Užitkové vlastnosti skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
Advertisements

PASTVA.
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Reprodukce 5(Inseminace)
Plodnost plodnost = užitková vlastnost
Metabolizmus a zdraví mléčné žlázy
Užitkové vlastnosti skotu
Prodej ze dvora legislativní požadavky
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
řešené soustavou rovnic
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
Plodnost Užitková vlastnost
Užitkové vlastnosti skotu
Bc. Lenka Benediktová CGB/APBI
Plemenářská práce v chovu prasat
Hodnocení reprodukce kanců
Větrný Jeníkov Kontrola užitkovosti Varianta A4A.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Využití dat z Milk Profit Data k řešení mastitidní situace v chovu.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
VÝROBNÍ PROGRAM Technologické prvky.
Zásady výživy sportovce
Kategorie prasat, obrat stáda
Kontrola mléčné užitkovosti
Chov I. Cvičení 4. Krmné dávky, krmné směsi a jejich sestavování.
Mléčná užitkovost skotu
Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data
Autorotor Magnum 90 Inovativní systém pro velká stáda.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2., 3. Téma: Chov Zvířat
PRODUKCE MASA Maso jako potravina – rozhodující podíl kryt masem hospodářských zvířat Spotřeba masa a konzumace- dle regionálních a náboženských vlivů.
Užitkové vlastnosti skotu
Chov skotu.
Domestikace, trávení, exteriér, terminologie chovu skotu
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Žena a sport.
CHOVÁNÍ JEDNOTLIVNCE V ORGANIZACI
Chov prasat.
CHOV KOZ.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Mléčná užitkovost Terminologie
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Užitkové typy skotu mléčný (dojný) masný kombinovaný (maso-mléčný)
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Optimalizace krmných dávek
Antimastitidní program v chovech skotu Jana Nováková Pfizer.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
Dobré životní podmínky zvířat
Vejce Vejce – pouze slepičí
VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Užitkové vlastnosti skotu

Mléčná užitkovost skotu vyjadřuje ji množství mléka a jeho kvalita za určité časové období !!! dojnost, dojivost, dojitelnost !!! Tvorba mléka V mléčné žláze (alveoly - kanálky - mlékovody - žlázový mlékojem – struk) sekreční buňky - přestavba živin z krve tuk - z glycerolu a mastných kyselin bílkoviny - z volných aminokyselin laktóza - z krevní glukózy intenzívní růst mléčné žlázy – v období pohlavního dospívání a březosti

Spouštění mléka

Fyzikální a chemické vlastnosti mléka hustota 1,028-1,032 g/cm3 pH 6,6-6,8 bod varu 100,15o C bod tuhnutí -0,55o C Složení mléka Mleziva (5-7 dní p.p.) voda 87,5% 75% tuk 3,8% 5,4% bílkoviny 3,3% (80% kasein) 15,10% (imunoglobuliny) laktóza 4,7% 3,3% miner. látky 0,7% 1,2% (hl. Mg)

Vliv na složení mléka složení a kvalita krmné dávky plemeno technika chovu, způsob dojení stádium laktace, fáze dne

Laktace má dvě fáze vzestupná fáze, 30-60 dní dosažení vrcholu (nejvyšší denní dojivost) sestupná fáze Perzistence - index relativní pokles vzhledem k maximu rozdíl mezi maximem a nějakým bodem perzistence - jeho dosažení P2:1

dojivost za 2. 100 dní laktace . 100 Hodnocení laktace laktační křivka (jednovrcholová, plochá) průběh - perzistence (stálost) laktace Index perzistence laktace (P2:1) dojivost za 2. 100 dní laktace . 100 dojivost za 1. 100 dní laktace 80-89,9 velmi dobrý laktační křivka plochá 70-79,9 dobrý laktační křivka normální

Mléčná užitkovost skotu Tvar laktační křivky

Mléčná užitkovost skotu Hodnocení laktace normovaná laktace 305 dní zkrácené úseky laktace 100, 200 dní celoživotní užitkovost relativní užitkovost na 100 kg živé hmotnosti FCM, PCM, LCM (FPLCM) přepočet na stejný obsah ml. složek FCM = M (0,4 + 0,15t)

Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnitřní Plemenná příslušnost Dědivost produkce mléka h2 = 0,25 - 0,30 procentický obsah bílkovin h2 = 0,50 - 0,60 procentický obsah tuku h2 = 0,40 - 0,50 produkce bílkovin v kg h2 = 0,40 produkce tuku v kg h2 = 0,35 Individualita Činnost mléčné žlázy Plodnost (vliv porodu, SP, mezidobí)

Činitelé ovlivňující mléčnou užitkovost skotu Vnější Výživa Technologie chovu – ustájení a ošetřování, dojení, stání na sucho, mikroklima Kvalita odchovu Pořadí laktace

Zpeněžování mléka cena za kg (l ) mléka zatřídění podle : obsahu složek mléka (tuk%, u bílkovin – splnit minimální obsah 3,4%) obsah tukuprosté sušiny ( 8,5%) počtu somatických buněk (hl. leukocyty – max. 400 000 v ml; obsah podle zdravotního stavu mléčné žlázy – mastitidy) mechanické nečistoty – nesmí obsahovat inhibiční látky – nesmí obsahovat (desinfekce, antibiotika, saponáty…) Coli bakterie – nesmí obsahovat celkový počet mikroorganismů (CPM) – počty dle limitů pro jakostní třídu …a další…

Technologie a technika dojení

Technologie a technika dojení vazné stáje - dojení na stání do konví nebo do potrubí volné ustájení - dojírny příprava dojnice kontrola vemene klidné zacházení se zvířaty šetrné a nepřerušované dojení optimální technika

Správný postup při dojení čištění vemene – omytí, osušení (oxytocin) oddojení prvních střiků dojení (oxytocin – spouštění mléka) po sejmutí dojícího zařízení desinfekce struků sanitace dojícího zařízení po každém ukončení dojení ve stáji (např. 2x denně) dodržovat hygienu, klidný přístup ke zvířatům

Dojení ve vazném ustájení

Rybinová dojírna

Paralelní dojírna Tandemové dojírny

Rotační dojírny

Robotizované dojení

Ošetřování a skladování mléka filtrování mléka (potrubní filtry, filtrace před vtokem do chladící nádrže) snížení teploty po nadojení (za 150-180 minut) na 3-5oC a udržení po celou dobu skladování při mísení mléka z dalšího dojení teplota ne nad teplotu 10oC skladovací kapacita chladících nádrží

Chladící nádrže

Kontrola mléčné užitkovosti

v chovech vybraných svazy chovatelů a oprávněnými organizacemi (na žádost chovatele)   u všech dojnic ve stádě   provádí pověřený a vyškolený pracovník zjišťování dojivosti, obsah bílkovin, obsah tuku, příp. dalších mléčných složek, ukazatele kvality mléka (SB), vývin, ranost, plodnost, průběh porodu, důvody vyřazení krav, údaje o potomstvu, o podmínkách chovu užitkovost za kontrolní období, za normovanou laktaci (305 dní)

Kontrola mléčné užitkovosti - metody M e t o d a A : Zahrnuje zjišťování dojivosti a obsahu tuku, bílkoviny a laktózy, event. dalších složek mléka. Je prováděna ve dvou variantách. Kontrolu provádí pověřený pracovník oprávněné osoby. Varianta A4: v průměrných intervalech 27,5 až 30,5 dne ze všech dojení v kontrolním dnu 12, event. 13 kontrolá za rok považuje se za standardní Varianta AT: v průměrných třicetidenních intervalech z jednoho dojení střídavě jeden měsíc ráno a druhý měsíc večer při 12 kontrolách za rok při rozmezí 29,5 až 30,5 dne

M e t o d a B : Kontrolu provádí chovatel prostřednictvím osoby k tomu pověřené v průměrném intervalu 30 dnů ze všech dojení v průběhu kontrolního dne při 12 kontrolách za rok Za věrohodnost výsledků je zodpovědný chovatel (všechny záznamy provádí chovatel, nebo jím pověřená organizace). Zahrnuje zjišťování dojivosti a obsahu tuku, bílkovin a laktózy event.dalších složek mléka. Výsledky se publikují odděleně od metody A a nelze je použít pro účely kontroly dědičnosti mléčné užitkovosti.

Kontrola mléčné užitkovosti dojivost - průtokoměry (Tru -Test) odběr vzorků - poměrný vzorek, objem 25-30 ml (% tuků, bílkovin, laktózy)   první kontrola nejdříve 6.den po otelení zaprahlá kráva - v kontrolní den méně než 3,0 kg mléka Tiskopisy!

Kontrola dojitelnosti   jedenkrát za život dojnice, v I. laktaci, z jednoho denního dojení MB - možnost i ve II. - IV. laktaci (pokud nebylo provedeno v I.laktaci) současně s KU v kontrolní den    pomocí průtokoměru a stopek   doba dojení + strojního dodojování (pro určení celkového nádoje)   stanovení s přesností na 0,2 l   výdojek menší než 5 l se nehodnotí

Kontrola dojitelnosti Ukazatele: APMV - absolutní průměrný minutový výdojek - v l/min. (nezahrnuje strojní dodojek)     nejdříve 50. a nejpozději 180. den laktace (D=počet dní laktace do kontr.dne)   standardizace na 100. laktační den (průměrný minutový výdojek) PMV = APMV + 0,001 . (D - 100)