HRANICE naše město.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
BESKYDY.
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Kraj Vysočina.
Historické památky města MIKULOV
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
Kostelec nad Černými lesy
Ž A M B E R K ŽAMBERK LEŽÍ NA VÝCHODĚ ČECH V PARDUBICKÉM KRAJI MĚSTO JE ROZPROSTŘENO V ÚDOLÍ KOLEM ŘEKY DIVOKÉ ORLICE A NACHÁZÍME JEJ I NA OKOLNÍCH KOPCÍCH.
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
Rozloha: 6 795,7 km² Počet obyvatel: (k ) Statutární město: Jihlava Počet okresů: obcí.
Státní symboly České republiky
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Občanská výchova 6. ročník
Identifikátor materiálu: V/2-1/6 Praha – hlavní město ČR
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_493_Naše město AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Česká republika Horopis II.
OPAKOVÁNÍ III. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_710_3TR_PRV Autor: Mgr.
Moravskoslezský kraj.
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Statutární město Opava
Státní symboly České republiky
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
EDITA HUDEČKOVÁ, 9.D VYSOČINA.
Olomoucký kraj – procvičování
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
VYSOČINA.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Olomoucký kraj.
RISKUJ!.
Dovolte nám představit..
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
Kraj Vysočina.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
Vlajka Jihomoravského kraje Čtvrcený list. Horní žerďové pole modré s moravskou orlicí. Dolní žerďové pole červené se žlutým vinným hroznem s listem.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Moravskoslezský kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
Pardubický kraj.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Malé město, má asi obyvatel.
Frenštát pod radhoštěm
RISKUJ! VY_32_Inovace_01MT-3 autor: Mgr. Tereza Mačková
Název školy: Základní škola Městec Králové
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Města České republiky kvíz 3.část Autor materiálu: Mgr. Martin Holý
Královské město Rakovník
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

HRANICE naše město

Historie města Město bylo křižovatkou cest z Pomoraví do severní a severovýchodní Evropy, na Opavsko a do Pováží díky strategické poloze města v Moravské bráně. Osídlení v okolí města dokládají archeologické nálezy (z vršku Kobylanka) již ze starší doby kamenné. První písemný údaj o Hranicích je z r.1169. Skutečnou existenci osady lze předpokládat od 12. století. Kolonizace města je spojována se jménem mnicha Jurika. Na město byly Hranice povýšeny v r.1276. V 15. stol. vlastnili město pánové z Cimburka, poté pánové z Perštejna. V r.1611 prodej prvních kamenných domů Židům – počátek významné náboženské a politické židovské obce. (Připomínka zrekonstuované památky Synagoga a hřbitov.)

Poloha Hranic 1/3 Leží v půvabné údolí Moravské brány Ta část Moravské brány, v níž leží Hranice, se nazývá Bečevská brána. Je vklíněna mezi Oderské vrchy a Podbeskydskou pahorkatinu (Maleník). Bečevská brána má ráz ploché pahorkatiny, jejíž výškové členění je od 205 m n. m. do 366 m n. m. Moravská brána

Poloha Hranic 2/3 Převážně na pravém břehu řeky Bečvy. V nadmořské výšcce cca 260 m. Řeka Bečva Pohled na město a řeku od Bílého kamene.

Poloha Hranic 3/3 Hranice lemují Oderské, Vsetínské a Hostýnské vrchy a Beskydy. Oderské vrchy

Kopce v okolí Národní přírodní rezervace Hůrka. Rezervace Malá a Velká Kobylanka. Bílý Kámen, Křivý, Maleník. Velká a Malá Kobylanka Maleník Hůrka

Vodní zdroje Řeka: Bečva. Potoky: Rybník: Kuchyňka. Velička Ludina Račí potok. Rybník: Kuchyňka. Řeka Bečva Rybník Kuchyňka

… my a naše řeka Bečva

Obyvatelé a rozloha Hranic Počet obyvatel celkem 20.000. K Hranicím se řadí i obyvatelé z přilehlých obcí: Lhotka Velká Drahotuše Rybáře Valšovice Slavíč Středolesí Uhřínov. Celková plocha vč. obcí přes 52 km2.

Vedení města Orgány města Hranice: Zastupitelstvo (23 členů) volené na čtyřleté funkční období rozhoduje ve věcech samostatné působnosti dle zákona. Městská rada Starosta – Mgr. Miroslav Wildner Místostarosta – PhDr. Vladimír Juračka 5 dalších radních

Znak a vlajka města ZNAK VLAJKA Symbol starobylého původu města a jeho městských práv. Zlato-červený štít s knížecí čepicí a dvěma stříbrnými vinařskými noži. Dole tři štítky (s černou orlicí; se stříbrným dvouocasým lvem; stříbrno-červeně šachovaný). Sv. Štěpán držící tři kameny a zelenou palmovou ratolest. VLAJKA Obsahuje barvy stejné jako na znaku města. Šikmé pruhy vyjadřují polohu Moravské brány mezi Oderskými vrchy a podhůřím Beskyd. Modrý pruh symbolizuje řeku Bečvu.

Jak jsme malovali znak 1/3

Jak jsme malovali znak 2/3

Jak jsme malovali znak 3/3

Okolí Hranic Lázně Teplice nad Bečvou.

Okolí Hranic Zbrašovské jeskyně. Hrad Svrčov. Hranická propast. Vyhlídka Svatý Janek.

Památky 1/4 Zámek, hradby.

… a to jsme my, zámek a hradby

Památky 2/4 Radnice na náměstí. Měšťanské domy na náměstí. Farní kostel Stětí sv. Jana Křtitele, fara. Morový sloup.

… a to jsme my na náměstí

Památky 3/4 Synagoga. Socha Bolestné Panny Marie. Dům se sgrafity. Gallašův dům. Palác Kunz. Památná lípa. Synagoga Socha Bolestné Panny Marie.

…my,synagoga,Gallašův dům a památný strom

Památky 4/4 Kostel církve českobratrské evangelické. Kostelíček. Židovský hřbitov. Viadukty. Kasárna. Hřbitovní kostel Panny Marie zvaný „Kostelíček“ Kasárna Viadukty

Školy Hranice jsou označovány jako město škol. 4 základní školy. Gymnázim (nejstarší škola). Střední lesnická škola. Střední zdravotnická škola. Střední průmyslová škola s učilištěm. SSOŠ (Soukromá střední odborná škola).

… my a naše škola

Kultura Kino Svět Letní kino

Sport Tenisové kurty. Bikrosová dráha. Aquapark. Stadion TJ Sigma. Stadion házené. Sokolovna. Minigolf. Cyklostezky. Atd. Stadion Minigolf v Teplicích n.B.

Podniky Cement Hranice a.s. Sigma Pumpy Hranice s.r.o. Tondach Česká republika s.r.o. Philips a.s. SSI Schäfer s.r.o. Cidem Hranice a.s. Welox-Werk s.r.o. Voding Hranice, spol. s r.o. Atd.

Test Kdy byly Hranice povýšeny na město? Kdo založil Hranice? Kde se nacházejí Hranice? V jaké nadmořské výšce leží? Jaká pohoří a kopce leží v okolí Hranic? Které vodní toky protékají Hranicemi? Kolik mají obyvatel a na jaké ploše se rozkládají? Nakresli vlajku města Hranic. Víš, co se nachází na erbu města? Vzpomeneš si, jaké je vedení města Hranice? Vyjmenuj střední školy, které můžeš studovat v Hranicích. Které velké podniky sídlí v Hranicích? Jaké památky ukážeš kamarádovi, který přijede navštívit o prázdninách Hranice? Jaké sportovní aktivity spolu můžete podniknout?

Test z jazyka českého DOPLŇ i, í, y, ý B_d_m ve městě Hran_ce. Naše město lež_ v údolí Moravské brán_. Náš dům stoj_ na sídl_št_. Máme mal_nkatý b_teček. Chceme b_dlet na venkově, kde ž_je naše bab_čka. V neděli b_váme ob_čejně na výletě. Nedávno jsme b_li u propasti a na kopc_ Malen_k. Naše město je velmi krásné a moc se mi zde l_bí.