TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tepelná výměna prouděním
Mechanika kapalin a plynů
Téma: DALŠÍ SOUČÁSTKY S JEDNÍM PŘECHODEM PN Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI
PROČ SE TĚLESA ZAHŘÍVAJÍ PŘI TŘENÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
Silvie Řehoříková 9.A v Otrokovicích
Digitální učební materiál
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MĚRNÁ TEPELNÁ KAPACITA LÁTKY
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
Digitální učební materiál
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Tepelné jevy.
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Téma: ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z netu Tajenka Závěr.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Prezentace tepla Skupina A.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
 Téma:  TEPLO  Pár obrázků  Studijní text  Zajímavosti z tématu  Tajenka  Slovo závěrem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_715.
ZMĚNA TEPLOTY TĚLES TEPELNOU VÝMĚNOU
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Energie ohně.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Tepelná výměna prouděním
TEPLO.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
PROUDĚNÍ TEPLA. PROUDĚNÍ TEPLA ? Umíš odpovědět Kde se šíří teplo prouděním? Kde se využívá proudění tepla? Dovedeš vysvětlit princip ledničky?
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
… Plování těles v tekutině 1) - tíhová síla - vztlaková síla
Transkript prezentace:

TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM 9.11.2012 Téma: TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem

1.14 TEPELNÁ VÝMĚNA PROUDĚNÍM

Studijní text…

Tepelná výměna vedením – při dotyku 2 těles. Voda,vzduch – velmi špatné vodiče tepla. Při zahřívání vody proces urychlíme mícháním. Voda se může promíchávat i sama bez naší fyzické pomoci.

Trubice naplněná vodou a oba konce ponořené do misky s obarvenou vodou. V jedné části trubici zahříváme. Obarvená voda začíná stoupat do trubice. Proč? Zahříváním se kapaliny roztahují – tím se zmenšuje jejich hustota.

Studená voda v horní části má větší hustotu a je těžší a působením gravitační síly klesá dolů. Teplejší voda je vztlakovou silou vytlačována vzhůru. Tím se voda promíchává – kapalina proudí. Proto název tepelná výměna prouděním. Použití: princip teplovodního ústředního topení.

Nerovnoměrným zahříváním povrchu Země nastává proudění vzduchu, kterému říkáme vítr. Ptáci stoupají díky vzestupným tepelným proudům vzduchu.

Vítr vane od vody Vítr vane do vody

Něco z webu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Tepeln%C3%A1_v%C3%BDm%C4%9Bna http://bearsblog.blog.cz/0812/fyzika-tepelna-vymena-vedenim-proudenim http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?xkat=fyzika&xser=4d6f6c656b756c6f76e12066797a696b61h&key=311 http://maturita-z-fyziky.cz/molekulova-fyzika-termika/vnitrni-energie-prace-a-teplo

Tajenka…

1) Člověk, který neustále pracuje a má v tom zálibu je… 2) Druhé písmeno abeceda odzadu. 3) Významné město, které je kulturním, obchodním nebo politickým centrem určité oblasti…jinak. 4) Okřídlená skupina hmyzu, žijící obvykle pouze jeden až tři dny. 5) Pro Čechy nejznámější japonská vesnička z konce minulého století. 6) Ovoce  tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkké a světle žluté.

1) Vorkoholik 2) Ý 3) Metropole 4) Ěpice 5) Nagano 6) Avokádo

Slovo na závěr… Vedení – tělesa se musejí dotýkat. Zahřívání – kapaliny se roztahují – zmenšuje se jejich hustota. Proudění – něco proudí, promíchává se. Vznik větru – nerovnoměrné zahřívání povrchu Země.

最後に