Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_08 Název DUMu: Pokrmy ze zeleniny Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 06.05.2013
Bezmasé pokrmy Rozdělení bezmasých pokrmů Podle chuti – sladké, slané Podle základní suroviny – z brambor, těstovin, bramborového těsta, rýže, krup, zeleniny, hub, sýrů, tvarohu, luštěnin, výrobků ze sóji, vajec Podle teploty – teplé, studené
Bezmasé pokrmy Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh, rýže – zelenina, kroupy – houby, halušky – bryndza (ovčí sýr)… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.
Pokrmy ze zeleniny Na přípravu pokrmů ze zeleniny používáme nejrůznější druhy zeleniny. Upravujeme je všemi tepelnými úpravami – vařením, dušením, pečením, smažením. Bezmasé pokrmy mohou být i zeleninové přílohy jako jsou dušený špenát, dušená mrkev, fazolové lusky nakyselo aj., u kterých nahrazujeme vařené maso vařeným nebo zastřeným vejcem nebo volským okem.
Jaké tepelné úpravy použijeme na přípravu pokrmů ze zeleniny ?
Pokrmy ze zeleniny Květák jako mozeček Na světle osmaženou cibulku vložíme vařený, nakrájený květák, pepř, sůl a zalijeme vejci. Za stálého míchání necháme srazit. Podáváme jako samostatný pokrm s pečivem nebo s vařenými bramborami, zdobené petrželkou, pažitkou a rajčetem.
Jak připravujeme květák jako mozeček ?
Pokrmy ze zeleniny Smažený květák Očištěný květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Vychladlý květák obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce s mlékem, strouhanka) a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami, tatarskou omáčkou a zdobené petrželkou.
Jak připravujeme smažený květák?
Pokrmy ze zeleniny Zeleninový řízek Uvařenou kapustu, květák a mrkev umeleme, přidáme vejce, sůl, pepř, hladkou mouku a strouhanku. Vše smícháme a tvarujeme oválné řízky, které obalíme v trojobalu a smažíme v rozpáleném tuku dozlatova. Podáváme s různě upravenými bramborami - bramborovou kaší, s vařenými nebo šťouchanými bramborami…
Do mírně podušené papriky přidáme krájená rajčata Pokrmy ze zeleniny Lečo s vejci Na světle osmaženou cibulku vložíme nakrájené papriky, sůl, pepř a necháme chvíli dusit. Potom přidáme nakrájená rajčata a krátce podusíme. Nakonec vlijeme vejce a za stálého míchání necháme srazit. Podáváme s pečivem nebo s bramborami. Do mírně podušené papriky přidáme krájená rajčata
Pokrmy ze zeleniny Zapečená brokolice s vejci Do máslem vymazané zapékací mísy vložíme uvařenou nakrájenou brokolici a vařená vejce, rajčata, osolíme, opepříme. Pokapeme olivovým olejem, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v salamandru, nebo troubě.
Vyber správné suroviny Na přípravu bezmasého pokrmu leča s vejci použijeme: Rajčata Vařená vejce Cibuli Olej Pepř mletý Sůl Vodu horkou Papriky Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Salám Syrová vejce Květák
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.