Severoatlantická aliance Evropská unie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadnárodní společenství
Advertisements

Mezinárodní politické organizace a seskupení
OSN OSN= organizace spojených národů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Předmět: Název materiálu: Výuková.
Mezinárodní integrace
Světové organizace.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÁ UNIE 1 1.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
Anotace Žák se formou prezentace seznámí s Organizací spojených národů  
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
EU.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Organizace spojených národů
Organizace spojených národů
OSN (United Nations Organization)
 Vlajka:  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Oficiální jazyk: nizozemština, francouzština, němčina  Ústavní zřízení: federativní konstituční.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Členské státy a jejich hlavní města
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Evropská Unie Státy EU –průměrné teploty a srážky v hlavních městech.
Státy Evropské Unie a podnebí jejich hlavních měst
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
EVROPSKÁ UNIE.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Test 2. Mezinárodní organizace
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Základní informace OSN je mezinárodní organizace, jejímiž členy jsou téměř všechny státy světa. V současné době má 193 členů.
MEZINÁRODNÍ POLITICKÉ ORGANIZACE. Se vznikem států, světové ekonomiky vznikají i četná mezinárodní uskupení. Sdružování přináší členským států řadu výhod,
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
OSN.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

Severoatlantická aliance Evropská unie Organizace spojených národů

Evropská unie

Cílem EU je Evropa: s výrazným hospodářským růstem konkurenceschopnou sociální ekonomikou zlepšující se kvalitou životního prostředí Mezi základní principy Evropské unie patří přenesení některých pravomocí národních států na evropská společenství. EU má však pouze pravomoci, které jí byly svěřeny jednotlivými členskými státy

Počet členských států: 27 Vznik: roku 1992 na základě Maastrichtské smlouvy, která navazovala na předchozí evropské integrační aktivity, sahající do 50. let 20. století Počet členských států: 27 celkem 23 Úřední jazyky: angličtina, bulharština, čeština, dánština, estonština, finština, francouzština, irština, italština, litevština, lotyština, maďarština, maltština, němčina, nizozemština, polština, portugalština, rumunština, řečtina, slovenština, slovinština, španělština, švédština

4 325 675 km² Rozloha: 496 miliónů Obyvatelstvo: Hymna: Óda na radost Jednotná v rozmanitosti Motto:

Frank-Walter Steinmeier EVROPSKÉ INSTITUCE Evropská rada: Brusel (Generální sekretariát) sídlo Frank-Walter Steinmeier předseda Evropská komise: sídlo Brusel Evropský parlament Brusel a Štrasburk sídlo (plenární zasedání) Brusel (výbory) Lucemburk (Generální sekretariát)

Severoatlantická aliance

podpisem tzv. Washingtonské smlouvy Oficiální název: North Atlantic Treaty Organisation NATO Zkratka : mezinárodní vojenská organizace 4. dubna 1949 podpisem tzv. Washingtonské smlouvy která zakotvila vznik bezpečnostní organizace západních demokracií jako odpověď na poválečnou situaci v Evropě Založení: Naše začlenění : 12.března 1999 Sídlo: Brusel

Vstup členských států : Duben 1949: USA ,Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie, Island 1952 Řecko a Turecko 1955 Německá spolková republika 1982 Španělsko 1999 Polsko, Maďarsko a Česko Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko 2004

vytvoření spravedlivého a trvalého mírového pořádku v Evropě Základním posláním: ochrana svobody a bezpečnosti všech jeho členů politickými i vojenskými prostředky v souladu se zásadami Charty OSN Od samého počátku své existence pracuje Aliance pro vytvoření spravedlivého a trvalého mírového pořádku v Evropě založeného na společných hodnotách demokracie, lidských práv a právního státu

Organizace spojených národů

24.září 2007 v San Franciscu (USA) Založení: 24.září 2007 v San Franciscu (USA) na základě přijetí Charty OSN Počet členských států: 192 Úřední jazyky: angličtina, arabština, čínština, francouzština, ruština, španělština Generální tajemník: Pan Ki-mun (od roku 2007) New York (USA) Sídlo:

Cíle: zachování mezinárodního míru a bezpečnosti zajištění mezinárodní spolupráce Rozvojové cíle tisíciletí: 8 cílů, které slíbilo pokusit se splnit všech 192 členů OSN do roku 2015 1)Snížení počtu chudých a hladovějících na polovinu 2)Odstranění negramotnosti, aby všechny děti světa (chlapci i dívky) mohly dosáhnout plného základního vzdělání. 3)Odstranění nerovnosti žen a mužů ve všech úrovních vzdělání. 4)Snížení úmrtnosti dětí o 2/3 do věku 5 let 5)Snížení úmrtnosti rodiček o ¾ 6)Snížení procenta nakažlivosti nemocí HIV (AIDS), malárie a dalších závažných chorob 7)Zabránění úbytku přírodních zdrojů, snížit o 1/2 počet lidí, kteří nemají přístup k pitné vodě, do roku 2020 zlepšení životních podmínek alespoň pro 100 milionů lidí žijících na chudinských předměstích (slumech) světových velkoměst 8)Rozvinutí světového nediskriminačního obchodního systému, odstranění kvót a cel, podpořit malé a ostrovní země, oddlužování chudých zemí, zlepšit dostupnost léků v rozvojových zemích

Základní principy Členství v OSN je založeno na principu suverénní rovnosti, státy mají svá zastoupení, tzv. stálé mise, zejména v hlavním sídle OSN New Yorku, ale také např. v Ženevě nebo ve Vídni. Každý členský stát má své zástupce ve Valném shromáždění a disponuje jedním stejně platným hlasem.

Hlavní orgány : Rada bezpečnosti: Ekonomická a sociální rada OSN: výkonný orgán odpovědnost za udržení mezinárodního míru a bezpečnosti a jejíž rezoluce jsou právně závazné Ekonomická a sociální rada OSN: koordinace hospodářské a sociální činnosti OSN Poručenská rada: dnes nepracuje Její rolí bylo zabezpečit přechod závislých a nesamostatných území k samostatnosti.

Mezinárodní soudní dvůr: hlavní soudní orgán Byl zřízen roku 1945 na základě Charty OSN jako nástupce Stálého dvora mezinárodní spravedlnosti. Sídlí v nizozemském Haagu v Paláci míru Sekretariát poskytuje podporu ostatním orgánům OSN a spravuje programy v čele stojí generální tajemník OSN