1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Advertisements

Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Analýza Centra ProEquality
Mgr. Karolína Dobiášová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Evropské vlajky 5. ročník
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
EU.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Evropská unie Za předpokladu použití mapy Evropy a psacích potřeb.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha Slovenská demografická konference SMOLENICE 4.5. – Demografické chování.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Státy Evropy regionální dělení.
EVROPSKá UNIE.
Podpora částečných úvazků?
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Evropa – úvod do učiva.
Kombinace práce a rodiny v ČR – prezentace v Gender Studies, o.p.s. Hana Hašková & Alena Křížková Sociologický ústav AV ČR
Imigranti na trzích práce v EU
PÉČE O NEJMENŠÍ: BOŘENÍ MÝTŮ H ANA H AŠKOVÁ S TEVEN S AXONBERG J IŘÍ M UDRÁK.
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ Katedra hodnocení textilií Kristýna Šlemínová.
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
Měření sociálního vyloučení a empirické poznatky
Ekonomika pivovarského průmyslu
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Rodinná politika v EU a ČR Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí Jihlava KATEDRA DEMOGRAFIE A GEODEMOGRAFIE Přírodovědecká fakulta.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Je nízká plodnost opravdu problémem?
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Ladislav P r ů š a Praha, 30. října 2014
Co říká česká veřejnost?
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb
Transkript prezentace:

1

ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR

Č EŠI A Č EŠKY JESLE ( NE ) CHTĚJÍ ? HANA HAŠKOVÁ SOCIOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR, V.V.I.

7 mýtů o péči o nejmenší Péče o nejmenší: boření mýtů (2012) Každý přece ví, že zařízení denní péče jsou pro děti do tří let škodlivá. Čeští odborníci prokázali, že jesle jsou pro děti nebezpečné. Jesle jsou vynálezem komunistů. Pro děti je přirozené, aby se svou matkou zůstávaly doma alespoň do věku tří let. Češi a Češky jesle nechtějí. Česká republika si investice do kvalitních center péče o děti nemůže dovolit. Česká rodinná politika vychází z odborných poznatků.

Výzkum Životní a pracovní dráhy (2010; N=4010) Názory české populace ve věku let: - 87 % souhlasilo s výrokem „O malé dítě do 3 let věku by měla celodenně pečovat jeho matka.“ - 56 % souhlasilo s výrokem „Jesle nebo školička pro děti mladší tří let mohou být pro dítě prospěšné, pokud poskytují kvalitní péči.“ - 23% souhlasilo s výrokem „Rodiče by se měli na rodičovské dovolené vystřídat.“

- muži (v porovnání se ženami) většími obhájci celodenní péče matek, odpůrci jeslí a odpůrci střídání se na rodičovské - ženy s vyšším vzděláním přesvědčeny o nutnosti celodenní péče matky méně než ženy s nižším vzděláním - rodiče, jejichž děti do jeslí chodily, častěji souhlasí s jejich prospěšností než rodiče, jejichž děti do jeslí nechodily - rodiče dětí narozených v letech souhlasí s prospěšností jeslí více než rodiče dětí narozených po roce nejčastěji souhlasí s prospěšností jeslí pro děti lidé narození ve letech a lidé narození v 80. letech Výzkum Životní a pracovní dráhy (2010; N=4010)

ČR mezi státy s nejsilnějším názorovým konfliktem ohledně rolí ženy (ISSP 2002) ZeměPředškolní dítě pravděpodobně strádá, pokud jeho matka pracuje. Je-li žena zaměstnána na celý úvazek, rodinný život tím v zásadě trpí. Být ženou v domácnosti je stejně uspokojivé, jako mít zaměstnání Dánsko, Švédsko, Norsko, Francie, (Nizozemsko) nesouhlas Severní Irsko, Velká Británie, Irsko, Finsko nesouhlas souhlas Švýcarsko, Polsko, Rusko, Maďarsko, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko, Portugalsko souhlas ČR, záp. Německo, Rakousko, Lotyšsko, Španělsko souhlas nesouhlas

Počet měsíců strávených matkou s dítětem doma do návratu na trh práce nebo narození dalšího dítěte podle roku narození dítěte (Životní a pracovní dráhy 2010) Počet měsíců doma Rok narození dítěte Celkem

- Praxe řetězení celodenní péče o děti převážila praxi meziporodních návratů do zaměstnání již v 70. letech, a pak dále rostla narození matky podíl matek alespoň 2 dětí v zaměstnání v době porodu 2. dítěte (zdroj: Paloncyová 2011) 40. léta59% 50. léta42% 60. léta32% 70. léta18% - Praxe řetězení souvisela se zkrácením meziporodního intervalu - V 90. letech se meziporodní interval prodloužil, ale řetězení zůstalo - Na tyto změny měla pravděpodobně vliv rodinná politika - Výsledek: - ČR mezi zeměmi s nejnižší zaměstnaností matek v Evropě - pozice českých matek na trhu práce nejistá (termínované pracovní smlouvy) - chudoba v rodinách samoživitelek - specializace rolí: matky dlouho mimo trh práce + roste podíl bezdětných

Závěr - Přesvědčení o nutnosti celodenní péče matky o děti mladší tří let je v české společnosti sice dominantní, ale zastávané více muži než ženami. - Ženy souhlasí s prospěšností jeslí pro děti častěji než muži. - Nejčastěji nevěří v prospěšnost jeslí ti, kteří s nimi nemají osobní zkušenost. - Prodlužující se období ekonomické neaktivity matek přináší řadu rizik pro další průběh jejich životní dráhy (nejistota na trhu práce, chudoba samoživitelek, nízké platy a důchody). - Česká společnost se staví negativně k ženám v domácnosti, ale také k pracujícím matkám (konflikt rolí). - U nejmladší generace (narozené v 80. letech) oslabuje představa o nutnosti celodenní mateřské péče o děti a zároveň posiluje důvěra v jesle a přesvědčení, že muži by se měli se ženami na rodičovské dovolené vystřídat.