Výchova ke zdraví Mgr. Petra Neumannová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
„EU peníze středním školám“
Zdraví a nemoc.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.19 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Rozdíly mezi osobnostmi
Komunitní péče.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Péče o osoby s afázií.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 01
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 04 Mgr. Pavlína Juráková ZDRAVOVĚDA
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Domácí péče Home care.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Psychologické aspekty zdraví
Chudoba jako sociální problém
Model transkulturní péče
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Definice, základní pojmy
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Prameny, mezinárodní organizace, vztah ČR a EU JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_01 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluZdraví a jeho podmínky Anotace Žák.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Filozofie ošetřovatelství
Stav zdraví obyvatelstva a jeho sociální, ekonomické aspekty prevence
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
teorie oboru ošetřovatelství
Péče o osoby s afázií.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Výchova ke zdraví Mgr. Petra Neumannová

Vzdělávací cíle Definovat pojmy zdraví a nemoc Umět aplikovat zdravotní výchovu na názorných příkladech Znát koncepci podpory zdraví Uvědomit si vlastní zodpovědnost za své zdraví Porozumět faktorům ovlivňujícím zdraví s ohledem na sociální aspekty nemoci

„Zdraví není všechno, ale všechno ostatní bez zdraví nestojí za nic.“

„Zdraví je stav úplného tělesného, duševního a sociálního blaha nebo také stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody; nejde tedy jen o absenci nemoci nebo vady. Můžeme říci, že zdraví je takový stav, který umožňuje člověku uspokojovat všechny jeho tělesné, duševní a společenské potřeby, tedy funkce biologické, psychické a sociální.“

„Nemoc je definována jako porucha rovnováhy vnitřního a vnějšího prostředí organismu nebo jako porucha celistvosti jeho součástí. Je tedy porušena stavba a funkce jednoho nebo více orgánů“

Cvičení: Diskutujte o tom, zda zavedení regulačních poplatků omezuje právo občanů na zdraví, které je dané Listinou základních práv a svobod.

Holistický model zdraví Zdraví osobní Zdraví společenské Zdraví tělesné Zdraví duševní Zdraví citové Zdraví duchovní

Biomedicínský model zdraví Uznává jen biologický faktor vzniku onemocnění Vidí tělo i duši jako dvě oddělené a odlišné skutečnosti Svou pozornost věnuje jen tělu, psychiku ignoruje a prvořadým zájmem je nemoc, kterou vysvětluje jako malfunkci Zdraví bere jako samozřejmost Omezuje se na převažující druhy onemocnění – nemoci kardiovaskulární, onkologické a úrazy

Bio-psycho-sociální model zdraví Tělo i duše jsou považovány za dva neoddělitelné aspekty člověka Sleduje biologické, psychologické a sociální faktory všude tam, kde se zjišťuje , co kladně či záporně ovlivňuje zdravotní stav člověka Tyto tři faktory spolupůsobí na vznik onemocnění či zachování zdraví Zdraví není považováno jako automatické, jedinec musí pečovat o všechny tři oblasti Tomuto přístupu jde o udržování, povzbuzování a o posilování zdraví

Ekologicko-sociální model zdraví Tento model ukazuje, že zdraví je podmíněno přírodním a sociálním prostředím Vnímání i zvládání zdravotních problémů je do značné míry podmíněno kulturou, ekonomickými a politickými okolnostmi Hlavním rysem je zaměření na celou osobnost jedince ve společnosti plnícím určité společenské role Zájem o sociální problémy zdraví závisí na příjmu, pohlaví, věku, vzdělání Model se zaměřuje i na subjektivní vnímání zdraví a nemoci

Determinanty zdraví Pohlaví, věk, genetické vlivy Zdravotní péče Životní prostředí a životní podmínky Životní styl

Co znamená být zdravý? (dokončete načaté věty) Pro mě osobně znamená zdraví……. Pro bohatého člověka znamená být zdravý….. Pro malé dítě může zdraví znamenat…. Pro atleta může zdraví znamenat………. Pro chudého člověka může zdraví znamenat……… Pro mentálně postiženého člověka může zdraví znamenat…… Zdá se, že mnoho lékařů chápe zdraví jako…… Podle médií zdraví znamená……. Pro člověka staršího 50 let může zdraví znamenat…… Pro dospívajícího může zdraví znamenat…………. Pro těhotnou ženu může zdraví znamenat………… Pro vládní činitele může zdraví znamenat………..

Žebříček faktorů nejvíce ohrožující zdraví podle WHO Kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nadváha, pracovní rizika, nedostatek zeleniny ve výživě, chudoba, nezaměstnanost, závislost na drogách, dopravní úrazy, nedostatek pohybu, přemíra živočišných tuků ve výživě, exhalace v ovzduší

Negativní faktory životního prostředí Trauma-války, přírodní katastrofy Znečištěné ovzduší-olovem v okolí továren, domácí alergeny, cigaretový kouř Hluk-silniční doprava, továrny Nedostatek pitné vody, hygienických zařízení, chybná likvidace odpadu Chemická a mikrobiologická kontaminace potravin Toxický průmyslový odpad Ionizační záření-radon, jaderné havárie, expozice v zaměstnání Neionizační záření Potenciálně karcinogenní chemikálie (pesticidy, produkty spalování) Prostředí budov Nedostatek rekreačních zařízení

Co potřebujeme k tomu,abychom byli zdraví? Mít podporu ostatních lidí, pocit bezpečí a důvěru v ostatní lidi a ve své prostředí Mít příležitost vytvořit si takové místo ve společnosti, které povzbuzuje sebeúctu a odpovědnost k druhým lidem Mít potřebné dovednosti a zdroje. Zdraví je jedním z nezbytných předpokladů smysluplného života jedince, komunity i celé společnosti.

Podle programu WHO Zdraví pro všechny jsou pro získání či udržení zdraví potřebné tyto podmínky: Mír a absence strachu z války. Stejné šance pro všechny. Uspokojení základních potřeb:příjem potravy, základní vzdělání, voda a sanitace, důstojné bydlení, zajištěná práce a místo ve společnosti. Politická vůle a podpora veřejnosti.

Cvičení-faktory ovlivňující vaše zdraví Úkolem cvičení je nalézt všechny faktory, které ovlivňují zdraví (minulé, současné i budoucí). Namalujte čtyři soustředěné kruhy. Vaše zdraví představuje nejmenší kruhy a ostatní představují faktory, které vaše zdraví ovlivňují. 1. kruh- všechny osobní faktory (mikrostruktura) 2. kruh- všechny faktory nejbližšího psychosociálního, socioekonomického a fyzikálního prostředí (intermediální struktura) 3. kruh- všechny faktory širšího socioekonomického, psychosociálního, politického, fyzikálního prostředí (makrostruktura)

Otawská charta 1.mezinárodní konference konaná v roce 1986 o podpoře zdraví Podpora zdraví byla definována jako proces, který umožní lidem, aby zlepšili své zdraví a mohli je lépe kontrolovat. Bylo stanoveno pět oblastí pro zlepšení zdraví. Reorientovat zdravotnické služby Vytvořit příznivé zdravotní prostředí Rozvíjet osobní schopnosti Posilovat komunální aktivity Koordinovat, obhajovat, umožňovat

Deklarace z Alma-Aty Mezinárodní konference ze září roku 1978 Svolána na základě zdravotních potřeb zemí třetího světa Deklarace se stala pro země návodem, jak přeorientovat zdravotní systémy směrem k podpoře zdraví, snížení zdravotních nerovností a zapojení lidí do plánování zdravotní péče.

V deklaraci se uvádí, že: Jsou nepřípustné velké rozdíly ve zdravotním stavu různých skupin obyvatelstva Lidé mají právo na pozitivní zdraví a na účast na plánování a realizace péče o jejich zdraví Primární péče je hlavním klíčem k sociální spravedlnosti Vlády by měla projevit politickou vůli a vytvořit národní programy, které budou spravedlivě rozdělovat finanční prostředky za účelem podpory zdravotní péče Představitelé všech zemí budou podporovat mírové mezinárodní vztahy

Složky primární péče Vzdělání týkající se hlavně zdravotních problémů, metod jejich prevence a kontroly Podpora správné výživy a zlepšení zásobování potravinami Dostatek nezávadné vody, základní hygienická zařízení Péče o matku a dítě Očkování Prevence a kontrola infekčních onemocnění Správná léčba nemocí, úrazů Dostatek základních léků

Čtyři oblasti primární péče Domácí prostředí – péče o zdraví v rukou každého nebo členů rodiny, zapojení sousedů, terénních zdravotnických pracovníků Komunita – zdraví zahrnuje dobrovolnou činnost jednotlivých členů komunity, skupin, terénních pracovníků Zdravotnické zařízení linie 1.kontaktu –ordinace praktického lékaře Stupeň prvního odeslání – doporučení klienta sekundárním zdravotnickým službám

Tři pilíře zdravotní péče 1. Participace (účast komunity na zdraví)-možnost spolurozhodování o svém zdraví 2.Meziodvětvová spolupráce 3.Rovnost

Národní program zdraví České republiky Návaznost na regionální a světové programy (Zdraví pro všechny do roku 200) Vychází ze zdravotní situace v ČR Zaměřuje pozornost na nejzávažnější sociální a zdravotní problematiku