
Přírodní katastrofy.
Technická, taktická a psychologická příprava
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Interrupce jako trauma
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Zvládnu i náročné životní situace I.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Letecká záchranná služba
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Deprese Diagnostika a léčba
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Psychologické aspekty zdraví
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Seminář Trauma.
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Stres a reakce na jeho závažný stav
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Stres Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 1. října 2012.
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Z ÁTĚŽOVÉ SITUACE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
DMO dětská mozková obrna
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Vyrovnávání se stresem
Vliv radiace na člověka
Společenské aspekty bezpečnosti Téma 6
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vondráčková,Hrabáková.  Je aktivní stav lidské psychiky kdy se orientujeme v čase, prostoru, situaci a ve vlastní osobě.
Náročné životní situace
Přehled živelních pohrom
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Rodičovství biologické a pěstounské
POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

MIMOŘÁDNÁ UDÁLOST – PSYCHICKÉ FAKTORY ZÁSAHU ZZS PhDr. Lukáš Humpl

MU – ZÁTĚŽ PRO ZÁCHRANÁŘE Bývá značná v rovině organizace pomoci fyzického vypětí nutnosti improvizovat nadlimitní zátěž pro psychiku Duševní faktory přitom působí na obě strany jak na osoby událostí primárně zasažené, tak na samotné zasahující profesionály.

KDO JE ZASAŽEN

KRITICKÁ UDÁLOST emocionálně silná přesahuje běžné schopnosti člověka vymyká běžné zkušenosti člověka/pracovní rutině

KRITICKÁ UDÁLOST - ROZSAH „Malá“ smrt dítěte násilná trestná činnost ohrožení/zranění posádky, smrt kolegy Hromadná přírodní katastrofy (povodně, tornáda…) havárie (dopravní, průmyslové) hromadné násilí/terorismus

FAKTORY ZVYŠUJÍCÍ ZÁTĚŽ I. zvládnutí MU nelze zcela realisticky trénovat psychicky zasahující náhlost výskytu disproporce mezi počtem záchranářů a zraněných nemožnost ošetřit postiženého pro nedosažitelnost zvýšená míra rizika oproti běžnému zásahu

FAKTORY ZVYŠUJÍCÍ ZÁTĚŽ II. konfrontace s následky samotné události vystavení fyzikálním podmínkách během zásahu extrémní nároky na rozhodovací i organizační schopnosti u prvních posádek rostoucí délka zásahu

NÁSLEDKY V PSYCHICE Nadlimitní událost může na úrovni jedince přinést celou řadu projevů na úrovni tělesné pocitové myšlenkové psychické chování. Hovoříme o tzv. posttraumatických jevech.

AKUTNÍ STRESOVÁ REAKCE bezprostřední reakce na výjimečný fyzický či psychický stres typické úvodní ustrnutí zúžené vědomí a pozornost snížené poznávací schopnosti následovat může stažení se jedince nebo naopak zvýšená činnost Porucha je přechodná - příznaky se objevují v řádu minut po samotném stresovém zážitku a odeznívají během několika hodin až dnů.

REAKCE A a B A (Alfa) je častější svalové napětí, zrudnutí, pocení, puls a dech jsou zrychleny výrazné emoce, třes končetin nebo celého těla rychlé až překotné tempo řeči, těkavé pohledy neschopnost zaměřit pozornost psychomotorický neklid B (Beta) se objevuje méně je reakcí pasivní, „ustrnutí“ zpomalené pohyby emoce nejsou pozorovatelné zblednutí; studený pot a chvění porozumění sdělení zvnějšku omezeno

POSTTRAUMATICKÁ STRESOVÁ PORUCHA Jde o prodlouženou, či zpožděnou reakci na stresovou událost, která byla traumatizující. odtržení od lidí otupělosti a nedostatek zájmu flashbacky, úzkost obtíže se spánkem panické stavy pocity viny za vlastní přežití…

ZÁCHRANÁŘ O ZÁSAHU I. „Od samého začátku a během zásahu na místě neštěstí, jsem si uvědomil několik věcí. Žádná vzdělávací instituce není schopná vás psychicky připravit na jakékoli hromadné neštěstí. V prvních fázích automaticky trpíte nedostatkem záchranářů, materiálu a techniky, což ještě prohlubuje pocit beznaděje a deprese prvních zasahujících jednotlivců…“

ZÁCHRANÁŘ O ZÁSAHU II. „Jsou sice čas od času akce, kde se nacvičují modelové situace,ale nikdy vás to nemůže připravit na tak obludnou věc. Na druhou stranu jsem zjistil, že systém IZS funguje velice dobře, že jeho členové jsou velmi dobře připraveni na jakékoli situace a lidé na svých místech a jsem hrdý na to, že jsem součást tohoto týmu a moje práce má smysl.“

POTŘEBA PÉČE Tělesná zranění Záchrana života Léčba Zranění duševního rázu Potřeby psychické sociální duchovní

ZŘEJMÁ POTŘEBA Zdaleka ne jen mimořádné události Mnohem častěji „malá neštěstí“