Problémy menšinových skupin II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Koncepce péče o staré občany
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Chudoba jako sociální problém
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
CHUDOBA A SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Sociální péče o OZP. Krom již zmíněné sociálně právní ochrany OZP spočívá hlavně v poskytnutí: A) sociálních služeb B) Sociálních dávek C) Kompenzačních.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Postižení mezi námi Název projektu: OP VK
Definice, základní pojmy
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
9. Tvorba individuálního plánu
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
9. Tvorba individuálního plánu
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Pedie Co mají společné?.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
AUTOR: Kateřina Křížová
Sociálně aktivizační služby
Transkript prezentace:

Problémy menšinových skupin II 07 SOCIÁLNÍ NEROVNOST

SOCIÁLNÍ NEROVNOST SOCIÁLNÍ NEROVNOST = princip uspořádání společnosti, kde jednotlivci a skupiny nemají stejný podíl na hmotném bohatství a rozhodování (moci) pojem nabývá smyslu tehdy, když je nerovnost považována za sociální problém (s nástupem moderní společnosti) a kdy vzniká hnutí za sociální rovnost

problém nerovnosti existuje od tradiční společnosti (zajistit absolutně stejné podmínky na startu není možné – např. Romové) zmenšování nerovností se provádí například státní regulací, zvětšováním přístupu ke vzdělání sociálně nižším vrstvám, stejná odměna za stejnou práci, sociální politikou

ZDRAVÍ ZDRAVÍ = stav úplné psychické, fyzické a společenské pohody zdravotní péče patří k základním sociálním právům nerovnosti se vztahují také k fyzickému a duševnímu zdraví

ZDRAVÍ Člověk fyzicky nebo duševně nemocný, je ve společnosti provázen stigmatizací, který se často odchyluje od normy, má snížené možnosti pracovního uplatnění, přístupu ke vzdělání atd.

ROVNOSTI PŘÍLEŽITOSTÍ dříve byl duševně nemocný člověk považován za člověka posedlého ďáblem dnes je snaha v souvislosti s demokratizací a důrazem na lidská práva každého jedince patrná snaha o zajištění ROVNOSTI PŘÍLEŽITOSTÍ

ROVNOST PŘÍLEŽITOSTÍ Vychází z toho, že člověk na základě stejných podmínek má mít možnost rozhodnout o svém vlastním životě. existují určitá opatření státu, kterými by měl stát vyrovnávat vrozené handicapy. Je to především rovný přístup ke vzdělání a informacím, neboť jde o oblasti, které mají rozhodující podíl na společenském úspěchu v moderní společnosti.

každá kultura má své pojetí fyzického zdraví a nemoci v předmoderních kulturách se s chorobou musela vypořádat rodina

POSILOVÁNÍ ZDRAVÍ spočívá v aktivním vytvářením imunních schopností organismu – rozvoj svépomocných skupin, zdravý styl života (ten ale souvisí i s příjmy, zdravá strava = drahá) zdravotní stav je stále více spojován s kvalitou života, zdraví se stává určující hodnotou ve společnosti, je základní složkou lidského potenciálu, rozvoje osobnosti a součástí seberealizace člověka

LIDÉ TĚLESNĚ I MENTÁLNĚ POSTIŽENÍ do r. 1989 byli lidé s postižením v podstatě segregováni a žili v ústavech mimo společnost v minulém století se vzdělávání zdravotně postižených dětí téměř výlučně realizovalo ve speciálních vzdělávacích institucích. Neřešila se otázka, jaké vzdělání poskytnout, ale zda ho vůbec poskytnout.

LIDÉ TĚLESNĚ I MENTÁLNĚ POSTIŽENÍ řada občanů prožila svůj život v  Ústavu sociální péče v nedůstojných podmínkách Nepřirozená segregace zdravých a postižených občanů způsobila prohlubování pocitu vzájemné odtažitosti a nepochopení.

LIDÉ TĚLESNĚ I MENTÁLNĚ POSTIŽENÍ po r. 1989 snaha bariéry prolomit, vznikají různé organizace mimo ústavy, rozvíjí se denní péče o postižené osoby – stacionáře, denní centra, respitní péče, speciální poradenství atd. Péče je poskytovaná v místě bydliště, umožňuje žít těmto lidem v běžném prostředí.

LIDÉ TĚLESNĚ I MENTÁLNĚ POSTIŽENÍ - snaha o uplatnění těchto lidí, zajištění kvalitního způsobu života a nezávislosti – chráněné dílny, chráněné bydlení

INTEGRACE v 90. letech – legislativa umožňující INTEGRACI postižených dětí do běžných škol = přístupy a způsoby zapojení žáků se zvláštními vzdělávacími potřebami do vzdělávání a do běžných škol s tím jsou ale i spojené jisté problémy – nedostatečná legislativa, osobní asistence, nedostatečná kvalifikace pedagogů, zajištění kompenzačních pomůcek

INTEGRACE Je však také důležité zdůraznit, že integrace neznamená konec potřeby speciálně pedagogické podpory. Vzdělání se pouze poskytuje v přirozeném prostředí běžné školy, na rozdíl od dřívějšího pobytu dítěte v segregačním prostředí speciální školy s internátem, či v ústavu.

INTEGRACE integrace se ale netýká jen oblasti vzdělání, ale všech oblastí společenského života – vytváření pracovních míst pro handicapované, umožnění nezávislého života – chráněné bydlení, integrace v rámci vonočasových aktivit apod

DUŠEVNÍ ZDRAVÍ vychází z duševních vlastností člověka, ale i z osobnostních rysů Zákl. kritéria duševního zdraví: nezávislost odpovědnost a produktivita minimum pocitů méněcennosti harmonie se svědomím minimální agresivita pevný vztah k realitě pružnost a přizpůsobivost

péče o duševně nemocné osoby se vyvíjí zejména v 60. letech souvisí s Hnutím za duševní zdraví – díky rozvoji medicíny, léků, možnost, aby lidé duševně nemocní (např. schizofrenici) mohli žít v přirozeném prostředí,

omezování hospitalizace v psychiatrických léčebnách rozvoj péče na místní úrovni – denní centra, stacionáře, následná péče velké množství duševně nemocných bylo propuštěno do domácí péče (po r. 1989) – podloženo faktem, že lidé izolovaní od vnějšího světa ztrácejí schopnost žít jinde než právě v těchto organizacích

důvodem také rozmach psychoterapie nutnost posílit domácí péči rozvíjí se také hnutí svépomocných skupin

Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením 13. 12. 2006 přijala OSN Úmluvu o právech osob se zdravotním postižením, což je první mezinárodní dohoda o lidských právech přijatá v 21. století, jež chrání práva asi 650 milionů zdravotně postižených lidí.

Úmluva stanovuje, co je diskriminace na základě zdravotního postižení Úmluva stanovuje, co je diskriminace na základě zdravotního postižení. Vymezuje "přiměřené úpravy" budov, zejména sídel veřejných institucí, veřejných prostranství či dopravních prostředků. Osoby se znevýhodněním jsou v této úmluvě chápáni šířeji, bez bližšího, třeba medicínského určení svého postižení

Literatura Švarcová, Iva: Mentální retardace: vzdělávání, výchova, sociální péče. Praha, Portál, 2000. Tomická, Václava: Vybrané kapitoly k integraci ve školství. Liberec, TUL, 2002.