Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Cestovní kancelář Czech tour. Historie zámku Zámecká prohlídka O cestovní agentuře DopravaFotogalerie Informace o zájezdu.
Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Karel IV. od roku 1346.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
projekt v rámci Operačního programu Hlavní události českých dějin I.
KAREL IV. ( ).
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_61.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Karlštejn.
Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Nejlákavější kulturní památka
Mgr. LENKA VENCLOVÁ 7.ročník
DUM (digitální učební materiál)
Identifikátor materiálu: EU
Dobřichovice a okolí.
66.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor hrad
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Procvičování dovedností z hodin ICT na učivu ze zeměpisu.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Gotická architektura v Čechách
PAMÁTKY PRAHA.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
CHKO Český kras.
Cestovní kancelář.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mistr Theodorik.
Karel IV. Tereza Šourková.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Č eské korunova č ní klenoty.  jsou souborem p ř edm ě t ů ze sbírky Svatovítského pokladu  Svatováclavskou korunu nechal v letech zhotovit.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Život Karla IV.- ,,Otce vlasti“
D o b ř i c h o v i c e - Karlík - K a r l š t e j n
vypracovala Markéta Jurečková
VY_32_INOVACE_19_Literatura 19. století
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Karel IV. JEHO ŽIVOT..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život Karla IV..
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
ŽIVOT KARLA IV. Bára Ondráčková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
VYOBRAZENÍ KARLA IV. ODKAZ OTCE VLASTI Mgr. Pavel Vaníček
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Příklad jak si zpracovat podklady pro výlet MPČ Excerpční lístky
Transkript prezentace:

Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…

Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější historie, co kdy české země potkala. Karlštejn nechal postavit Karel IV. jako klenotnici. Byly v něm uloženy korunovační klenoty Svaté říše římské a později i česká Svatováclavská koruna.

Vrcholně gotický hrad založený v roce 1348 zaujímá mezi českými hrady zcela výjimečné postavení. Postavil ho český král a římský císař Karel IV. jako místo pro uložení královských pokladů, především sbírek svatých relikvií a říšských korunovačních klenotů. V roce 1355 již Karel IV. pobýval na hradě, dohlížel na jeho dostavbu a na výzdobu interiérů, především hradních kaplí. Hrad byl dokončen v roce 1365, kdy byla vysvěcena Kaple sv. Kříže ve Velké věži. Hrad v roce 1870

V e Velké věži na Karlštejně byly po dlouhou dobu přechovávány římské i české korunovační klenoty. Do kaple sv. Kříže, kde nad nimi ve dne v noci bdělo „veškeré vojsko nebeské“ se smělo jen na povolení zemského sněmu. Není divu, že prostý lid viděl v Karlštejnu legendární „třináctou komnatu“ a navymýšleli si o něm bezpočet povídaček. Jednou z nich je i povídka o České,,čachtické“ paní

Nejhrůznější historka ze všech se zakládá na skutečné události. V 16. století pobývala na hradě Kateřina Bechyňová, manželka purkrabího, která ohavným způsobem zamordovala čtrnáct osob. Sadistická paní nejvíce týrala mladé služebné, avšak jejímu hněvu neunikli ani pacholci a zvířata. Sluha, co přímo nesplnil její rozkazy, byl vhozen bez lana do hladomorny. Kočku, která potrhala krajky, nechala Kateřina stáhnout zaživa. Na její řádění upozornil komorní soud v Praze až Václav Hájek z Libočan, tehdejší karlštejnský děkan. Č eská „čachtická“ paní byla odsouzena k umoření hladem, načež nechal její manžel kronikáře vyhostit. „Hájka jako lotra přivezli podvázaného pod koněm z Karlštejna do Prahy,“ psal tehdy čáslavský rytíř, jistý Václav Halaš. Dva dny po smrti paní Kateřiny zemřel náhle předseda komorního soudu – že by poslední oběť zlotřilé purkraběnky? Zamordované dívky prý na hradu dodnes straší jako Bílé paní.

Zájezd se bude konat Pro všechny zúčastněné je připraven autobus, který ý Vás doveze až na místo… V blízkosti hradu bude luxusní penzion, který ý Vám bude plně k dispozici ( kryt ý bazén, kurty, posilovna apod.)

Děkujeme, že jste si vybrali právě tu naši společnost… Naší hrdí sponzoři: A hlavní mediální partner: Příjemný pobyt Vám přeje Opava tour