Evoluční psychologie a feminismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Geny a osobnost Dean Hamer/Peter Copeland
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Člověk - tvor společenský
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Řešení konfliktů. Vyjednávání.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
KONFLIKT Božena Genrtová.
Rozdíly mezi osobnostmi
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Zdravá škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_419.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Sebeuvědomění a sebekontrola
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Teorie motivace Adéla Furiková.
Metaetika Shrnutí.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
MUSÍ BÝT KOMUNITNÍ TLUMOČNÍK STEJNÉHO POHLAVÍ JAKO KLIENT?
Základy sociální psychologie
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Pedagogická diagnostika
Sociální patologie SCPT SCPA
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Informační a poradenské centrum VIOLA Pilotní projekt Centra sociálních služeb Praha pro muže a ženy, kteří chtějí řešit konfliktní vztahy se svými blízkými.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Co je to feminismus? z lat. Femina = žena název pro komplex filosofií, sociálních teorií, politických hnutí a ideologií, jejichž cílem je výzkum a potírání.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Představení SOS centra Diakonie ČCE – SKP v Praze Mgr. Helena Šašková KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Sexualita, sociologie těla
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Pedagogické disciplíny
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Psychologie dospělých
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Sociální psychologie.
Vymezení normality.
Náročné životní situace
Školská sociální práce
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Vymezení normality.
Předsudky a stereotypy
Předsudky proti střídavce
Transkript prezentace:

Evoluční psychologie a feminismus Autorka: Marie Ocisková Obor: Psychologie

Zdroje Eibl-Eibesfeldt, I. (2005). Člověk - bytost v sázce. Praha: Academia. Buss, M. D. & Schmitt, D. P. (2011). Evolutionary Psychology and Feminism. Sex Roles, 64, 768-787.

Jak se evoluční psychologie staví k rozdílům mezi muži a ženami? Na rozdíl široce rozšířené myšlenky, že se evoluční psychologie (EP) zabývá pouze rozdíly mezi muži a ženami, většina vědců v tomto oboru bere v potaz také to, co mají obě pohlaví společné. Důvodem, proč existují rozdíly mezi muži a ženami, je existence oblastí života, v nichž byly na obě pohlaví kladeny rozdílné nároky na adaptaci. Ženy se více než muži zajímají o společensko-ekonomickou úspěšnost potenciálního otce svých dětí, muži se více soustředí na to, aby skutečně vychovávali své dítě.

Kde je problém? Ačkoliv se EP i feminismus často zabývají stejnými oblastmi (sex, moc, sociální konflikty), dlouhou dobu jejich komunikace spočívala pouze ve vzájemném kritizování. Evolučním psychologům se zdálo, že feministky neumí argumentovat a nechápou, oč se vlastně EP snaží, feministky se domnívaly, že závěry EP podněcují k zachovávání negativních společenských jevů, jako jsou znásilnění nebo dvojí metr v islámském právu šaría.

V posledních letech se však začali vynořovat badatelé, kteří se považují jak za feministicky orientované, tak za evoluční psychology. V současnosti se razí názor, že spolupráce mezi těmito vědními disciplínami může obě jen obohatit. Jaké jsou hlavní oblasti, v nichž může vzkvétat vzájemná spolupráce?

Teorie sexuálních strategií TSS předpokládá, že byly v průběhu evoluce kladeny rozdílné adaptační nároky na muže a na ženy. V rámci teorie se zkoumají jak charakteristické vzory jednání obou pohlaví v krátkodobých vztazích, tak v dlouhodobých. Zjistilo se např., že ochota riskovat u potenciálního partnera je pro obě pohlaví atraktivní z hlediska krátkodobých vztahů. Z hlediska dlouhodobých je pro muže důležitá plodnost partnerky, pro ženy pak uspokojivá socio-ekonomická situace muže.

Evoluční standardy krásy Dříve se předpokládalo, že požadavky na krásu ženy vyplývají z kultury a společnosti. Dnes se již neopomíjí evoluční složka, podle níž je krásná ta žena, která disponuje prvky prozrazujícími mládí, zdraví a plodnost. Občas se jako kritérium přidává i poměr pasu a boků, to však dosud není plně potvrzeno. Nejen feministicky orientovaní vědci řeší problematiku vlivu požadavků společnosti na krásu žen, poruchy příjmu potravy a sebemrzačení. Evoluční psychologové se domnívají, že by se celá problematika krásy měla zkoumat i z evolučního hlediska proto, aby nám umožnila lépe se s problémem vypořádat.

Ovulace Evoluční psychologové jsou toho názoru, že i když ženy nedávají nepokrytě najevo, že zrovna ovulují a je tedy nejlepší šance počít dítě, muži tento stav dokážou odhalit a ženy v něm mění své chování. Dosud plně nepotvrzené hypotézy zní, že muži ovulující žena připadá atraktivnější a je-li jejím partnerem, více dává pozor, aby si nezačala s jiným mužem. Ženy by naopak měly mít tendenci vyhledávat co nejvíce sexuálních partnerů a preferovat přitom ty s maskulinnějšími rysy.

Příčiny znásilnění a dalších forem sexuální viktimizace V současnosti se objevují tři částečně evoluční hypotézy, které mohou přispět k pochopení této trestné činnosti. Nenávist – Přibližně pětina z mužů, kteří znásilní ženu, tak činí z nenávisti k ní. Tu údajně ženy samy vyvolaly, když měly muži naznačit svůj zájem, a poté, co zareagoval, svůj zájem negovat a muže odmítnout. Špatné zkušenosti – Muži, kteří se dopouští sex. násilí, mohou být zahořklí kvůli nakumulovaným neúspěchům se ženami. Osoby s poruchou osobnosti – Zejména osoby s disociální a hraniční poruchou osobnosti mají sníženou frustrační toleranci. Po jejím překročení nezřídka následuje násilné jednání.

Lesbické vztahy V současnosti nejsou na poli vědy známky, že by navazování lesbických vztahů nějak souviselo s evolucí. Situace se však přirozeně může změnit.

Shrnutí Evoluční psychologie a feministická věda spolu mohou spolupracovat a tato činnost může oběma vědeckým odvětvím i společnosti přinést prospěch. Důležitými společnými oblastmi zájmu jsou partnerské a sexuální vztahy a pole patologie v nich.

Děkuji za pozornost!