Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Místo, kde žijeme 3. ročník
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Rovnice s jednou neznámou 8. ročník
Zabezpečení domu v naší nepřítomnosti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Občanská výchova 9. ročník
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
KOLMICE 4. ROČNÍK Zpracovala Ing. Eva Skalická,
EKONOMICKÉ VÝRAZY. Změny ve společnosti a ve světové ekonomice, které jsou důsledkem dramatického vzrůstu mezinárodního obchodu a sbližování kultur.
Základní vybavení kuchyně
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Soustavné, pravidelné a příležitostné práce Pracovní vyučování 8. ročník.
Anglický jazyk 5. ročník Sloveso BÝT – otázky
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Tabulkový procesor Open Office VLOŽENÍ GRAFU Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Tabulkový procesor, vložení grafu, typ grafu, rozsah.
Textový procesor Open Office, Writer ZMĚNA POZADÍ
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Potraviny rostlinného původu
Živá a neživá příroda 3. ročník
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Lidé a čas 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vzájemná poloha přímek 4.ročník
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Občanská výchova 7. ročník
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Rozpočet domácnosti II Majetek zdroje financování ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35,
Občanská výchova 9. ročník
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s plánem obce 3. ročník
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Občanská výchova 6. ročník
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základní škole OP VK.
FYZIKA 7. ROČNÍK RYCHLOST Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Vzorce 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Sestavování jídelníčku VY_32_INOVACE_09 Sada 8
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Obsahy útvarů a čtvercová síť
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Skladování potravin VY_32_INOVACE_10 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Měření 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Mezilidské vztahy 3. ročník
VÝROBA POMAZÁNKY Autor: Mgr. Věra Vlková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Náhradní rodinná péče -NRP
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
VYTVOŘENÍ RODINNÉHO ROZPOČTU. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Určete, o které druhy skladů se jedná
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sada 3A Člověk a jeho svět MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Dobře zorganizovaná domácnost Pracovní výchova 8. ročník

Organizace Váš domov by měl poskytovat soulad, pohodlí odpočinek a teplé srdečné prostředí. Měl by být pořádek, ale ne „vojenský“, je to domov ne kasárny. Měl by být bezpečný, především pro malé děti.

Měl by být udržovaný a průběžně opravovaný. Měl by být pohodlný, ale nesmí být přeplněný. Měl by být uklizený, ale ne sterilní. Měl by mít dobře zásobenou skříň na potraviny nebo spíž.

K domácnosti patří i promyšlený rozpočet. Při úklidu požádejte o pomoc členy rodiny. Nezačínejte více činností najednou. Je lepší udělat méně, než jich udělat několik napůl.

Dbejte, abyste měli vždy v zásobě dostatek jídla. Není nutné vařit dvě teplá jídla denně. Nepřepínejte se fyzicky ani finančně.

Zbavte se všeho, co nepotřebujete. Zbavte se všeho, co jste nepoužili poslední 1 rok. Vyhoďte roztrhané, obnošené, nebo přebytečné věci. Chcete-li vyřadit hračky, požádejte o souhlas dětí.

Zbavte se starých léků. Odevzdejte je v lékárně. Nezapomínejte, že charitativní organizace příjímají jen věci čisté a v dobrém stavu. Mějte při ruce důležitá data týkající se rodiny (narozeniny, svátky, dovolená, návštěvy lékaře atd.)

Běžné dopisy a účty mějte pohromadě a vyřizujte je jednou týdně nebo měsíčně. Uschovejte si všechny doklady týkající se nákupů po dobu platnosti záruky. Naplánujte si jídelníček na týden dopředu.

Mějte v mrazničce v zásobě i mražená hotová jídla pro případ, že přijdete pozdě domů. Nákup potravin ve větším množství je často levnější než nákup v malém. Maso a ryby ukládáme do mrazničky již naporcované.

Plná chladnička lépe funguje, zmrazené věci udržují chlad. Je dobré označit štítkem druh masa a datum vložení. Nikdy opakovaně nezmrazujeme to, co již rozmrzlo.

Co nemrazit! Vejce – klihovatí. mléko – zvodnatí. tvrdé sýry – drobí se. jogurty, smetanu, majonézu – zvodnatí. nápoje s bublinkami – může dojít k výbuchu.

Mějte při nákupu seznam, usnadníte si nákup. Mějte „na ledničce“ poznámkový list, kde si budete dopisovat co jste dobrali.

Použitá literatura B. Phillipsová, Domácnost od A po Z, Bratislava Průdy 1994, ISBN

Konec prezentace Autorem materiálu je Mgr. Renata Jindráková, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz