Sekrece a účinky NO Eliška Létalová 2.LF UK 2.ročník - 9.kruh Logo vaší společnosti vložíte na snímek tak, že V nabídce Vložit Vyberte příkaz Obrázek Najděte.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD BUŇKY K ČLOVĚKU 8. ročník.
Advertisements

MEZIBUNĚČNÁ KOMUNIKACE
Acetylcholin a noradrenalin v periferní nervové soustavě
John R. Helper & Alfred G. Gilman Zuzana Kauerová 2005/2006
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Regulace krevního oběhu
Patofyziologie srdce Funkce kardiomyocytu Systolická funkce srdce
Vzhled prezentace - šablony
Projekt internetizace knihoven Jihočeského kraje Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Logo vaší společno sti vložíte na snímek tak, že V.
ENZYMY – enzymová katalýza PaedDr. Vladimír Šmahaj
Imunitní systém a jeho význam pro homeostázu organismu,
Fyziologie srdce Daniel Hodyc Ústav fyziologie UK 2.LF.
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE - reakce na podněty z okolí
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Biochemie svalové a nervové tkáně
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
Antihypertenziva Marcela Hrůzová
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Neurotransmitery ANS a jejich receptory. Vztah ANS k cirkulaci.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
1 Citace informačních zdrojů PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek tak, že V nabídce.
Biomechanika kosterního svalu
Hormonální řízení.
DÝCHACÍ ŘETĚZEC. enzymy jsou umístěny na vnitřní membráně mitochondrií získání energie (tvorba makroergických vazeb v ATP) probíhá oxidací redukovaných.
Přehled vstřebávání hlavních živin
Metabolismus sacharidů I.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
Kyslík v organizmu Oxygenace / transport kyslíku
Látkové množství, molární hmotnost
BUNĚČNÁ SIGNALIZACE.
Digitální učební materiál
Kapilární síť Arterioly → kapiláry Arterioly → metarterioly → kapiláry Metarterioly spojují arterioly a venuly Arteriovenózní zkraty (anastomózy)
Iontové kanály Aleš Přech 9. kruh.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Mechanismy a regulace meziorgánové distribuce srdečního výdeje
1 Stavona, spol. s r.o. Sem přidejte logo společnosti Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek.
Molekulární mechanismy účinku léčiv
Protiinfekční imunita 2
CYKLUS KYSELINY CITRONOVÉ KREBSŮV CYKLUS
Krvný tlak a jeho regulácie
Průběh enzymové reakce
Hormonální akcí rozumíme procesy, ke kterým dochází v cílové buňce poté, co buňka přijme určitý hormon prostřednictvím svých receptorů a zareaguje na.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
VYLUČOVACÍ SYSTÉM Obrázky použity z: LIDSKÉ TĚLO
1. RECEPTORY 2. IONTOVÉ KANÁLY 3. TRANSPORTNÍ MOLEKULY 4. ENZYMY
Molekulární mechanismy účinku léčiv
- Jejich funkce a regulace sekrece…
Regulace krevního tlaku Systém Renin - Angiotenzin
HORMONÁLNÍ REGULACE ŽIVOČICHŮ A ČLOVĚKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Imunitní systém a jeho význam pro homeostázu organismu,
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Fyziologie srdce I. (excitace, vedení, kontrakce…)
Biochemie ledvin.
IMUNOTOXIKOLOGIE Primární imunitní reakce, zánět
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Hormonální regulace lipidového metabolismu
Inzulín - Inzulín, mechanismus a regulace sekrece, receptory. Metabolické účinky inzulínu a jejich mechanismy. Trejbal Tomáš 2.LF 2010.
Oxid dusnatý (.N=O)
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Sem přidejte logo společnosti
20_Glykolýza a následný metabolizmus
25_Speciální metabolické dráhy
Křivky dodávky kyslíku
Postup vložení tohoto snímku do prezentace
Transkript prezentace:

Sekrece a účinky NO Eliška Létalová 2.LF UK 2.ročník - 9.kruh Logo vaší společnosti vložíte na snímek tak, že V nabídce Vložit Vyberte příkaz Obrázek Najděte soubor s logem své společnosti. Klepněte na tlačítko OK. Velikost loga změníte tak, že Klepněte tlačítkem myši uvnitř loga. Na obvodu loga se objeví čtverečky nazývané úchyty. Pomocí těchto úchytů lze změnit velikost objektu. Pokud před použitím úchytů podržíte stisknutou klávesu SHIFT, budou zachovány poměry objektu.

Něco málo chemie NO NO je v těle jako radikál poměrně málo rozpustný ve vodě v přítomnosti kyslíku podléhá autooxidaci

Autooxidace v přítomnosti kyslíku nastává autooxidace za vzniku NO 2 : 2 NO + O 2 --> 2 NO 2 je rychlá (několik sec, je-li NO i O 2 hodně), nebo pomalá (je-li NO málo sec) v přítomnosti superoxidu vzniká peroxynitrit - OONO, je velmi reaktivní a cytotoxický NO je velmi rychle inaktivován oxidací s železem oxyhemoglobinu za vzniku NO 3 - (nitrosoHb --> metHb --> Hb reduktáza --> oxyHb)

NO syntéza v savčích buňkách je NO tvořen oxidací terminálního dusíku L-argininu molekulárním kyslíkem; za vzniku L-citrulinu L-arg + O 2 --> NO + L-cit

NO syntázy NOS celou komplexní reakci katalyzuje jediný enzym NO syntáza, která má 3 isoformy = VŠECHNY: obsahují v aktivním centru hem jsou aktivní jako homodimery jsou stereospecifické (D-arginin není substrátem)- jako kofaktory vyžadují: NADPH, 6(R)-5,6,7,8-tetrahydrobiopterin, FAD, FMN a kalmodulin

NO syntázy NOS

Účinky na cílovou tkáň v nižších koncentracích převládá regulační působení aktivací guanylátcyklázy při velkých množstvích oxidace za tvorby cytotoxických produktů (ONOO - ) - zabíjení i jinak obtížně zlikvidovatelných mikroorganismů (např. Mycobacterium tuberculosis)

Guanylátcykláza -> cGMP zvyšuje v cílové buňce koncentraci cyklického guanosin-3',5'-monofosfátu, který: přímo řídí některé iontové kanály moduluje fosfodiesterázy cAMP (enzymy, které inaktivují cAMP) snižuje intracelulární koncentraci Ca 2+, hlavně cestou aktivace cGMP-dependentní proteinkinázy v hladkém svalu přímo inhibuje kontraktilní aparát

Účinky NO přes cGMP

fyziologie NO Neurotransmitter –učení, paměť, spánek, bolest, deprese –retrográdní messenger –dlouhodobá potenciace Zabíjí viry, baktérie, parazity, tumory (iNOS) Vazodilatace závislá na endotelu (průtoková) "Tonická" hladina, modulace kontraktility (srdeční, kosterní sval) Zprostředkuje zvýšení natriurézy/diurézy při zvýšení arteriálního tlaku –namáhání endotelu ren. arteriol zvýš. tlakem -> syntéza NO, difúze k tubulům -> pokles reabsorbce Na

…a to je vše...