Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Teorie o vzniku života na Zemi
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Stavba a vznik Země Projevy života
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země a život, vývoj života
Př_165_Geologie_Vznik a stavba Země
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Informační technologie-prezentace
Stavba Země Aktivita č. 4 – Biologie pod mikroskopem Prezentace č. 9
Sluneční soustava – 5. ročník
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planetky, měsíce, komety, meteory
Vesmír (Space).
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_355
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Sluneční soustava
Přírodopis 9 4. hodina Stavba Země
Sluneční soustava.
Stavba zemského tělesa
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Sluneční soustava Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , září.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Země a život, vývoj života
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
PLANETA ZEMĚ.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
V E S M Í R ? Seznamte se, prosím!.
Vesmír → galaxie → sluneční soustava → Země
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Transkript prezentace:

Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční soustavě. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy astronomie vesmír galaxie Mléčná dráha hvězda planeta měsíc asteroid kometa meteorit meteor zemské jádro (svrchní, spodní) zemský plášť (svrchní, spodní) zemská kůra litosféra astenosféra

Země ve vesmíru věda o vesmíru = astronomie vesmír = veškeré hvězdy + galaxie + mezihvězdná hmota galaxie = obrovské soustavy hvězd – naše galaxie = Mléčná dráha obrázek 1

Zápis do sešitu Země ve vesmíru věda o vesmíru = astronomie vesmír = hvězdy + galaxie + mezihvězdná hmota galaxie = soustavy hvězd naše galaxie = Mléčná dráha

Sluneční soustava video video 2 Slunce = hvězda (probíhá v ní termojaderná reakce) planety = vychladlá tělesa, září jen odraženým slunečním světlem planety Slunci bližší (vnitřní): Merkur, Venuše, Země, Mars planety Slunci vzdálenější (vnější): Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Pluto – není planeta družice planet = měsíce video video 2 obrázek 2

Sluneční soustava planetky = asteroidy (menší tělesa mezi dráhou Marsu a Jupitera) komety meteoritická tělesa: meteory – zanikly v atmosféře meteority – dopadly na zem obrázek 3

Zápis do sešitu Sluneční soustava Slunce = hvězda (termojaderná reakce) planety = září odraženým slunečním světlem planety vnitřní: Merkur, Venuše, Země, Mars planety vnější: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Pluto – není planeta družice planet = měsíce planetky = asteroidy (menší tělesa mezi Marsem a Jupiterem) komety meteoritická tělesa: meteory – zanikly v atmosféře, meteority – dopadly na zem

Vznik Země asi před 4,7 miliardami let z mezihvězdného plynu a prachu do jádra klesly Fe a Ni, v plášti zůstaly lehčí látky – Si, Al, Mg, O2 nitro Země je dosud roztavené obrázek 4

Zápis do sešitu Vznik Země před 4,7 miliardami let z mezihvězdného plynu a prachu v jádře Fe a Ni, v plášti lehčí látky – Si, Al, Mg, O2 nitro Země – roztavené

Stavba Země od povrchu do středu Země je 6 378 km zemská kůra pod oceánem 4 - 15 km, pod kontinenty 30 – 40 km, pod pohořími až 80 km tvoří ji hlavně horniny litosféra = kůra + svrchní část pláště zemský plášť sahá až do hloubky 2 900 km svrchní a spodní plášť, ve svrchním hlavně křemičitany astenosféra = plastická vrstva pláště, na níž „pluje“ pevná litosféra zemské jádro svrchní je kapalné, spodní pevné, tvoří ho hlavně kovy (Fe +Ni)

Stavba Země 1 – spodní jádro 2 – svrchní jádro 3 – spodní plášť 4 – svrchní plášť 5 – litosféra 6 – zemská kůra obrázek 5

Zápis do sešitu Stavba Země od povrchu do středu - 6 378 km zemská kůra pod oceánem 4 - 15 km, pod kontinenty 30 – 40 km, pod pohořími až 80 km tvoří ji horniny litosféra = kůra + svrchní část pláště zemský plášť svrchní a spodní plášť astenosféra = plastická vrstva pláště, na ní „pluje“ pevná litosféra zemské jádro svrchní je kapalné, spodní pevné, tvoří ho kovy (Fe +Ni)

OPAKOVÁNÍ věda o vesmíru = astronomie vesmír = hvězdy + galaxie + mezihvězdná hmota galaxie = soustavy hvězd (naše - Mléčná dráha) Sluneční soustava: Slunce = hvězda (termojaderná reakce) planety = odražené sluneční světlo vnitří: Merkur, Venuše, Země, Mars vnější: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun Pluto – není planeta družice planet = měsíce planetky = asteroidy (mezi Marsem a Jupiterem) komety meteoritická tělesa: meteory – zanikly v atmosféře, meteority – dopadly na zem vznik Země -před 4,7 miliardami let z mezihvězdného plynu a prachu v jádře Fe a Ni, v plášti lehčí látky – Si, Al, Mg, O2

OPAKOVÁNÍ od povrchu do středu - 6 378 km zemská kůra: pod oceánem 4 - 15 km, pod kontinenty 30 – 40 km, pod pohořími až 80 km tvoří ji horniny litosféra = kůra + svrchní část pláště zemský plášť svrchní a spodní plášť astenosféra = plastická vrstva pláště, na ní „pluje“litosféra zemské jádro svrchní je kapalné, spodní pevné, tvoří ho kovy (Fe +Ni)

Otázky a úkoly Jak se jmenuje naše galaxie? Vyjmenuj vnitřní a vnější planety Sluneční soustavy. Jaký je rozdíl mezi planetou a hvězdou? Vysvětli pojmy litosféra a astenosféra. Jaká je vzdálenost od středu k povrchu Země?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis 4: pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2013-01-12] ČERVINKA, Pavel. a kolektiv. Ekologie a životní prostředí: učebnice pro střední školy a odborná učiliště. 1. vydání. Praha: nakladatelství České geografické společnosti s.r.o., 2005. ISBN 80-86034-63-1. [2013-01-12] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2013-01-12] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – Mléčná dráha http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2e/The_Galaxy.jpg/600px-The_Galaxy.jpg obr. 2 – Sluneční soustava http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/UpdatedPlanets2006.jpg obr. 3 – kometa Hale Bopp http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Comet_Hale_Bopp_NASA.jpg/735px-Comet_Hale_Bopp_NASA.jpg obr. 4 – vznik Země http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Protoplanetary-disk.jpg obr. 5 – stavba Země http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Jordens_inre-numbers.svg/630px-Jordens_inre-numbers.svg.png