Tato prezentace byla vytvořena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomická gramotnost
Advertisements

Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vznik, vývoj a formy peněz
Peníze Nejdůležitější funkcí peněz je bezesporu jejich služba jako všeobecný prostředek směny. peníze – prostředek směny - zákonné platidlo – měna.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C13 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníListopad.
Hospodářská politika státu
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
PENÍZE Historie peněz Hlavní funkce peněz Domácí a zahraniční měna
PENÍZE Kamila Kuběnová.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Mikroekonomie I Formování trhu
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Finanční a rozpočtové právo
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Peníze a měny.
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Stát a národní hospodářství
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Bankovnictví.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
TRH (tržní mechanismus)
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze Z hlediska ekonomie jsou peníze takový statek, který slouží jako všeobecně přijímaný prostředek směny - platidlo, tedy statek, pro který platí,
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PENÍZE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Inovace výuky prostřednictvím.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 2 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6006 NázevPeníze Téma hodinyPeníze PředmětZáklady finanční gramotnosti.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Peníze a měnová politika
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_02 Peníze
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základy ekonomie Seminář 10..
Obchod, trh Základy hospodaření.
Transkript prezentace:

Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu Orbis pictus 21. století

Hospodářská politika státu Měnová politika Důchodová a cenová politika Zahraničněobchodní politika

Měnová politika Hospodářské procesy, které probíhají v národním hospodářství a zprostředkovává je trh, se uskutečňují pomocí peněz I když oběh peněz je spojen s oběhem statků a služeb, relativně se osamostatnil

Historie peněz Už v dávných dobách se objevila potřeba směny různého zboží Nejjednodušším způsobem je prostá vzájemná výměna věcí stejné hodnoty, často označovaná jako barterový obchod

První formou peněz se staly všeobecné ekvivalenty nebo také komoditní (zbožové) peníze, které byly různé pro různé části světa a různé epochy Ve starověkém Babylóně to bylo obilí, v Číně mušličky, staří Slované používali plátno

Předmincovní platidla

Ovšem v průběhu historie se jako nejvhodnější komodita pro tento účel ukázalo zlato Bylo poměrně vzácné, dobře zpracovatelné, neomezeně trvanlivé a široce akceptované. Zlato bylo jako platidlo použitelné v jakémkoli stavu, ovšem z praktických důvodů se časem rozšířily mince

Vznik mincí

Používání mincí se v průběhu věků stalo neefektivní pro manipulaci s většími částkami peněz a proto se začaly používat papírové peníze – bankovky Hodnota těchto bankovek se odvozovala od množství zlata, které reprezentovala, bankovky byly tzv. kryté zlatem - zlatý standard

První bankovky

V průběhu 20. století ekonomiky jednotlivých států upouštějí od používaní zlatého standardu Jako peníze nadále neslouží kov, ale samotné bankovky tištěné centrální bankou, které původně představovaly pouhou poukázku na zlato

Vedle standardních peněz existují ještě velmi dobré peněžní substituty, které je téměř dokonale nahrazují, a sice bezhotovostní peníze. Jde fakticky o vklady u jednotlivých bank nebo jiných finančních institucí, které lze prakticky okamžitě proměnit ve standardní peníze

Česká národní banka Měnovou politiku státu uskutečňuje Česká národní banka. Zaměřuje se především na udržení stability měny. Tato politika spočívá v regulování množství peněz v oběhu. Peníze se dostávají do oběhu především poskytováním úvěrů podnikům obchodními bankami. ČNB proto ovlivňuje množství peněz, které mohou banky podnikům půjčit.

Důchodová a cenová politika V tržní ekonomice příjmy a výdaje obyvatelstva v zásadě určuje trh, na němž se tvoří ceny statků, služeb a práce Do určité míry tyto příjmy a výdaje ovlivňuje stát svojí rozpočtovou politikou. K regulaci příjmů a výdajů obyvatelstva stát přijímá ještě další opatření, která označujeme jako jeho důchodovou a cenovou politiku.

V soukromém sektoru stát mzdy nereguluje, ale stanoví např V soukromém sektoru stát mzdy nereguluje, ale stanoví např. délku pracovní doby, dovolené na zotavenou, výši minimální mzdy Ve státním sektoru stanoví minimální výši mzdových tarifů v jednotlivých tarifních stupních

Většina cen zboží a služeb je tvořena na základě tržního mechanismu Stát však reguluje ceny produktů poskytovaných tzv. přirozenými monopoly (např. energie, osobní doprava, poštovní a telekomunikační služby), a o sociální únosnost některých produktů (nájemné z bytů). Touto politikou sleduje především určité sociální cíle. Rozsah působení státu v této oblasti se postupně snižuje

Zahraničně obchodní politika Ekonomika každého státu je do určité míry zapojena do mezinárodní dělby práce Projevuje se to tím, že část zboží se směňuje se zahraničními

Mezi státy dochází rovněž k pohybu kapitálu (např Mezi státy dochází rovněž k pohybu kapitálu (např. část domácích podniků kupují zahraniční fyzické a právnické osoby, domácí podniky zakládají pobočky v jiných zemích) a práce (např. v naší zemi pracují zahraniční pracovníci, naši lidé pracují v jiných zemích).

Nástroje zahraničně obchodní politiky: tvorba kurzů koruny k zahraničním měnám sbližování s EU, případný přechod na euro celní politika je řízena jednotně pro celou EU uzavírání mezinárodních smluv zahraničně obchodní zastoupení obchodní mise našich politiků a podnikatelů

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Pen%C3%ADze http://p-numismatika.cz/index.php?get=kapitola4 http://i.lidovky.cz/09/081/lngal/ABC298419_CNB.jpg http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/PodilRegulatoru.gif http://img.ihned.cz/attachment.php/390/13799390/at http://i.lidovky.cz/09/061/lngal/ABC2b9fff_mezinarodni_obchod.jpg http://i3.cn.cz/1244188607_12-mzdy.jpg http://mm.denik.cz/43/31/penize_bankovky_platy_mzdy_vyplata_denik_clanek_solo.jpg http://www.nazeleno.cz/Files/FckGallery/elektrina_stozar.jpg http://img.aktualne.centrum.cz/106/52/1065269-ceska-pota-logo.jpg http://i3.cn.cz/1176307448_FOTOFOTO.jpg