Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Základy databázových systémů
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Databázové systémy Přednáška č. 3 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
Úvod do databází Databáze.
Databáze Jiří Kalousek.
Analýza informačního systému
Databázové systémy Mgr. Lenka Švancarová. Úvod Doposud jsme uvažovali jen o modelu databázového systému, kde jsou veškerá data a systém řízení báze dat.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Ochrana aktiv v malé firmě Bakalářská práce Pavel Šnajdr – Aplikovaná informatika.
D IPLOMOVÁ P RÁCE Databázová reprezentace medicínských informací a lékařských doporučení 2002Josef Špidlen.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Protokol TCP/IP a OSI model
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Výpočetní modely - /zdroj Peterka/
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Databáze.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Tiskové služby v sítích Microsoft
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Databázové modelování
Úvodní přednáška Databáze.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
OPERAČNÍ SYSTÉMY (OS): Programy, které obsluhují základní rutiny počítače a bez nichž by žádný další program nemohl na počítači běžet. Konkrétní programy.
Počítačové sítě Informatika – 7. ročník
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Global network of innovation Identity a Access Management v heterogenním prostředí Marta Vohnoutová 19. dubna 2015.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Operační systémy OS.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
as4u advanced system for you
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
SOFTWARE II Aplikační software.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Přednáška 1 Databáze.
Mikroservisy Petr Paloch.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze Databázové systémy Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze

Databázové schéma popisuje fyzickou strukturu dat je ještě logickou konstrukcí (fyzickou strukturu popisuje v „abstraktních“ pojmech)

Architektury systémů pojem architektura se používá ve významu dvou různých (i když vzájemně propojených) modelů aplikační model, vrstvený přístup, model služeb, „architektura programového kódu“ architektura dat

Architektura programového kódu popisuje způsob, jakým je logicky strukturován kód systému může rozhodovat, kde (ve kterém místě databázového schématu) se budou implementovat omezení datové integrity třívrstvý a čtyřvrstvý model (nejběžnější typy)

Třívrstvý model jednotlivé komponenty rozděluje na Uživatelské služby, Aplikační služby a Datové služby Uživatelské služby uživatelské rozhraní komponenty, které zobrazují informace uživateli a reagují na jeho aktivity

Třívrstvý model Aplikační služby Datové služby zajišťuje platnost aplikačních pravidel a ověření vstupu zadaného uživatelem komunikují s oběma „krajními“ vrstvami Datové služby odpovídají za údržbu dat některé funkce se nedají jednoznačně zařadit (správa transakcí patří do aplikačních nebo datových služeb?)

Čtyřvrstvý model vrstvy: Uživatelské rozhraní, Datové rozhraní, Transakční rozhraní a Rozhraní externího přístupu Uživatelské rozhraní veškerá komunikace s uživatelem (jako v třívrstvém modelu) Datové rozhraní údržba dat v paměti, ověření jejich platnosti většina funkcí, které se v třívrstvém programu sporně zařazují (formátování dat)

Čtyřvrstvý model Transakční rozhraní Rozhraní externího přístupu koordinuje práci s daty v celé aplikaci sestavení a spuštění dotazů, zajištění aplikačních procesů, zpracování chyb a narušení Rozhraní externího přístupu komunikace mezi naší aplikací a externími zdroji dat (komunikace s databázovým strojem – provádějí dotazy a jejich výsledky předávají zpět)

Architektury programového kódu a databázové schéma zvolená architektura ovlivňuje databázové schéma ve dvou základních oblastech: izolace vrstvy Rozhraní externího přístupu (vrstvy Datových služeb) validace dat (řešení: implementace validace dat zároveň v aplikaci i v databázovém schématu)

Architektury dat Jednovrstevná architektura nejjednodušší – všechny komponenty se nacházejí v jedné logické vrstvě (v jednom počítači) databázový systém je dostupný pouze uživateli, který na počítači pracuje variací je síťová databáze (databáze je fyzicky umístěna na vzdáleném počítači, veškeré zpracování probíhá lokálně

Architektury dat Dvouvrstvé architektury databáze i databázový stroj se nachází na vzdáleném počítači )počítačích) lze použít pouze u databázového serveru (Oracle, Microsoft SQL Server) architektura typu klient/server (server provádí veškeré manipulace s daty a výsledky dodá klientské pracovní stanici)

Architektury dat N-vrstvé architektury rozdělení zátěže mezi více systémů (zlepší výkonnost a odezvu aplikace) složitost implementace roste exponenciálně (problémy s bezpečností, konektivitou, správou procesů ...)

Architektury dat Internetové a intranetové architektury speciální případ n-vrstvé architektury Internet je anonymní (neudržuje identitu uživatele) – aplikace musí při každém připojení znovu prokázat svou totožnost

Součásti databázového schématu definice tabulek omezení vztahy indexy dotazy pohledy

Bezpečnost vyplývá z administrativních požadavků na systém (aplikační pravidla) bezpečnostní požadavky (kdo smí k systému přistupovat) požadavky dostupnosti (kdy – po jakou dobu – musí systém běžet) různé úrovně bezpečnosti (dat)

Bezpečnost je-li vhodná síťová bezpečnost, která přístup omezí, nemusí se v databázi žádná další duplikovat bezpečnost na sdílené úrovni – celá databáze má jedno heslo bezpečnost na úrovni uživatelů – každý uživatel má stanovena přesná oprávnění ke každému objektu lze místo uživatelů přiřadit stejná práva rolím, které „obsadíme“ uživateli